Nå kan du kjøpe vin fra norske finanskjendiser

Til våren skrives det alkohol-historie: For første gang skal det selges vin utenfor Vinmonopolet.

OGSÅ I NORGE: Nå kan du som privatperson selge alkohol lovlig i Norge, i hvert fall om du har en ettertraktet årgang vin i kjelleren. Denne Vin Jaune fra 1774 ble i fjor solgt på en auksjon i Frankrike for 57.000 euro, eller rundt 420.000 kroner.
 • Bjørn Haugan (VG)
 • Marcus Husby
Publisert:

Vinmonopolets evigvarende monopol er i ferd med å bli løst forsiktig opp:

VG kan i dag avsløre innholdet i et brev som viser at auksjonshuset Blomqvist sammen med Vinmonopolet skal selge vin fra private vinkjellere på auksjon i Norge.

I brevet fra Vinmonopolet heter det at «AS Vinmonopolet har valgt å tildele samarbeidsavtale om gjennomføring av auksjon på vegne av private til Blomqvist», etter en anbudskonkurranse.

Brevet er signert senior produktsjef Eirik Andersen i Vinmonopolet.

Lovendring

Han sier til VG at de på ingen måte tar seg til rette, men at nyvinningen er innenfor de nye retningslinjene som Stortinget har vedtatt.

- Etter en lovendring, gjeldende fra 1 januar i år, er Vinmonopolet gitt anledning til å avholde auksjoner av alkoholholdig drikke på vegne av private.

Første auksjon ligger an til å bli gjennomført neste høst og det kan bli to auksjoner i året.

- Blir det bare dyre lagringsviner fra øverste hylle, eller blir det også vin i prisklasser som gjør at folk flest også kan by?

- Det er vanskelig å si. Vi er ikke pålagt noen begrensninger som sier noe om pris eller eksklusivitet, slik de har i Sverige. Men det er en kostnad ved å arrangere en vinauksjon, noe som vil ha en viss selvregulerende effekt. Vi forventer nok derfor at det i stor grad vil være mer eksklusive produkter som har samlernes interesse. Rimelige viner har alle tilgang til på Vinmonopolet.

Bare fra private

Det er ikke Vinmonopolets modne viner som skal auksjoneres bort, men allerede omsatt vin som ligger i private norske vinkjellere.

- Det er utelukkende vin fra private som kommer via oss som skal auksjoneres ut: Vinsamlere vil levere inn vin til oss, som de vil selge.

I Sverige har Systembolaget avviklet vinauksjoner siden 2004. I år avholder de fire auksjoner.

- Vil dere etter hvert vurdere å utvide fra to til fire?

- Det må vi vurdere etter hvert: Vi kjenner ikke markedet godt nok. Det norske markedet er nok en del mindre enn det svenske, så vi får se.

Han fremholder at de begynner med klassisk auksjon i Blomqvists auksjonslokaler i Oslo, men at det vil være aktuelt å gå over til nettauksjon slik svenskene har gjort.

- Vi vil høste erfaring og se om vi etter hvert vil kombinere de to løsningene.

Gratulerer

Investor Christen Sveaas har en av Norges største vinsamlinger, og er glad for nyheten:

- Min kommentar er det er meget positivt at norske vinsamlere lovlig får anledning til å selge vin i Norge, ellers har man vært henvist til London eller København, sier han.

Han har selv trålet vinauksjoner over hele verden.

Sveaas tror helt klart at det er et norsk marked for sjeldne luksusviner.

- Det er jo også mange som arver vin, til dels dyr vin, og endelig får de et lokalt marked hvor vinen kan selges, jeg synes dette er ensidig positivt, og gratulerer Blomquist med seieren i anbudskonkurransen.

VINKJENNER: Investor og vinsamler Christer Sveaas tror på et norsk marked for vinauksjoner.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Solgte vin for 1,6 millioner kroner

 2. Betalt innhold

  Auksjonshus i Oslo slår klubben i bordet i ny by

 3. Betalt innhold

  Slik blir du en ekspert i vinfaget

 4. Betalt innhold

  Da ekteparet skulle selge livsverket sitt, sørget de for at en av verdens beste vinkjellere skal forbli på Voss

 5. Norsk prisrekord for «Guldhornet» - solgt for 12,8 millioner