Krigskorset: Ynkelig av Stoltenberg
Jens Stoltenberg stenger kongen ute fra den seremonien der kongen er mest selvskrevet, og mest ønsket.
- Elin ØrjasæterElin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Kongen er øverstkommanderende i det norske forsvar. Men Stoltenberg nektet ham adgang da Trond André Bolle fikk Krigskorset med sverd, post mortem.
Bolles ti år gamle sønn tok i mot på vegne av faren, men fikk altså ikke anledning til å få medaljen av selveste Kongen. De to andre som mottok Krigskors med sverd denne dagen, var Erik Johan Kristoffersen og Jørg Lian.
Dagbladet skriver i dag at Kong Harald hadde ønsket selv å dele ut medaljene på Akershus og var lei seg fordi han måtte være hjemme.
Kongen hadde ikke andre saker på programmet 8. mai, sa kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet. Mer vil ikke kommunikasjonssjefen si, fortsatt ifølge Dagbladet.
Overfor E24 bekrefter Marianne Hagen at hun er riktig sitert. Og dermed gir det seg selv: Dagbladets versjon må i all hovedsak være riktig: kongen satt hjemme ufrivillig.
Krigskorset er Norges høyest rangerte utmerkelse og det var første gang den ble delt ut til hendelser som ikke er knyttet til annen verdenskrig. Dagen var historisk.
Jeg ser ingen annen logisk grunn til at Jens nektet kongen å utføre jobben sin, enn at Jens selv ville ha mest mulig glans fra dagens begivenhet.
Regjeringen har fått mye kritikk både for sendrektigheten i saken rundt Krigskors til utenlandssoldater, og for håndteringen av utenlandsveteranene generelt.
Les Ørjasæter i januar da det ble kjent at Trond André Bolle skulle få medaljen: Krigskorset kom for sent.
I forrige uke la regjeringen fram handlingsplanen "I tjeneste for Norge" om utenlandssoldatene og behandlingen av veteraner. Det har vært om å gjøre for både Stoltenberg og forsvarsminister Grete Faremo å vise at de står bak soldatene.
Det jo valg til høsten. Da må kongen ryddes bort og Jens Stoltenberg få skinne alene. Dermed ble dagen litt mindre minnerik for soldatene og deres etterlatte, enn den skulle ha vært.
Mer ynkelig har vi aldri sett statsministeren enn etter dagens avsløring i Dagbladet.