EN STOR STATSMINISTER: Liberalisten Margaret Thatcher overtok et land i dyp krise i 1979. 11 år senere forlot hun et land ristet så hardt av hestekuren hennes, at det hadde gjenoppdaget verden. Thatcher er i dag dement, og vet trolig lite om Europas problemer.

Europa trenger en jernlady

Europa trenger en Margaret Thatcher, et råskinn som kan dra kontinentet etter håret ut av tungsinnet.

 • Per Valebrokk
  Per Valebrokk
  Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Et historisk øyeblikk gikk under radaren til mange europeere forrige uke. Under en rundreise til flere EU-land forpliktet Kinas visestatsminister Li Keqiang seg til å kjøpe spansk statsgjeld for å roe nervene i valutamarkedet.

EUs ledere må ha vært flaue. De er ikke vant til å be om hjelp fra den kanten.

Spredningen av gjeldskrisen fra land til land får ikke bare politiske og økonomiske konsekvenser for Europa. Det gjør noe med selvfølelsen til godt vante og arrogante europeere.

Verdens tyngdepunkt beveger seg raskt fra Atlanterhavet til Stillehavet. Fabrikkene ligger i Asia og innovasjonsevnen er i USA, mange frykter at Europa blir en stagnert utkant som egner seg best for aldrende rentenister.

Trår du vannet lenge nok, synker du

Utløsende for denne Europa-pessimismen er kanskje skyhøy statsgjeld og arbeidsledighet, men dette er ikke nytt for EU-land som Spania, Irland eller Hellas - snarere en uønsket gjest som besøker hver generasjon. Europa har sett verre ting før.

EUs økonomi vokser igjen etter finanskrisen. Motoren i eurosamarbeidet, Tyskland, har en økonomi så sunn at det grenser til selvplaging. Frankrike og Storbritannia er til tross for sine hodepiner i bunn og grunn konkurransedyktige og sterke økonomier.

Europas hovedproblem er at innbyggerne føder for få barn, ikke klarer å ta i bruk innvandrernes arbeidskraft og mener de fortjener fire-fem ukers ferie og tidlig pensjon.

Med dagens pensjonssystem og arbeidsmarked, en aldrende befolkning og med en lav eller moderat BNP-vekst i all overskuelig fremtid, er det ikke lett å se hvordan Europa skal kunne betale for sine gamle om 15-20 år.

Europa kan i verste fall bli det neste Japan, en stivnet gigant. Trår du vannet lenge nok, synker du.

Ingen europeisk statsleder etter krigen har forstått det bedre enn Storbritannias statsminister mellom 1979 og 1990, liberalisten Margaret Thatcher. Hun overtok et land som ennå ikke hadde gitt helt slipp på "The British empire". Subsidier, velferdsgoder, et enormt byråkrati og statseide bedrifter sugde penger ut av en slunken kasse. Samtidig lå inflasjonen på 18 prosent mens den økonomiske veksten var minimal.

Thatcher økte renten, skrotet velferdsordninger, kuttet skattene, ribbet fagforeningene for makt og solgte eller la ned ulønnsomme statsbedrifter.

Inflasjonen falt kraftig, men nesten over natten ble ledigheten doblet.

Selv i egne rekker vokste motstanden mot politikken hennes, og på de konservatives landsmøte i 1980 ventet mange en ydmyk Thatcher som gikk tilbake på tiltakene sine.

De tok feil. "You turn if you want to," sa Thatcher. "The lady's not for turning".

11 år med Thatcher var nok for britene, men hun etterlot seg en sunn økonomi med raskt fallende ledighet og lav prisvekst. Det var ikke bare en økonomisk revolusjon, men like mye en mental.

Jernladyen hadde ristet så hardt i britene at de gjenoppdaget verden rundt seg.

(kommentaren fortsetter under bildet)

"Europa er – uten sammenligning – verdens beste sted å bo," skrev økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe nylig i en kommentar i Dagens Næringsliv. Vårt rotete, lille kontinent kommer til å forbli det i lang tid fremover.

Men europeere flest vet nok innerst inne at de jobber for lite og har for lav pensjonsalder. Dagens velferdsordninger er ikke bærekraftige. Vi må jobbe hardere og lengre – også her i oljerike Norge.

Først må bare noen riste oss så hardt at vi gjenoppdager verden. Den er snart ikke til å kjenne igjen.

Du kan følge Per Valebrokk på Twitter her

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Arven etter Margaret Thatcher

 2. Thatcher får økonomisk slakt i fersk forskningsrapport

 3. Når penger dør

 4. Betalt innhold

  En ny resesjon kan bli vanskeligere å takle

 5. Bestemor Europa trenger dem