Torp lufthavn forbereder seg på dødtid etter strengere innreiseregler

Torp lufthavn i Sandefjord holdt møte i forkant av at Norge i praksis stenger grensene natt til fredag.

Torp lufthavn i Sandefjord og øvrige flyplasser er hardt rammet av koronapandemien.
  • David Bach
  • NTB
Publisert:

Regjeringens beslutning gjør at det omtrent ikke vil være utenlandsankomster på flyplassen de kommende ukene.

– Vi står i en veldig vanskelig situasjon, og det har vi gjort lenge nå. Nå trodde vi at tingene skulle gå bedre og trafikken skulle ta seg opp igjen, men nå har vi gått to skritt fram og mange tilbake, sa Torps markedssjef Tine Kleive-Mathisen til NRK onsdag kveld.

Hun varslet da at det ville bli holdt et møte torsdag for å gjennomgå konsekvensene for lufthavnen, noe blant annet NTB omtalte som et krisemøte. Det avviser Kleive-Mathisen overfor E24 torsdag.

– Det har ikke vært krisemøte hos oss. Vi har hatt en gjennomgang av de oppdaterte reglene for å praktisk koordinere oss, og vi er i dialog med flyselskapene om hva de velger å gjøre i de nærmeste ukene, sier hun.

– Men sånn har vi holdt på siden mars i fjor. Det er ikke noen ytterligere krise enn den overordnede, sier Kleive-Mathisen.

– En jobb for grensepolitiet

Torp har seks innenlandsruter, 25 utenlandsruter og tre charterruter. Nå er muligheten stor for at det blir enda færre. Kleive-Mathisen sier de har rundt 10 fly i uka fra utlandet per i dag.

– Nå er trafikken allerede kraftig redusert. Det var et rush ut av Norge før jul og mange som returnerte etter nyttår, men nå er vi nede på et mye lavere volum. Men dette blir først og fremst en jobb for grensepolitiet. Det innebærer en ytterligere skjerping av hvem som får lov å komme inn i Norge.

– Vi må regne med at ikke alle har fått med seg informasjonen, når det skjer såpass hurtige endringer. Og noen vil kanskje også prøve seg. Da blir de enten returnert med samme fly, hvis praktisk mulig, og hvis ikke innlosjert og returnert ved første anledning, sier Kleive-Mathisen.

Avventer beslutning på åpningstider

Fra og med natt til fredag blir innreise til Norge kun tillatt for personer med nødvendige formål. Det er de strengeste innreisereglene siden mars i fjor. På Torp må de nå følge nøye med på hva flyselskapene foretar seg.

– Det må vi se på etterpå. Hvis det blir helt stopp og ingen utenriksfly så må vi sette oss og ha dialog med Widerøe om å redusere åpningstiden i forhold til hvordan den er i dag. Men vi får ta ting i riktig rekkefølge.

– Den eneste avdelingen som har oppbemannet er grensepolitiet. Vi har et tett samarbeid med dem, og helseetaten i Sandefjord med kommuneoverlegen og hans team.

Les også

Solberg: – Mange arbeidsplasser hadde gått tapt ved stengte grenser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Flyplass
  2. Luftfart

Flere artikler

  1. Utenlandstrafikken på Torp falt med 90 prosent i januar

  2. Ingen streik på Torp lufthavn

  3. Avinor forbereder seg på storinnrykk – venter lange køer

  4. Forventer økt trafikk på flyplassene: – Det kommer til å bli køer, og det har begynt allerede

  5. Widerøe skal fly til Heathrow for første gang