Rygge lufthavn: – Nå blir vi borte

Etter Ryanairs Rygge-vraking er flyplasssjefen helt klar: Den må legges ned.

Administrerende direktør ved Rygge Sivile lufthavn AS, Pål F. Tandberg foran et Ryanair-fly på flyplassen.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Karl Wig
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Dermed mister rundt 1000 ansatte jobbene sine.

– Vi har generert tusen jobber og vært en lønnsomm flyplass. Avgiften gjør at vi blir borte, sier administrerende direktør Pål F. Tandberg i Rygge Lufthavn til E24.

Det var på en pressekonferanse onsdag at Ryanair-topp David O'Brian bekreftet at lavprisselskapet legger ned sin base på Rygge innen utgangen av oktober, som følge av innføringen av flypassasjeravgiften.

Ryanair kutter samtidig halvparten av kapasiteten til Norge, med kansellering av 16 ruter.

Les også

Ryanair på pressekonferanse: – Dere må takke myndighetene deres for de dårlige nyhetene

Tror ikke regjeringen kan overtales

Helt siden den omdiskuterte avgiften ble vedtatt i Stortinget i desember i fjor har Rygge Lufthavn vært klar på at det vil være ulønnsomt å opprettholde driften dersom Ryanair forsvinner – og at nedlegging vil bli en konsekvens.

Og nå som Ryanair har gjort det klinkende klart at de ikke rikker seg, er det heller ikke mye å lure på.

– Nå skjer det. Det er ikke noe grunnlag for sivil trafikk her nå. Så registrerer jeg at Ryanair samtidig åpner for å returnere dersom avgiften blir borte, påpeker flyplassjefen.

– Tror du det er håp for det?

– Nei, jeg tror ikke det, slik statsministeren har uttalt seg.

I et relativt krasst Facebook-innlegg i forrige uke fastslo Erna Solberg at «vi lar oss ikke presse av Ryanair», med henvisning til at lavprisselskapet lokker med gulrot i form av fortsatt Rygge-drift dersom regjeringen gjør full retrett.

Les også

Ryanair åpner ruter fra Oslo Lufthavn

Skuffet over Erna

På dagens pressekonferanse gjentok Ryanairs kommersielle direktør David O' Brian at det «ikke er for sent å ombestemme seg».

– Forsvinner avgiften er vi tilbake, sa han.

Og det er ikke press – det er en realitet som Erna og regjeringen må ta inn over seg, mener Tandberg.

– Det Ryanair gjør, som statsministeren opplever som press og trusler, er å påpeke at deres virksomhetsmodell ikke fungerer med flypassasjeravgiften.

– Det som skuffer oss mest, er at det synes å være kompetansesvikt i rådgivningsapparatet rundt statsministeren. De har ikke forstått at Ryanair gir oss et passasjervolum som ingen andre flyselskap kan matche. Vi har skapt en lønnsom bedrift i Rygge som nå må avvikles fordi politikerne ikke har forstått forretningsmodellen, sier Tandberg.

Ryanair står for 90 prosent av flytrafikken til Rygge. Det resterende volumet er fordelt på Norwegian og charteroperatører.

Ikke overrasket

– Hadde det vært en normal politisk hverdag ville vi hatt et lite håp om at regjeringen kan snu om flypassasjeravgiften. Men sånn som det ser ut nå går det mye politisk prestisje i denne saken, sier leder for LO-utvalget ved Rygge flyplass, Bjørn Petter Jenssen, til E24.

Hverken han eller de øvrige ansatte ved flyplassen var noe særlig overrasket over den endelige bekreftelsen som kom fra Rygge i dag.

– Vi har hatt lang tid å forberede oss på dette, sier Jenssen.

Fra 1. november vil det ikke lenger være noe drift ved flyplassen.

– Kanskje vil driftsselskapet ha behov for hjelp til nedbygging, flytting av utstyr og den type ting, så noen får kanskje en måned ekstra med jobb. Ellers jobbes det nå for at vi skal få et tilbud ved Gardermoen, så de som ønsker en pendlevei på ti mil kan takke ja til det.

– Trist dag

– Jeg tenker at det var ikke overraskende. Både Ryanair og Rygge har signalisert dette siden avgiften ble kjent, sier ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap) i Rygge til E24.

Nå blir det å brette opp ermene og se hva som kan gjøres, både når det gjelder å skaffe arbeid til de som nå mister jobben og skaffe ny næringsvirksomhet, forteller hun.

Nav er i beredskap og kommunen skal samarbeide med Nav, opplyser ordføreren.

– Det er flere selskaper på Rygge, så de kan ha ulik virksomhet rundt omkring. For noen kan det være en løsning der. Vi snakker om unge mennesker i etableringsfasen, så det kan bli krevende å pendle veldig langt, sier Skartlien.

– Det er en trist dag, avslutter hun.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ryanair gir Erna «tre til fire uker» på å snu

  2. Rygge varsler avvikling

  3. Frykter at Rygge legges ned i ettermiddag

  4. Annonsørinnhold

  5. Østfold Høyre: Krever at regjeringen redder Rygge

  6. – Dere må takke myndighetene deres for de dårlige nyhetene