Fredriksens fabrikk

Ingen er så glade i å bruke penger som SV, men ingen har så stor forakt for de som skaper pengene enn nettopp SV. Inga Marte Torkildsen ønsker skipsreder Fredriksen ut av landet.

Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

John Fredriksen er en av de nordmennene som har lykkes aller best i næringslivet i nyere tid. Han er verdens største tankreder, har skapt 10 000 arbeidsplasser i Norge alene, og skatter mellom 5 og 6 milliarder kroner til den norske velferdsstaten hvert eneste år. Da han annonserte at han ville flagge flere skip hjem til Norge, var det derfor grunn til å glede seg.

Det Norge trenger er at det skapes mer, ikke skattes mer.

Men nå har Fredriksen varslet at han dropper hjemflaggingen. Utrolig nok skapte det rett og slett entusiasme i SV, i alle fall hos Torkildsen selv. Som om vår nye eksportvare når oljen tar slutt, skal være milliardærer.

Det kan godt hende at Fredriksen ikke er den mest elegante mediepersonligheten. Jeg kan ikke unngå å misstenke at Torkildsen hadde sagt noe annet om Fredriksen brukte sommeren på å selge reker på Aker Brygge sammen med Røkke, eller hadde strikket lue på hodet og gikk på ski hver dag sammen med Olav Thon. Også jeg kan riste på hodet over noen av utspillene fra Fredriksen, men det er da vel også revnende likegyldig for politikere.

Poenget er ikke Fredriksen, men Fredriksens ”fabrikk.” Vi trenger flere bedrifter i Norge, både store og små. Det er mulig SV tror at bedrifter dukker opp av løse luften og at arbeidsplasser skapes på Stortinget, men så enkelt er det ikke. Det er mennesker som tar sats og jobber beinhardt som også skaper arbeidsplassene. Vi trenger flere som tar den sjansen, dersom vi også skal ha noe å leve av i fremtiden. Det betyr ikke at vi skal krype for noen, men vi kan jo begynne med å si at det er trist for Norge at verdens største tankreder velger å flagge ut.

Hva er egentlig forskjellen på John Fredriksen og gründeren i en norsk småby som startet butikk eller IT-bedrift? Strengt tatt er det bare størrelsen på bedriften, men jeg er villig til å vedde mye penger på at ikke Torkildsen hadde ønsket butikkeieren god tur ut av bygda dersom han valgte å flytte. Om den samme butikkeieren klarer å få bedriften til å vokse til en butikkjede, ender opp med å gå fra 2 til 100 ansatte og til og med selv sitter igjen med en pen formue, er det derimot bare å pelle seg vekk.

Faktum er at Norge ikke kan leve av SV. Faktisk er det en grense for hvor lenge vi kan leve med SV sin politikk også. For hvis landets nest største regjeringsparti mener at alle som klarer å skape store bedrifter kan finne seg et annet land å skatte til, blir det etter hvert trangt på budsjettene. Det Norge trenger er at det skapes mer, ikke skattes mer. Men da må politikerne i Norge også sette pris på at noen skaper arbeidsplasser. Rekebåt eller ikke.

Publisert: