Etterforskes for å ha solgt aksjer fra eget selskap: Nær doblet salget av egne aksjer etter tilsynsbesøk

Det politianmeldte meglerhuset Nordic Securities skal ha solgt aksjer i morselskapet for 70 millioner kroner i månedene etter at Finanstilsynet var på besøk. 

NORDIC SECURITIES-GRÜNDERE: Erik Egenæs og Endre Tangenes (til h.) startet Nordic Securities i 2009.

FOTO: Vegar Valde / Bergens Tidende
  • Eirik Billingsø Elvevold
  • Karl Wig
Publisert:

– Uskyldige kunder ble potensielt melket to ganger, sier finansprofessor Thore Johnsen ved NHH til E24.

Professoren har lenge fulgt Nordic Securities-saken utenfra, og hevdet allerede i fjor at Økokrim burde gå inn og se nærmere på meglerhuset for å opprettholde legitimiteten i markedet.

Han har nå fått ønsket oppfylt.

Bakgrunn: Dette er bakteppet for Nordic Securities-siktelsene

– Det virkelige problemet her var at selskapet opererte i egne aksjer mot kunder og lovet gull og grønne skoger. Kunder som hadde gått på tap, fikk deretter tilbud om å kjøpe billige aksjer, som slettes ikke var så billige, som «plaster på såret», mener Johnsen.

Les også

De jobbet på innsiden av Nordic Securities: – Det skled helt ut

Hans observasjoner har skarpere adjektiver, men sammenfaller i hovedtrekk med innholdet i Finanstilsynets rapport – som utgjør grunnlaget for anmeldelsen mot selskapet i april 2017.

En anmeldelse som fikk Økokrim til å slå til i forrige uke.

Økokrim gikk til razzia på en rekke steder i Oslo og Bergen, og et ikke-offentliggjort antall personer i selskapet ble pågrepet, og er nå siktet for økonomisk kriminalitet.

Ifølge selskapets advokater stiller de seg uforstående til siktelsen.

«Langt grovere»

Finanstilsynets rapport og etterfølgende anmeldelse, som E24 har fått tilgang til, tar særlig for seg aksjesalg i morselskapet The Nordic Group (TNG) til Nordic Securities' kunder, etter en «grov overvurdering av TNGs verdi» på 500 millioner kroner.

Også salg av risikable differansekontrakter (CFD) med svært høye transaksjonskostnader til ikke-profesjonelle, samt investeringsråd «basert på magefølelse og løse gjetninger», er hovedbasis i tilsynets reaksjon.

De kalte tilbake konsesjonen til Nordic Securities for ett år siden.

Tilsynet oppgir at de gikk til politianmeldelse fordi saken er «langt grovere» enn tidligere tilbakekallssaker.

Meglerhuset er anmeldt for straffbar overtredelse av verdipapirhandellovens paragraf 10–11 om god forretningsskikk.

Trappet opp aksjesalget etter tilsynet

I 2015 ble aksjer i Nordic Securities konvertert til aksjer i morselskapet TNG gjennom en rekke emisjoner, skriver Finanstilsynet i sin anmeldelse.

Gjennom 2015 og første halvår av 2016 ble det solgt TNG-aksjer for til sammen 152 millioner kroner.

Aktiviteten ser ut til å ha blitt «trappet kraftig opp» etter Finanstilsynets stedlige tilsyn i foretaket i desember 2015 (se graf), og det siste aksjesalget til eksterne ble gjennomført kun én uke før Nordic Securities mottok Finanstilsynets varsel om tilbakekall av konsesjon i september 2016.

E24 har fått innsyn i Finanstilsynets varsel om stedlig tilsyn fra 2015, hvor det listes opp 21 krav til nødvendig dokumentasjon fra selskapet.

«GROV SAK»: Finanstilsynet anmeldte meglerhuset Nordic Securities til Økokrim i April 2017 for det de mener er et grovt tilfelle av økonomisk kriminalitet.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

I de seks månedene etter tilsynet ble det gjennomført salg av TNG-aksjer til 102 privatpersoner for totalt 70 millioner kroner, heter det fra Finanstilsynet.

I de tolv månedene før tilsynet ble det solgt TNG-aksjer til 30 privatpersoner for totalt 39 millioner kroner.

Med andre ord økte takten til nær det dobbelte etter at tilsynet var på besøk.

Advokatfirmaet Elden representerer selve selskapet, og har fått lese påstandene som rettes i denne saken.

– Nordic Securities oppfatning er at Finanstilsynet bygger på et galt faktum. Nordics meglere har kun opptrådt som tipsagenter som tidligere fastholdt, skriver advokat Arnt Angell i en e-post til E24.

Saken fortsetter under grafen.

Daglig leder: Har ikke bedt meglere selge TNG-aksjer

Torsdag skrev E24 om livet på innsiden av Nordic Securities. Tidligere ansatte forteller om en kultur som gradvis ble mer kynisk og rå i fraværet av gode kontrollrutiner.

En kilde med god kjennskap til ledelsen og styret i Nordic Securities har sagt til E24 at tidligere daglig leder Rune Bjørneset har vært del av «en hard kjerne» i selskapet i perioden, sammen med blant andre gründerne Erik Egenæs og Even Tangenes.

– Det er riktig at jeg har vært daglig leder i deler av denne perioden. Noen annen nøkkelrolle har jeg ikke hatt. Min rolle som daglig leder kan ha gjort at noen oppfatter meg som «den harde kjerne», men det blir spekulasjoner fra min side, skriver Bjørneset i en SMS til E24.

Ifølge Finansavisen skal Bjørneset ha vært «en av dem som har håndtert Finanstilsynets tilsyn med meglerhuset».

– Daglig leder er alltid involvert i tilsynsprosesser, skriver Bjørneset i en SMS.

– Har du som daglig leder bedt meglere selge TNG-aksjer med høy provisjon?

– Jeg har ikke bedt meglere om å selge TNG-aksjer. For øvrig henviser jeg til advokat Tony A. Vangen i Advokatfirmaet Elden.

Bjørneset har ikke svart på spørsmål om hvorvidt han har vært i kontakt med Økokrim.

Tilsynet: Gründerne solgte seg ut gradvis

Finanstilsynet mener at de to gründerne Erik Egenæs og Endre Tangenes, som skal ha hatt en «langvarig formell og reell innflytelse» på virksomheten til Nordic Securities, gradvis reduserte sin eierandel i TNG ved salg av aksjer og utvanning i emisjoner.

Meglere skal ifølge tilsynet ha presentert TNG som en investeringsmulighet under kundemøter i selskapets egne lokaler og formidlet kjøpsordre i TNG-aksjer, og at selskapet har vært involvert i oppgjør av TNG-transaksjoner.

For sin rolle som tipsagent i disse transaksjonene skal meglerne ha mottatt nesten 18 millioner kroner i tipshonorar.

I tillegg har Finanstilsynet konkludert med at foretakets meglere i mange tilfeller også har gitt sine kunder investeringsråd om kjøp av TNG-aksjer slik at det fremstår som en personlig anbefaling, uten å vurdere om dette er egnet for kunden.

«Foretakets opptreden i denne saken er klart egnet til å svekke kunders og andre markedsaktørers tillit til verdipapirforetak generelt,» konkluderer Finanstilsynet i anmeldelsen.

Advokatfirmaet Elden fastholder at Finanstilsynets påstand om gradvis nedsalg og utvanning er uriktig.

– Gründerne tvert imot øket sin eksponering, og tegnet seg ved alle emisjoner i selskapet, skriver advokat Arnt Angell i en e-post.

Les også

Nordic Securities fikk tilsynsslakt allerede i 2011

Les også

Razzia hos Nordic Securities – flere pågrepet

Les også

– De har drevet et systematisk bedrag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Økonomisk kriminalitet
  2. Finanstilsynet

Flere artikler

  1. Dette er bakteppet for meglerhus-siktelsene

  2. Nordic Securities-toppene må forsvare seg i retten – saksøkes for 22 millioner

  3. – Det skled helt ut

  4. To personer tiltalt for grovt bedrageri i Nordic Securities-saken

  5. – De har drevet et systematisk bedrag