Salt baes restauranteier må dumpe eiendeler etter lira-kollaps

Den gjeldstyngede eieren av Salt baes restaurantkjede skal selge unna eiendeler verdt over 8 milliarder kroner. Allerede har flere hoteller blitt solgt – et av dem til Salt bae selv.

DYR BIFF: En biff på restauranten til Salt bae koster ifølge Vice 130 dollar, men dette har ikke slettet gjelden til selskapet som eier restaurantene hans.

Foto: Berzane Nasser/abaca Pa Photos
  • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert: Publisert:

Den tyrkiske milliardæren Ferit Sahenks selskap Dogus Holding er klare til å selge unna eiendeler verdt 890 millioner dollar, melder Bloomberg. Beløpet tilsvarer over 8 milliarder kroner.

Tidligere i år meldte Vice at selskapet sliter med milliardgjeld, og må selge unna store verdier i flere virksomheter som holdingselskapet sitter i.

Den mest kjente investeringen til Dogus Holding, sett med internasjonale øyne, er antagelig Nusr-et Steakhouse, som drives av internettkjendisen Salt bae.

Det er ikke klart om Salt bae-kjeden skal selges, men det er virksomheter i servicesektoren som i første omgang skal på markedet, ifølge Bloomberg. Allerede har selskapet solgt unna både hoteller og eierandeler i restauranter.

«Internetts heiteste slakter» har til og med kjøpt et av hotellene til Dogus Holding, gjennom selskapet Nusret Turizm Yatirim, ifølge Vice.

Salt bae, eller Nusret Gökce som han egentlig heter, ble en Instagram-superstjerne i 2017, da en film av han som strødde salt på en biff gikk viralt på billeddelingsplattformen.

Les også

Valuta i andre rekke når nordmenn velger reisemål

«Internettets heiteste slakter»

Det var utseendet til Gökce som ga han stjernestatusen. Tyrkeren, som ifølge CNBC ble kalt «internettets heiteste slakter», åpnet i 2018 restauranten Nusr-Et Steakhouse i New York, etter å ha gjort suksess i Tyrkia og Midtøsten.

Kjeden har ifølge egne hjemmesider 15 restauranter i blant annet Qatar, Tyrkia, USA og De forente arabiske emirater.

Gjennom en restruktureringsavtale med banker skal Dogus Holding kutte gjelden fra 2,3 milliarder euro til under 2 milliarder euro i løpet av året. Det betyr at gjelden skal ned fra i overkant av 23 milliarder kroner, til under 20 milliarder kroner.

– Vi velger hvilke eiendeler som skal selges med omhu for ikke å svekke vår posisjon i sektorene vi opererer i, og beholder fokus på våre kjernevirksomheter, sa Sahenk i et intervju på mandag.

– Vi har fått bedre resultater knyttet til kontantstrøm og ebitda (brutto driftsresultat journ.anm.) i år, og spart 75 millioner euro på en kort tidsperiode, la Sahenk til.

Etter nyheten steg kursen på aksjene til flere selskaper knyttet til Dogus Holding. Dogus Otomotiv Servis, som distribuerer Volkswagen-biler i Tyrkia, steg til sitt høyeste nivå siden 16. juli, med 7,8 prosent.

Dogus Gayrimenkul Yatirim Ortakligi, et eiendomsselskap, bykset 15 prosent til sitt høyeste nivå siden slutten av juni.

Les på E24+

Fra fattig student til Instagram-suksess

Lira-ras har skylden

Ifølge Bloomberg er det ikke bare Dogus Holding som sliter i Tyrkia.

Etter at den tyrkiske valutaen lira raste i fjor, har flere tyrkiske selskaper slitt med å tilbakebetale store utenlandslån.

Den tyrkiske økonomien har lenge vært preget av resesjon, først og fremst som følge av landets høye utenlandsgjeld, president Recep Tayyip Erdogans økonomiske politikk og striden hans med USA, ifølge NTB.

Den tyrkiske presidenten har vakt oppsikt i løpet av sommeren, fordi han har sparket flere av toppsjefene i den tyrkiske sentralbanken, og på den måten sådd tvil om selvstendigheten til banken.

Reuters meldte mandag at lira svekket seg med mer enn ett prosent mot dollar etter en kortvarig oppgang. Tirsdag er en norsk krone verdt 1,55 lira, noe som er høyere enn under krisens begynnelse for rundt et år siden. Da var en norsk krone verdt 1,3 lira.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tyrkia

Flere artikler