Seks domfelt i Unibuss-saken

Seks personer med tilknytning til Unibuss er funnet skyldig i grov korrupsjon og idømt fengselsstraffer mellom ni måneder og fem og et halvt år.

UNIBUSS - lokalene på Alnabru i Oslo. Buss vaskes i en av vaskehallene.

Nils Bjåland
  • NTB
  • Bjørn Haugan
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,Etter en måned lang rettssak, hvor blant annet tidligere Unibuss-sjef Helge Leite, la korten på bordet, falt dommen i den såkalte Unibuss-saken onsdag.

De seks tiltalte var tiltalt for grov korrupsjon mot Oslo kommunes busselskap Unibuss.

Alle ble onsdag dømt til fengselsstraffer:

** Tildligere teknisk sjef i Norgesbuss og senere Unibuss Nils Ellingsen (61) er dømt til fem år og seks måneders ubetinget fengsel for å ha mottatt store beløp fra den tyske bussprodusenten Man og for å ha organisert at blant endre tidligere Unibuss-sjef Helge Leite (61) fikk pusset opp boligene sine.

** Leite ble dømt til tre og et halvt års ubetinget fengsel for å ha mottatt materialer og bygningstjenester til sin privatbolig i Oslo og til sin hytte på Ringkollen for vel en million kroner. Leite må i tillegg tilbakebetale 1,1 millioner kroner til Unibuss.

** Tidligere innkjøpssjef Erik Ernst Andersson (70) i Unibuss-forgjengeren Sporveisbussene ble dømt til ubetinget fengsel i fem år for å ha mottatt store beløp fra Man.

** Tidligere innkjøpsansvarlig Dag Hagerup (67) i Man Last og Buss AS ble dømt til ubetinget fengsel i fem år for å ha medvirket til utbetaling av «provisjoner» til Ellingsen og Andresson.

** En 51 år gammel anleggsansvarlig i Unibuss ble dømt til ubetinget fengsel i ni måneder for å mottatt materialer og bygningsmessige tjenester på sin bolig i Oslo for 110.000 kroner og for å medvirket til at Leite har mottatt tilsvarende tjenester.

** En 59-årig leder av et byggselskap på Østlandet er dømt til fengsel i fire år for å ha gitt private tjenester til flere av de tiltalte og for å ha skjult dette i regnskapene.

VG satte søkelyset på uregelmessigheter i Unibuss sommeren 2011 etter at det i tyske medier kom frem at også et norsk busselskap var involvert i en større korrupsjonssak i tyske Man.

Det førte etterhvert til at politiet siktet flere involverte knytte til norske Unibuss.

En rekke andre involverte er tidligere dømt i mindre saker. De seks som nå har stått tiltalt i Oslo tingrett, er ansett for å være de hovedtiltalte.Flere av de seks har langt på vei erkjent flere av tiltalepunktene i sin forklaring i retten.

Les også:

Korrupsjonsdømt direktør må i fengselUnibuss-sjefen legger alle kortene på bordet: - Det var så dumt– Unibuss-saken i kjerneområdet for korrupsjonUnibuss-topper tiltalt for millionkorrupsjonÅtte måneders dom i Unibuss-sakmail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Alle dommene i den siste Unibuss-saken anket

  2. Unibuss-saken til Høyesterett

  3. Inngikk ny kontrakt med MAN under rettssaken

  4. Annonsørinnhold

  5. Økokrim anker ikke i Funcom-saken

  6. Banksjef dømt til fengsel på Island