Her er kjøpesentre, treningssentre og kulturscener åpne

De nasjonale tiltakene ble ikke strammet inn tirsdag. Dermed er det fremdeles mulig å få servert alkohol til maten på Hamars restauranter og trene på treningssentrene.

Det betyr mye for An-Magritt Vangen at treningssenteret hun er daglig leder for kan holdes åpent.
 • Maiken Svendsen
 • Fredrik Solstad (foto)
Publisert:

Omtrent én time og 20 minutter med tog nord for Oslo møter man et langt mer åpent samfunn enn i hovedstaden.

Ifølge SSB har Hamar rundt 31.000 innbyggere. Siden epidemien startet har kommunen hatt 398 registrerte smittede. Det siste døgnet har byen ingen nye registrerte smittetilfeller, viser VGs coronaspesial.

På Hamar er det de nasjonale tiltakene som gjelder. Tirsdag orienterte statsminister Erna Solberg Stortinget om nye, mulige strengere tiltak for hele landet. Disse kan bli innført om smitten ikke går ned.

Enn så lenge er dermed treningssentrene, kjøpesentrene og kulturscener åpne, med gjeldende smitteverntiltak, og restauranter kan servere alkohol til maten.

Samtidig ble de strenge tiltakene forlenget og enda strengere i Oslo tirsdag. Treningssentrene i hovedstaden har vært stengt siden november, mens restauranter kun har åpent for take-away. Store deler av handelsstanden må holde stengt.

Les også

Oslo strammer ytterligere inn

Salvatore Putzu finner frem menyer på Il Teatro Hamar.

– Sist gang betydde det 80 prosent ned

På den italienske restauranten Il Teatro sitter det folk ved flere av bordene rundt lunsjtider tirsdag. Daglig leder Salvatore Putzu sier at de nå har produksjon for fullt etter at det ikke ble iverksatt nye tiltak.

Det er ennå mulig å servere alkohol til maten, etter at Stortinget ba regjeringen åpne for det i januar. Da hadde det vært nasjonalt forbud siden 4. januar. Det betød tap for restauranten.

– Sist gang betydde det 80 prosent nedgang i omsetning, forteller Putzu.

Om det kommer et nasjonalt skjenkestopp, så vil de fremdeles holde åpent for matservering og take away, sier han. Det verste som kan skje for Putzu er at de blir helt stengt ned, slik som stedene til kollegaene hans i Oslo.

– Vi er kjempeheldige, sier han om å kunne holde åpent med dagens restriksjoner.

I Hamar sentrum har cafeer og restauranter åpent for servering.
Les også

Slik ser Hafjells «Ayia Napa» ut i år

Store forskjeller

Treningssentrene er blant dem som muligens må stenge om smitten ikke går ned.

Tirsdag er dørene på Espern Aktivitetspark åpne. Flere bruker treningsapparatene og de personlige trenerne har timer med sine kunder. For daglig leder An-Magritt Vangen betyr det mye å ha dørene åpne.

– Det er stor forskjell på å ha senteret åpent, og ha aktiviteter i gang og tilbud til medlemmene, leietagere, toppidrett og ikke minst at ansatte kan beholde sine jobber, kontra å ha en fullstendig nedstenging, forteller hun.

På Espern Aktivitetspark er spinningsyklene som ikke er i bruk sperret av med sperrebånd.

Det siste året har det vært krevende og uforutsigbart å drifte, forteller Vangen.

Sentrene har måttet stenge på kort varsel, ha lavere kapasitet når de har åpent og kostnader knyttet til smitteverntiltak, som økt renhold, økt bemanning og strengere vakthold.

– Vi har tross alt hatt mer stabil drift enn mine bransjekollegaer i Oslo, slik sett vil jeg si vi både har vært dyktige og heldige. Jeg tror vi er en av bransjene som er best på smittevern i frykt for å bli nedstengt i tillegg, sier hun.

Les også

Virke-anslag: Treningssenterbransjen mistet omsetning på 1,3 mrd. i fjor

Senterkordinator Christine Bergli Johansen krysser fingrene for at de kan fortsette den veien de går nå.

– Vi er påvirket som alle andre

På kjøpesenteret CC i ytterkant av sentrum er alle butikkene åpne. Det er ikke påbud om munnbind, men det står dispensere med håndsprit flere steder, og informasjon om å holde avstand og smittevernregler er hengt opp flere steder.

– Vi er jo påvirket som alle andre, sier senterkoordinator Christine Bergli Johansen.

Det var flere på vei inn på kjøpesenteret CC på Hamar tirsdag.

Butikker som selger dagligvarer og ting til hus og hjem har gått bra, mens butikkene med klær og sko har gjort det dårligere, forklarer hun.

Men for butikkene på senteret betyr det mye at de ikke har trengt å stenge slik som kollegaene i Oslo har, ifølge senterkoordinatoren.

– Vi krysser fingrene for at vi kan fortsette den veien vi går nå, forteller hun.

Les også

Butikkjeder ut mot kjøpesenter-nekt: – Vanskelig å forstå

– Vi er spente

Kulturhuset i Hamar sentrum rommer biblioteket, ulike fritidsaktiviteter, og flere scener. I den største salen er det vanligvis plass til nesten 500 publikummere. Nå har de dekket til de fire bakerste radene, og laget et slags sjakkmønster: Setene som kan brukes er røde og de som ikke kan brukes er trukket over med sort overtrekk.

– Vi er spent på hva de nærmeste dagene vil bringe, sier kulturhusleder Terje Gloppen.

Om smitten ikke går ned kan det maksimale antallet deltagere på arrangementer innendørs med faste, tilviste seter gå ned til 20.

Kulturhusleder Terje Gloppen syns synd på sine kollegaer i Oslo.

Den siste tiden har de kunnet ha 100 personer i salen, og har funnet rutiner for å få folk inn og ut samtidig som de holder avstand.

– Det har ikke betydd så mye mer enn at vi har kunnet opprettholde et minimumstilbud for publikum som har et behov for å holde folkehelsen i sjakk, sier han.

Gloppen tror et helt nedstengt samfunn vil være dårlig nytt for folkehelsen. Han tror folk har et behov for å komme ut, og oppleve ting i et smittevernvennlig miljø.

De har kunnet invitere folk inn i salene, mens i Oslo har de hatt stengte kulturtilbud siden november. Han mener det er en «sabla trist situasjon», for dem som må stenge, arrangører og artister.

– Vi synes hjertelig synd på kollegaene i Oslo, sier han.

Kulturhusleder Terje Gloppen er spent på hva de nærmeste dagene vil bringe.

Kjøpesenteret Maxi Storsenter på Hamar har også blitt påvirket av pandemien. Senterleder Cristopher Castberg forklarer at både besøket på senteret og utviklingen mellom bransjer har variert. Klær, sko og serveringssteder har hatt det krevende, mens hus og hjem, spesialbutikker og dagligvare hatt en sterk utvikling.

– Det har vært mye usikkerhet, men vi har lært oss å leve med dette, og gjort det beste ut av situasjonen, skriver han i en e-post.

Castberg mener det har betydd mye for både kunder og ansatte at senteret har vært åpent. De ansatte har hatt arbeidsplassen åpen, og senteret har unngått at det blir økt trafikk før og etter eventuelle nedstengninger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Treningssenter
 4. Restauranter
 5. Kjøpesenter

Flere artikler

 1. København: Her er det meste åpent mens Oslo er stengt ned

 2. Butikkjeder ut mot kjøpesenter-nekt: – Vanskelig å forstå

 3. Fikk avbestillinger for én million uken før påske

 4. Innfører regionale tiltak i seks kommuner i Vestfold og Telemark

 5. Nå fylles senteret igjen: – På høy tid