Norske bedrifter skremmes ikke av Facebook-skandalen

Hverken Telenor, Elkjøp eller DNB planlegger å bytte ut Facebooks Workplace etter Facebook-skandalen. Nettselskapet selv vil ikke svare på om bedrifter vil bort fra plattformen. 

FORLATER IKKE WORKPLACE: Norske bedrifter vil ikke droppe Facebook Workplace etter den siste tidens uro rundt personverninnstillingene i selskapet.

Foto: Justin Tallis AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Den siste uken har det stormet rundt Facebook og Mark Zuckerberg etter det ble kjent at Cambridge Analytica har hentet informasjon om 50 millioner Facebook-brukere som ble benyttet til å påvirke valgkampen i daværende presidentkandidat Donald Trumps favør.

Onsdag beklaget Zuckerberg i en post på sin egen tjeneste at de hadde gjort noen tabber.

– Vi har et ansvar for å beskytte deres data, og vi fortjener ikke å tjene dere dersom vi ikke får det til, uttalte Zuckerberg gjennom hans Facebook-profil.

Stormen virker likevel ikke å ha påvirket norske bedrifters forhold til Facebooks bedriftstjeneste Workplace.

– Det er ingenting som tyder på at vi vil vurdere vårt forhold til Workplace. Vi har tett dialog med Facebook og Workplace gjennom blant annet grupper hos tjenesten. Skulle det oppstå noen utfordringer, føler vi at det er lett å holde dialogen, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvarlig i Elkjøp Norge, som var et av de første selskapene som tok i bruk tjenesten for to år siden.

– Blitt glade i Workplace

Hun forklarer at man i Elkjøp har blitt veldig avhengige av Workplace i hverdagen.

– Vi følger med på hverandre på tvers av landet, uansett hvor vi jobber. Vi kommuniserer raskere og enklere, noe som gagner både oss og kundene våre. Vi har rett og slett blitt glade i Workplace, forteller Bergly til E24.

Torsdag formiddag meldte nettstedet Dagens Perspektiv at DNB vurderte å forlate Workplace. Det avviser selskapet selv kategorisk til E24. Senere har også avisen skrevet om sin artikkel om saken.

– I DNB har den interne kommunikasjonen og åpenheten skutt fart etter at vi tok verktøyet i bruk. Vi er svært fornøyd med samarbeidet vi har hatt med Workplace by Facebook. Workplace er et kommunikasjonsverktøy og distribusjonsverktøy i DNB, men dette er ikke og har aldri vært en plattform for å dele konfidensielle eller forretningskritiske data, skriver Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB i en e-post til E24.

– Vurderer sikkerheten som god

Han forklarer at en sentral forskjell mellom Facebook og Workplace er at data i Workplace tilhører DNB og ikke Facebook. Han understreker også at det ikke er tredjepartsapper i Workplace som kan hente ut data om DNBs brukere av Workplace.

– Vår forståelse er at de siste dagers avsløringer knyttet til Cambridge Analytica ikke har direkte relevans for sikkerheten til Workplace, siden den saken dreier seg om tilgang for eksterne apper til brukerprofiler på den ordinære Facebook, skriver Dalsbø.

Dalsbø forklarer videre at DNB årlig evaluerer informasjonssikkerheten for Workplace basert på uavhengige tredjepartsgjennomganger av sikkerheten i tjenesten.

– Vi vurderer sikkerheten som god, skriver han.

Les også

Ekspert: – Vi gir Facebook for mye

Også hos Telenor vurderer man sikkerheten i Workplace som god. Informasjonssjef Hanne Knudsen trekker også frem det tydelige skillet mellom Facebook og Workplace som også DNB nevner som en årsak til at man nå ikke vurderer å gå bort fra løsningen.

– Før Telenor tok i bruk Workplace, gjennomførte vi grundige risikovurderinger. Telenor krevde også at Facebook tilpasset løsningen til våre krav i forhold til personvern og sikkerhet. Etter at vi begynte å bruke Workplace fikk vi videre et tilsyn fra Datatilsynet, der de konkluderte med at Telenors avtaler, og vår bruk av løsningen, var i tråd med regelverket, skriver Knudsen til E24.

Facebook vil ikke si om bedrifter vil trekke seg

E24 sendte torsdag formiddag en e-post til Facebook med spørsmål om det var noen bedrifter som hadde signalisert at de ville trekke seg ut fra Workplace. Peter Münster, kommunikasjonsmedarbeider i Facebook svarer ikke på dette, men skriver følgende:

Les også

463 Facebook-milliarder borte på to dager – tilsvarer mer enn Tesla

«Å sikre personlig informasjon er i hjertet av alt vi gjør på tvers av både Facebook og Workplace. Suspenderingen av Cambridge Analytica og SCL Group fra Facebook er ikke på grunn av et datainnbrudd – ingen systemer har vært infiltrert, og ingen passord eller annen sensitiv informasjon har blitt stjålet eller hacket. Workplace er satt opp og kjøres separat fra Facebook. Tenk på oss som en «Software-as-a-Service»-startup inni Facebook, med ulik businessmodell og med alle de sikkerhetssertifiseringer vi trenger for å levere til verdens største bedrifter, blant annet banker og myndigheter.

Workplace-kontoer lages separat i stedet for å bruke Facebook-kontoer for å beholde streng isolasjon. All integrasjon på Workplace-plattformen har gjennomgått en ekstern og uavhengig sikkerhetsrevisjon».

I tillegg til Elkjøp, Telenor og DNB, har Workplace blant annet Reitangruppen, XXL, og Evry på kundelisten i Norge.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Facebook

Flere artikler

  1. Cambridge Analytica legger ned etter Facebook-skandalen

  2. Zuckerberg kalles inn på teppet av Kongressen

  3. Facebook saksøkes - aksjen faller

  4. CNN: Zuckerberg møter til høring om personvernskandalen

  5. Grilles av Kongressen i dag:
    Fem spørsmål Mark Zuckerberg trolig må svare på