Tidligere meglertopp Ragnar Horn dømt i au pair-saken

Milliardæren og hans kone er dømt til fem måneders fengsel for brudd på au pair-ordningen.

DØMT: Millardæren Ragnar Horn og hans kone er dømt i Oslo tingrett.
Publisert:

Tidligere styreleder i skipsmegleren RS Platou, Ragnar Horn, har sammen med kona og et vennepar fra vestkanten i Oslo stått tiltalt for brudd på utlendingsloven og straffeloven i forbindelse med au pair-oppholdene til fire filippinske kvinner.

Ekteparet Horn hadde i årene 2011–2014 flere au pairer boende hjemme hos seg, der blant annet to av dem var filippinske søstre.

Siden det kun er lov med én, hadde venneparet oppgitt til Utlendingsdirektoratet at den ene søsteren skulle være hos dem. Men i realiteten bodde begge to hos Horn.

De fire har tilstått at de inngikk en proformaavtale slik at de kunne ha to au pairer samtidig.

Les også

Au pair-saken for retten: Tidligere meglertopp innrømmer straffskyld

I en dom fra Oslo tingrett fredag blir Horn og hans kone dømt til fem måneders fengsel, samt en inndragelse på 372.000 kroner. Begge er også dømt til å betale erstatning på 34.200 kroner til en av kvinnene.

Dommen vil bli anket. Det opplyser Horns forvarer Svein Holden.

- Vi er overrasket over denne dommen og vi reagerer på straffeutmålingen, sier Holden, i en pressemelding.

Bistandsadvokat Gunhild Vehusheias påstand om at au pairene skulle tilkjennes en erstatning på 966.000 kroner ble avvist av retten.

- Retten har etter en konkret bevisvurdering funnet det bevist at mine klienter har vært underbetalte hushjelper og ikke au pairer. Dette er i tråd med det de selv opplevde at de var, og de opplever det svært godt at de blir trodd på dette punktet, sier Vehusheias.

Erstatning

Aktor Hans Petter Skurdal la ned påstand om åtte måneders ubetinget fengsel for ekteparet Horn og 120 dagers fengsel for venneparet, som ifølge påtalemyndigheten opptrådte som formidlere.

Skurdal mente også at ekteparet Horn måte tåle en inndragning på 966.000 kroner om retten ikke fant at de filippinske kvinnene har rett på erstatning.

Ragnar Horn trakk seg for to år siden som kandidat til styreledervervet i det fusjonerte Clarkson-Platou som følge av siktelsen i saken.

Horns forsvarer, Svein Holden, har tidligere uttalt til NTB at han mener påstanden er overraskende høy.

41 kroner timen

Au pairenes bistandsadvokat, Gunhild Vehusheia, har siden hun fulgte søstrene til politiet høsten 2014 for å anmelde ekteparene for det de mener er menneskehandel, hevdet at de var grovt underbetalte hushjelper.

Politiet mente derimot at det ikke kunne bevises at kvinnene var utsatt for tvang, og at det derfor ikke var grunnlag for å sikte de fire for menneskehandel.

Da saken gikk i retten i januar la Vehusheia fram en rapport der hun mener å bevise at i stedet for norskopplæring og kulturutveksling besto uken for hennes to klienter av nærmere 65 timers husarbeid.

Au pair-ordningen tillater at man ikke skal jobber mer enn 30 timer i uken.

- De to skal ha jobbet elleve timer på hverdagene, fire timer hver lørdag og to timer hver søndag for familien, for 41 kroner timen. Dette bestrider ekteparet Horn, sier Gunhild Vehusheia.

Les også

Aktor vil ha ubetinget fengsel i au pair-saken

Les også

Tidligere meglertopp innrømmer straffskyld

Les også

Meglertopp trekker seg: Betalte au-pair 40 kroner timen

Publisert:

Her kan du lese mer om