Norsk verftsgruppe skal bygge verdens største yacht

Yachten «Somnio» skal også være verdens første beboelige «yacht-liner» med 39 luksusleiligheter om bord.

En fremstilling av «Somnio» som skal stå ferdig våren 2024.
Publisert:

Den norske verftsgruppen Vard har signert en kontrakt om å bygge verdens største yacht, sammen med det australske selskapet Somnio Superyachts og det italienske eierkonsernet Fincantieri.

Det kommer frem i en pressemelding fra verftsgruppen mandag formiddag.

Vard skal bistå i konstruksjonen av luksusyachten, mens Somnio Superyachts står for driften av skipet.

Verftsgruppen kan derimot ikke gå ut med kontraktsverdien, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Akselvoll til E24.

Det nye skipet «Somnio» er planlagt å ha en lengde på 222 meter, en høyde på 27 meter, samt et volum på omtrent 94.800 kubikkmeter, ifølge pressemeldingen.

Den nye yachten vil derfor være over 40 meter lengre enn «Azzam», som per dags dato holder tittelen som verdens lengste yacht, eid av kongefamilien i Abu Dhabi.

«Somnio» skal også romme 39 luksusleiligheter, der budrundene er forventet å starte på 9,5 millioner euro, omtrent 96,54 millioner norske kroner.

Les også

Luksushotellet skulle stå ferdig i år: Nå vil investorer slå utbyggeren konkurs

Fortsatt i en planleggingsprosess

– Vards ingeniører har vært en del av utviklingen av prosjektet i omtrent et år, men det er ikke blitt opprettet en kontrakt angående selve konstruksjonen før nå, forteller Akselvoll til E24.

Hun forteller at konstruksjonen av yachten fortsatt er i en planleggingsprosess, mens det fysiske arbeidet vil bli satt i gang på et senere tidspunkt.

– Det er et fantastisk prosjekt, og veldig spennende å være med på. Det er et unikt skip, og Vard har lang kompetanse med spesialskip og cruisefartøy, sier Akselvoll, og legger til.

– Denne yachten er noe alle de ansatte synes er spennende, og gleder seg å ta fatt i.

Vard venter at skipet skal stå klart på vannet våren 2024.

Les også

Containerboomen: Bestilt nye skip for 150 milliarder kroner i år

– Vil sette standarden

– Vi er glade for at vi valgte det erfarne teamet på Vard for dette unike prosjektet, forteller kapteinen Erik Bredhe i meldingen, som er blant stifterne av selskapet Somnio.

Verftsgruppens italienske eierkonsern Fincantieri skal også ta del i prosjektet, sammen med Vard Design og Vard Electro.

– Våre team har hatt et godt samarbeid med Somnio og deres arkitekter. Resultatet er virkelig fremragende, og vil sette standarden for en ny nisje for luksusferier, sier Daniele Fanara, som har ansvar for nybygging i cruiseenheten i Fincantieri.

Ifølge pressemeldingen vil også et «bredt spekter» av norske maritime leverandører og entreprenører være involvert i prosjektet. Disse er derimot ikke navngitt i meldingen.

Les også

Nektet å godta pålegg – nå må 15 skipsverft rydde opp etter seg

Deltar i verdens største offshore-prosjekt

I april ble det kjent at verftsgruppen fikk kontrakter på tre servicefartøy som skal brukes på Equinor, SSE og Enis gigantiske havvindprosjekt «Doggerbank».

Vard skal designe og bygge de tre skipene, som omtales som «service operation vessels», for North Star Renewables.

Doggerbank blir verdens største havvindprosjekt når det er ferdig, med en samlet kapasitet på 3.600 megawatt fordelt på tre delprosjekter. Også norske Aibel har store leveranser til prosjektet.

Med en kostnad på opp mot 100 milliarder kroner blir det også et av de største offshoreprosjektene i verden de neste årene.

Skipene skal bygges ved verftet Vard Vung Tau i Vietnam. De skal ha dieselelektrisk fremdrift og skal leveres i 2023.

Publisert: