Trosser pandemien og satser en halv milliard på nytt hotell i Tromsø

Til tross for at hotell og reiseliv i Tromsø har tapt over to milliarder kroner i år, vil Christian Ringnes og Mack bygge nytt hotell med 350 rom.

SATSER: Christian Ringnes trosser krisen i reiselivet og satser på nytt hotell i Tromsø.
 • Rune Ytreberg (iTromsø)
 • Ronald Johansen (iTromsø, foto)
Publisert: Publisert:

– Det er artig å satse i Tromsø. Vi tror på byen. Selv om det er tøft nå, er corona en bump på veien for en by som bare vil vokse og være attraktiv for turisme, sier Sigurd Stray i Eiendomsspar.

Mens turistnæringen ligger nede og ni av ti hotellrom står tomme, lanserer selskapene Eiendomsspar og Mack planene om nytt hotell i Mack-kvartalet sør i Tromsø sentrum.

Eiendomsspar er ledet av milliardær Christian Ringnes, som i flere år har jobbet sammen med Mack om å bygge hotell der byens ølbryggeri før holdt til.

SAMARBEID: Christian Ringnes og Harald Bredrup ved Mack-kvartalet, da de i 2011 startet samarbeidet på eiendomssiden som etter ni år har resultert i nye hotellplaner.

Alt unntatt varmen

Hvis planene blir godkjent, skal en del av det gamle flaskelageret i byen nå rives og gi plass til et ti-etasjers hotellbygg til over en halv milliard kroner.

– Vi er opptatt av å bruke coronatiden til å gjøre klar mest mulig av store byggeprosjekter. At det kommer inn så store nasjonale aktører viser hvilken «hub» Tromsø har blitt, sier Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Tromsøs eiendomsnestor Roar Dons – som leier ut hotellet The Edge til Petter Stordalen – stanset tidligere i år planene om å bygge nytt hotell rett sør for Mack-tomten på grunn av usikkerhet rundt pandemien.

Men Eiendomsspar og Mack mener reiselivsnæringen i Tromsø vil ta seg opp igjen, og at det er behov for enda flere hoteller langs sjøkanten.

Les på E24+

– Hold smekken lukket på Teams

NYTT HOTELL: Selskapene Eiendomsspar og Mack vil bygge nytt hotell i Mack-kvartalet sør i Tromsø sentrum.

De to selskapene har inngått en avtale med den norske lavprishotellkjeden Citybox, eid av den bergenske hotellgründeren Martin Smith-Sivertsen.

– Tromsø er en fantastisk spennende by og har – unntatt varmen – alt en global destinasjon skal tilby. Tromsø har hatt veldig stor vekst i turisme, og det kommer tilbake om noen år, sier Smith-Sivertsen.

Citybox skal drive hotellet og vil tilby lavere priser enn flere av de største hotellkjedene, som tjente stort på turistboomen før pandemien.

Før 12. mars hadde Tromsø landets høyeste hotellbelegg.

– Nå er det totalt svart, men fremtiden er lys, sier Smith-Sivertsen.

Les på E24+

Vil bygge Tromsøs svar på Tjuvholmen

Miniatyrby

Hotellet skal bygges i Mack-kvartalet, og blir nærmeste nabo til havnen, et konserthus og flere av byens største turistattraksjoner – inkludert det nye Nordområdemuseet med 300.000 besøkende i året.

Med i planene er en innendørs handlegate som ligger i le for byens beryktede balsfjordvind. Til sammen skal Eiendomsspar investere flere milliarder kroner i Mack-kvartalet.

– Dette blir noe av det beste du har sett av byutvikling i Norge, for å være litt ubeskjeden. Her får du en miniatyrby med bolig, kontor, hotell, butikker, mat, skole og kultur, sier Stray.

– Så da er det bare å leve, istemmer Tromsøs ordfører.

Les også

Byttehandel ga prisrekord i Tromsø

Ga opp

Kremtomten Mack-kvartalet sør i Tromsø sentrum er en av byens få ubebygde tomter, og har utsikt sørover mot sundet og fjellet.

Hotellinvestor Arthur Buchard forsøkte i flere år å få lov av Tromsø kommune å bygge et svært hotell i området, men hotellet sperret for utsikten sørover og Buchard ga til slutt opp planene.

FIKK NEI: Hotellinvestor Arthur Buchardt (til høyre) fikk nei til sine hotellplaner i Tromsø. Her fotografert i 2013 på et av sine mange møter i Tromsø rådhus.

Nå håper trekløveret bak hotellplanene at kommunen godkjenner planene om et ti etasjer høyt hotell, som kan være med å konkurrere i Tromsøs reiselivsmarked med en omsetning på 2,5 milliarder kroner i året før pandemien.

Hvis kommunen godkjenner planene, kan hotellet stå ferdig i 2023 eller 2024. Eiendomsspar planlegger også å bygge et mindre hotell med 200 rom rett på nedsiden av hotellet de ønsker å bygge for utleie til Citybox.

Les også

Disse Oslo-borgerne tjente mest i 2019. Tre innflyttere fra Midt-Norge betalte mest skatt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hotell
 2. Reiseliv
 3. Eiendomsspar
 4. Mack
 5. Christian Ringnes
 6. Ringnes

Flere artikler

 1. Skal pusse opp 127 år gammelt hotell for en kvart milliard

 2. Hotelldirektør gråt da Erna gjenåpnet Norge: – 24. september er ny merkedag

 3. Dobling av tomme lokaler i Tromsø sentrum

 4. Betalt innhold

  Vil bygge Tromsøs svar på Tjuvholmen

 5. Kjøpesentereieren Aurora Eiendom stiger i børsdebuten: Slik vil de vinne kampen mot netthandel