Coronapolitikk

Hun er avhengig av utenlandsturistene: – Sparekontoen tømmes fra måned til måned

Reiselivsnæringen ba om forsterket krisehjelp til bedriftene som er hardest corona-rammet, men fikk ikke gehør i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

SKUFFET: Marit Utaker, daglig leder i reiselivsfirmaet Oslo Guidebureau, har holdt bedriften stengt siden 12. mars i fjor.
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Jeg er skuffet over at vi ikke får dekket mer av våre utgifter. Nå tømmes sparekontoen fra måned til måned, sier Marit Utaker.

Hun er daglig leder i Oslo Guidebureau. Reiselivsfirmaet – som har fem ansatte, 250 guider og 20 års erfaring – spesialiserer seg på guidede turer og byvandringer gjennom Norges hovedstad.

Utenlandsturister har gitt god business og millionoverskudd i hvert år. Frem til i fjor. Norges nedstenging 12. mars i fjor var i praksis kroken på døren.

– Vi har i all hovedsak vært stengt ned siden, sier Utaker, som opplyser at hun er den eneste som fortsatt er på jobb – og da kun i 10 prosents stilling.

– Mer enn 90 prosent av omsetningen vår kommer fra utenlandsturister som skal på Oslo-sightseeing. Alle disse inntektene er forsvunnet. De eneste oppdragene våre er byvandringer som bestilles av bedrifter, sier Utaker.

Les også

Regjeringen forlenger kompensasjonsordningen med fire måneder

– Har forsøkt å kutte inn til benet

Tirsdag foreslo regjeringen å forlenge kompensasjonsordningen i sitt reviderte nasjonalbudsjett, og samtidig gjøre endringer som prioriterer støtte til bedriftene som sliter mest.

Men det betyr ikke at disse bedriftene får mer støtte fremover:

JOBBER LITT: Daglig leder Marit Utaker i Oslo Guidebureau er den eneste i bedriften som fortsatt er på jobb - og da kun i 10 prosents stilling.

Regjeringen legger heller opp til uendret pengestøtte for bedrifter med de største omsetningstapene, mens støtten trappes ned støtten til bedrifter som har lidt mindre tap.

For Oslo Guidebureau, som tilhører den skadeskutte reiselivsnæringen, vil det trolig innebære uendret støtte fra kompensasjonsordningen på under 20.000 kroner i måneden.

– Summen reflekterer på ingen måte utgiftene våre. Jeg har forsøkt å kutte inn til benet, og har ikke brukt en krone utover det vi er nødt til siden april, sier Utaker.

– Men kontor, telefon, bookingsystem, regnskapssystem og revisor må vi jo ha.

Les også

Flyselskapene får ikke egen kompensasjonsordning: Hvert selskap kan få maksimalt 100 mill.

Virke: Dagens ordninger dekker veldig lite

Regjeringen har forlenget lønnsstøtteordningen, men Utaker sier den har vært til liten hjelp:

– Det er jo ingen vits i å ta inn folk for å jobbe, når det ikke er noen jobb å gjøre. Det min bransje som opererer med utenlandsturister trenger, er å få dekket mer av utgiftene for å holde bedriftene gående.

Hun opplyser at kompensasjonsordningen samtidig bare dekker cirka 30 prosent av de løpende faste utgiftene.

– Det er veldig, veldig lite sammenlignet med de reelle kostnadene og tapene virksomheten har hatt, sier Astrid Bergmål, lederen i Virke reiseliv, til E24.

– Jeg skulle ønske regjeringen gjorde mer for å hjelpe de de hardest rammede bedriftene over kneiken, fortsetter hun.

Les også

Nok en kriserevidert pengefest

Leder Astrid Bergmål i Virke reiseliv.

Virke spilte selv inn et forslag til regjeringen om særskilt krisehjelp for bedrifter med over 90 prosent omsetningsfall. De fikk ikke gehør i det reviderte nasjonalbudsjettet.

Selv om både kompensasjonsordningen og lønnsstøtten forlenges, men sier Bergmål at en del bedrifter faller igjennom dagens støtteordninger.

Les også

Regjeringen foreslår avgift for vindkraftanleggene

Sanner: – Oljepengebruken må tas ned

Hun frykter det vil resultere i at flere reiselivsaktører vil gå over ende, og viser til at 35 prosent av medlemsbedriftene som inngår Virke Reiseliv viste til en reell konkursfare i den siste medlemsundersøkelsen.

– Jeg er veldig bekymret for disse virksomhetene, som har vært gjennom en eneste lang nedstenging siden 12. mars i fjor. Nå håper jeg Stortinget går inn for å styrke hjelpetiltakene for de hardest rammede bedriftene når de skal behandle det reviderte statsbudsjettet, sier Bergmål.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier det har vært riktig å innføre kraftfulle økonomiske tiltak for å hjelpe bedrifter gjennom pandemien, men forsvarer regjeringens plan om å fremover trappe ned, fremfor å trappe opp støtteordningene.

– Det viktigste nå er at det ikke blir mange nye satsinger som gir varige konsekvenser. Midlertidige tiltak må bli midlertidige, og oljepengebruken må tas ned igjen, sier Sanner til NTB.

For Oslo Guidebureau ble strake år med millionoverskudd etterfulgt av et underskudd på 750.000 kroner fjor – medregnet støtten fra kompensasjonsordningen, opplyser Utaker.

Hun sier det er tøft å ikke vite når Norge åpner for utenlandsturisme igjen.

– Nå fortsetter underskuddet å øke jevnt og trutt, uten at noen kan si hvor lenge dette kommer til å vare.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronapolitikk
 2. Reiseliv
 3. Jan Tore Sanner
 4. Virke
 5. Revidert nasjonalbudsjett

Flere artikler

 1. Reiselivstopp ut mot regjeringen: – Juli er spolert

 2. Dette krever de av Ernas gjenåpningsplan

 3. Fåtallet vil til utlandet i sommer: – Oppleves som utilgjengelig

 4. Gir nye 700 millioner til reise- og uteliv

 5. Senterpartiet vil ha ny krisepakke til reiselivet og luftfarten