17-åring siktet for dataangrepet mot selskaper
Sparebank 1 tror storangrepet mot nettstedene til flere av Norges største selskaper var et varsel. Nå er en 17-åring pågrepet av politiet.
Seksjonsleder Frode Karlsen ved økonomiavsnittet hos Hordaland politidistrikt bekrefter pågripelsen av 17-åringen overfor Bergens Tidende.
– Han er siktet for grovt skadeverk, men siktelsen kan bli utvidet. Strafferammen for grovt skadeverk er seks år, sier Karlsen.
Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS ble tirsdag rammet av det mest omfattende dataangrepet som har vært mot norske virksomheter.
Kan kreve erstatning
- Vi er naturligvis svært glade for at gjerningspersonen er tatt så raskt. Dette viser at politiet tar saken på alvor, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB Vidar Korsberg Dalsbø til E24.
Han sier at de tar saken svært alvorlig. Nettbanken til DNB var nede i over en time under angrepet tirsdag. Han utelukker ikke at banken kan kreve erstatning om saken kommer til retten.
Evry: - Angrep for å ramme samfunnskritisk infrastruktur
- Det er klart at denne typen angrep er kostbart for store bedrifter. Vi vet ikke hvor mye vi tapte, men det er snakk om store summer, sier Dalsbø.
At en ung person utførte angrepet gjør det ikke mindre alvorlig, mener Dalsbø.
- Selv om dette isolert sett kanskje kan oppfattes som guttestreker, er det et alvorlig samfunnsproblem. Vi har hatt denne typern saker tidligere, der unge har gjort denne typen simpelt hærverk. Det gjør det ikke mindre alvorlig, sier Dalsbø.
Ikke hacking
Angrepet var et såkalt DDOS-angrep som ikke bryter seg inn på siden, men blokkerer angrep ved å sende et stort antall påloggingsforsøk til siden på en gang, slik at den overbelastes.
Angriperen kan ikke komme seg inn i systemet og hente informasjon, derfor anses det mer som en form for sabotasje.
Angrepet er det første som har rammet så mange store og sentrale aktører, ifølge Evry.
Kommunikasjonsrådgiver i Evry, Geir Remman, kalte tirsdag angrepet et ondsinnet og alvorlig angrep mot samfunnskritisk infrastruktur.
- Et varsko
- Det var interessant, jeg visste ikke om dette før nå. Vi følger ikke akkurat opp hvem som står bak dataangrep, sier Sissel Grieg Viig, kommunikasjonsrådgiver i Sparebank 1.
Hun mener det er et varsko til bransjen at en 17-åring i Bergen kunne stå bak det omfattende datangrepet.
- Det er jo til ettertanke at vi er så sårbare. Tidligere har vi erfart angrep langt borte fra oss selv. Så viser det seg at vi har angripere av dette kaliberet, så å si i vår egen stue, sier Viig.
Ikke erstatningskrav
- Det var jo ikke bare vi som ble angrepet, men flere andre banker også. Kanskje er det en enkeltstående hendelse, eller et varsel for å vise hvor sårbare vi er, sier Viig.
Bankene jobber sammen om å forbedre sikkerheten, men må alltid forbedre seg, mener Viig.
Nå skal det sies at han ikke kom videre, men dette betyr bare at vi hele tiden må ligge i forkant av de kriminelle, sier hun.
- Nettangrepet kan ha kommet fra din datamaskin
Kan være flere
Tirsdag mente Evry som leverer IT-tjenester til flere av selskapene som ble angrepet at angrepet kom fra utlandet.
Politiet sier til VG at de tror 17-åringen har stått for angrepet alene, men at han kan ha hatt medhjelpere på chattesider.
17-åringens forsvarer, advokat Christian Børve, sier til VG at klienten har tilstått forholdet.
- Han har kommet med en uforbeholden tilståelse, og er jo lei seg for det han har gjort, sier advokat Christian Børve til VG.
Les også: