Domino's sliter fortsatt i Norge: 9 av 47 restauranter er lønnsomme

Underskuddet i Norge øker etter et svakt første halvår, og tross flere restauranter falt omsetningen.

PIZZAKJEMPE: Domino's eier til sammen 57 restauranter i Norge, hvor av ti av dem er Dolly Dimples-utsalgssteder. Til sammen den London-baserte delen av Domino's 1.272 restauranter i Europa.
Publisert:

Pizzakjeden Domino's fortsetter å jobbe i motbakke i det norske markedet.

En fersk halvårsrapport fra moderselskapet notert på London-børsen viser at den norske virksomheten ser underskuddet øke.

Driftsresultatet (ebit) endte på minus 4,1 millioner pund (44,4 millioner kroner), fra minus 2,6 millioner pund (28,1 millioner kroner) til samme tid i fjor.

Selskapet har lagt til åtte nye restauranter siden første halvår i fjor, og har nå totalt 57 spisesteder i Norge, inkludert Dolly Dimples-restauranter.

Til tross for dette, går omsetningen noe tilbake, fra 19,5 millioner pund (211,3 millioner kroner) i årets første halvår, fra 19,9 millioner (214,6 millioner korner) i fjor.

Les også

Peppes kuttet prisene og økte overskuddet, men håper man unngår priskrig på pizza

Få lønnsomme restauranter

Domino's-topp David Wild skriver i halvårsrapporten at situasjonen i Norge fortsetter å være vanskelig.

– Den internasjonale driften vår er svært utfordrende, og det er vanskelig å estimere resultater fremover. Det svakeste markedet var det norske, men vi så også økte tap i Sverige og Sveits, skriver Wild.

Da Domino's rapporterte tall i mai, varslet selskapet en omfattende snuoperasjon i Norge.

Av Domino's 47 restauranter i Norge (selskapet har også ti Dolly Dimples-restauranter), tjener ni av dem penger på driften, opplyser selskapet.

Det kommer ikke frem av rapporten hvor lønnsomme Dolly-restaurantene er.

Selskapet uttrykker nok en gang at oppkjøpet og integreringen av Dolly Dimples har vært en betydelig utfordring.

Den omfattende snuoperasjonen selskapet varslet før sommeren er i gang, og som E24 tidligere har skrevet vil den gå på nye ingredienser i pizzaen, bedre opplæring, men også nye prisstrukturer og det selskapet kaller «aggressiv markedsføring».

Tiltakene skal evalueres mot slutten av året.

Les på E24+

Slik vil pizzagigantene vinne krigen

Vil ikke tolerere større tap

Domino's-sjef Wild og finansdirektør David Bauerfeind fikk flere spørsmål fra analytikere om det internasjonale og det norske markedet.

På spørsmål fra en analytiker fra storbanken UBS, om «hvor store tap man vil tolerere» i Norge, svarte finansdirektøren følgende:

– Vi driver ikke forretning for å tolerere tap eller gå i null, vi skal skape verdier for våre aksjonærer. Akkurat nå ødelegger vi verdier i de internasjonale markedene, og større tap enn hva vi nå leverer vil ikke tolereres. 2019 er et viktig år for oss, sier Bauerfeind.

Samtidig skyter administrerende direktør Wild inn at spørsmålet om hvor store tap man vil godta, til slutt er et spørsmål for styret, og legger til at han har tro på snuoperasjonen man foretar seg i disse dager.

– Det er utrolig mange gode ideer, og jeg er veldig optimistisk til det norske markedet.

Han ønsket ikke å svare på spørsmål om snuoperasjonen vil gi resultater allerede i fjerde kvartal i år.

Toppsjefen går

I samme halvårsrapport kommer det også frem at toppsjef David Wild går av med pensjon.

Det norske og de internasjonale markedene er langt fra de eneste utfordringene for den opprinnelig amerikanske pizzakjempen.

Til tross for at selskapet tjener gode penger i sitt største markedet, Storbritannia, har selskapet en pågående konflikt med franchisetagerne.

Den britiske avisen The Sunday Times refererte til et brev hvor franchisetagerne nektet å åpne nye restauranter om man ikke fikk del i større deler av overskuddet.

I halvårsrapporten står det at nyåpninger er forsinket, og Wild kaller situasjonen komplisert.

Totalt hadde selskapet en omsetning (inkludert franchisene) på 645,8 millioner pund (7 milliarder kroner) i første halvår, opp 4,7 prosent fra i fjor. Driftsresultatet endte på 45,2 millioner pund (489,2 millioner kroner), ned 2,6 prosent fra i fjor.

E24 har kontaktet Domino's toppsjef i Norge om resultatet, men har så langt ikke fått svar.

Les også

O'Learys skal mer enn doble antall restauranter i Norge

Les også

Slik skal Domino's få fart på det norske markedet

Les også

Norge-resultatet så svakt at det varsles tiltak

Publisert: