Kritiserer forurensende Apple

36 miljøaktivist-grupper mener Apple bryr seg for lite om forurensning og de ansattes helse.

VERSTING: Demonstrasjoner på en minnedag for Foxconn arbeiderne som tok selvmord utenfor en Apple butikk 8. juni i fjor. Apple har forsøkt å øke lønningene til de ansatte for å få redusert antall selvmord ved fabrikken.
Publisert: Publisert:

I en rapport som er publisert torsdag ligger Apple nederst på listen over selskaper som har fått kritikk for miljømessige faktorer. Listen kartlegger 29 multinasjonale selskaper og hvordan de har forbedret seg etter å ha mottatt kritikk.

Rapporten understreker en stadig økende kinesisk miljøbevissthet som har lett for å bli uttrykket i det sterkt overvåkede og statsstyrte Kina.

Rapporten lister opp selskap som HP, BT, Alcatel-Lucent, Vodafone, Samsung, Toshiba, Sharp og Hitachi som positive eksempler på hvordan et selskap kan snu kritikk til positiv utvikling.

LES OGSÅ: Supertall fra Apple

Apple verst av alle

Sammen med Apple er Nokia, LG, SingTel og Sony Ericsson anklaget i rapporten for ikke å ta til seg kritikken. Apple er midlertidig verst av alle og ligger nederst på listen.

Et av helsetilfellene som stempler Apple som det verste selskapet, er forurensningen av de ansattes arbeidsplass ved Lianjian Technology, et datterselskap av det Taiwan-baserte Wintek, som produserer komponenter til berøringsskjermer for Apple.

49 arbeidere ble lagt inn på sykehus og diagnostisert som forgiftet av rensemiddelet n-hexan i 2009, et tilfelle som forøvrig ble blåst opp i store nasjonale medier over hele Kina. Arbeiderne hevder de ikke har fått noen oppfølging fra Apple etter at de leverte inn formelle, skriftlige klager.

En talsmann for Wintek offentliggjorde i ettertid at de har sluttet å bruke rensemiddelet.

- Apple har oppført seg annerledes enn alle de andre selskapene på listen ved ikke å reagere i det hele tatt på klagene de har fått inn, sier Ma Jun ved Institutt for Offentlige og Miljømessige Spørsmål, en annerkjent miljøvernsorganisasjon i Kina.

Les flere nyheter på E24!

Publisert:
Gå til e24.no