TERJE FORMOE: Millionene ruller inn til «Kaptein Sabeltann»

Hiv og hoi, Kaptein Sabeltann har råd til å ta det rolig i 100 år.

SABELTANN: Terje Formoe sitter på en stor skattekiste etter 21 år med Kaptein Sabeltann.
Publisert:

Kaptein Sabeltann har rykte på seg for å være en "farlig mann", men for Terje Formoe har kaptein-figuren vært meget god butikk.

I 2009 omsatte hele Sabeltanns univers (spredt over tre selskaper) for 8,67 millioner kroner, opp fra 8,16 millioner kroner i 2008. Av dette endte 2,5 millioner kroner i driftsresultat og 2,05 millioner kroner i årsresultat.

- Regnskapet vel sånn som det pleier å være. Det er en totalvirksomhet. Jeg driver på mange forskjellige plan og jeg bruker veldig mye av pengene på å videreutvikle konseptene, sier Formoe til E24.

Kaptein Sabeltanns univers

"Selskapet har som hovedvirksomhet å stå som eier og forvalter av rettigheter knyttet til Kaptein Sabeltanns Univers, være et investerings- og holdingselskap samt delta i andre selskaper", heter det i selskapets årsberetning.

Låtskriver og forfatter Terje Formoe fant i 1989 opp karakteren Kaptein Sabeltann i forbindelse med en sommerforestilling i Kristiansand Dyrepark. Musikken fra forestillingen var veldig populær i 1992 og 1993, og det har siden kommet teaterforestillinger, plater, bøker, filmer og leker som bærer navnet til piraten.

Kaptein Sabeltann er ansett for å være en av de største kommersielle suksessene og sterkeste merkevarene innen underholdning for barn i Norge.

- Ja, det er en sterk merkevare, og det har det vel vært siden forrige årtusen. Jeg ble kjent med Sabeltann i 1989. I 1990 laget jeg en treårsplan for hvordan jeg skulle gjøre det kjent i hele Norge. I 1992 ga jeg ut CD i hele landet, sier Formoe om hvordan det hele startet.

Veien videre har vært inten mindre enn imponerende. Det har blitt solgt over én million CDer og over én million DVDer. I tillegg har over 1.060.000 billetter blitt solgt til teaterforstillingene med Kaptein Sabeltann.

I løpet av 21 år, alle årene Sabeltann har hatt forestillinger, har det vært Norges mest sette sommerforestilling.

- De tallene indikerer litt størrelsen på dette. Jeg begynte jo i det små, har bygget det opp gradvis, men jeg har fortsatt store ambisjoner, sier han.

Verdt over 20 mill.

Suksessen vises tydelig i tallene til Kaptein Sabeltann AS. Formoes karakter seiler kanskje over alle hav og skaper skrekk og gru, men han får også godt betalt for dette. For jobben tok Formoe ut 594.400 kroner i lønn for 2009, mens utbytte var på 3,5 millioner kroner, opp fra 1,5 millioner kroner i 2008.

Formoe, som eier 99,9 prosent av selskapet (hans sønn eier 0,1 prosent), har kun tatt ut utbytte de siste to årene. Som følge av en restriktiv utbyttepolitikk har skattekisten, eller egenkapitalen på godt norsk, vokst til like i underkant av 20 millioner kroner.

Gjelden på sin side er av det beskjedne slaget.

Ny forestilling

I høst slipper Formoe en ny Sabeltann-CD, i 2011 kommer det en ny forestilling og 1. september i år starter innspillingen av en Kaptein Sabeltann TV-serie som skal vises på NRK.

- Hvordan ville Kaptein Sabeltann kommentert regnskapet?

- Han er vel ikke den som kommenterer regnskap. Han er en helt annen type personlighet enn meg. Han er kongen på havet, mens jeg går litt mer stille i dørene, avslutter Formoe.

Flere saker på E24

Publisert: