Reiselivsselskapet Solia er konkurs

Bostyrer venter at dette er første av mange konkurser som man vil se fremover i norsk reiseliv.

Publisert:

Reiselivsselskapet Solia er konkurs. Det viser en fersk melding fra Brønnøysundregistrene tirsdag.

– Etter at Travelco Nordic ble erklært konkurs 23. oktober i år, var det ikke noe grunnlag for å opprettholde driften hos Solia, opplyser bostyrer Kristoffer Aasebø til E24.

Solia ble startet i 2003 og har siden den gang blitt en av Norges største aktører i norsk reiseliv.

Solia har blitt administrert og driftet gjennom Travelco Nordic, som var Nordens største nordiskeide reisearrangør. Selv om selskapet har prøvd seg på en restrukturering, var det ikke nok til å klare seg under pandemien.

– Coronaviruset er uten tvil relatert til konkursen, og det ventes at dette vil være den første av mange konkurser for dem som driver med pakkereiser, og andre innenfor restaurant og reiseliv, sier Aasebø.

Les også

Krise i reiselivet: – Vi vet at folk skyter hundene sine

Skylder 7,4 millioner kroner

Bostyreren opplyser at Solia ikke har noen ansatte i Norge, og ifølge oppgjørsbrevet ser det heller ikke ut til at selskapet har noen kunder som har krav på tilbakebetaling.

Det er heller samarbeidspartnere og leverandører i utlandet som selskapet står i gjeld til, opplyser bostyrer.

Den samlede gjelden for selskapet ligger på 7,4 millioner kroner, der selskapets eiendeler er oppgitt til en verdi på 6,2 millioner kroner.

Av disse er 3,2 millioner kroner sperret til fordel for reisegarantifondet.

I 2017 ble virksomheten flyttet til Danmark, der selskapet er registrert. Det er foreløpig kun den norske delen som er konkurs.

Årsregnskapet til Solia for 2019 har enda ikke blitt publisert, men de kunne i 2018 melde om et inntektsfall på drøye 50 millioner kroner.

Les også

E24-podden: Blytungt for reiselivet under corona

Ballen begynte å rulle i 2018

Daglig leder Peder Hornshøj forteller at det begynte å gå nedover for Solia allerede i 2018, da Travelco Nordics samarbeidspartner Primera Air gikk konkurs.

– Da gikk det nedover for Travelco Nordic, og sammen med coronaviruset var det ikke mulig for Solia å fortsette driften, sier han til E24.

Hornshøj fungerer også som administrerende direktør i Bravo Tours, som kjøpte seg ut av Travelco Nordic for noen år siden.

– Det er en trist historie, og vi vet ikke hva som kommer til å skje videre. Vi håper at noen viser interesse for reiseselskapet så det får muligheten til å overleve pandemien, sier han.

– Det har vært vanskelige tider som det er umulig å gjøre noe med, men vi håper at verden snart kan åpne opp, og vi kan begynne å reise igjen.

Les også

Virke vil ha «restart» for reiselivet – ber om 1 milliard kroner

Publisert: