Stavanger-selskap klar for masseproduksjon av supermateriale

Det norske selskapet Cealtech skal starte produksjon av grafén – et materiale som kan bli viktig i alt fra olje og gass til elektronikk, sol, medisin og romfart.

SUPERMATERIALE: Grafén er kjent for en rekke oppsiktsvekkende egenskaper. Her veies materialet ved et laboratorium i Santiago.

Foto: Ivan Alvarado Reuters
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Det høres ut som et materiale som kommer til å være en stor revolusjon for nye materialteknologier fremover, sier statsminister Erna Solberg.

Hun møtte tirsdag det norske selskapet som snart skal masseprodusere supermaterialet grafén – kjent for å være det tynneste og sterkeste materialet som er laget, med potensial til å revolusjonere en rekke industrier.

Solberg sier etter møtet at det er viktig at man klarer å bygge opp nye teknologier.

– Norge er et land som egentlig er veldig god på materialteknologi. Det har vært et satsingsområde siden tidlig 80-tall. Selv om dette er en produksjonsmetode som er funnet andre steder er det klart at vi bør være ganske store på den type teknologi, sier hun til E24.

– Supermateriale

Materialet med de uvanlige egenskapene, som blant annet inkluderer at det er 200 ganger sterkere enn stål, men svært fleksibelt, ble først isolert av fysikerne Andre Geim og Konstantin Novoselov i 2004 – med hjelp av en ganske vanlig bit tape og grafitt.

De to vant senere Nobelprisen i fysikk for sitt arbeid med grafén.

Strukturen i materialet er kun ett atom tykt, basert på karbonformen grafitt, med kvaliteter som gjør at bruksområdene kan spenne fra industrier som olje og gass til elektronikk, sol, medisin og romfart.

Les også

Fredspris for bærekraft til Elon Musk og tre andre gründere

– Det er et supermateriale. Hvis vi kan få egenskapene implementert i større bruk og prisen tilstrekkelig ned, går vi inn i en ny tidsalder, mener Lars Helge Helvig.

Han er største kapitalinvestor og fungerende daglig leder i det Stavanger-baserte selskapet Cealtech.

Siden etableringen i 2012 har det arbeidet med å sette materialet i produksjon.

– Det viste seg at det som var tilgjengelig på markedet ikke var det vi lette etter, fordi det har for mye kjemiske urenheter. Vi måtte finne en alternativ vei. Det var ikke teknologi tilgjengelig for masseproduksjon, sier grunnlegger og teknisk sjef, Marius Andreassen Jakobsen.

saken fortsetter under

Statsminister Erna Solberg møtte torsdag Cealtech ved Sentralen i Oslo. Fra høyre David Boyd ved universitetet Caltech, teknisk sjef Marius Andreassen Jakobsen i Cealtech og fungerende daglig leder Lars Helge Helvig i Cealtech.

Foto: Asgeir Aga Nilsen

– Klart for masseproduksjon

Den milepælen mener selskapet er rett rundt hjørnet.

Med selskapets produksjonsenhet og en produksjonsteknikk utviklet ved universitet Caltech i USA, håper Cealtech på et gjennombrudd i grafénproduksjon.

– Vi oppdaget en måte å masseprodusere på, og jobber med Cealtech for å gjøre det, sier forsker David Boyd ved Caltech til E24.

Han lister opp noen av materialets spesielle egenskaper:

– Noen av egenskapene inkluderer stor styrke, det er sterkere enn stål. Det er svært lett, gjennomsiktig, fleksibelt og svært kompatibelt. Det har bruksområder innen elektronikk, energi- og hydrogenlagring.

Ifølge Jakobsen er maskinen som skal produsere grafén ferdig utviklet.

– Det er litt barnesykdommer, men kjemien fungerer. Vi forventer å ha produksjonsenheten opp i Norge i fjerde kvartal. Da er selskapet klart for masseproduksjon, sier han.

Fortsatt tidlig fase

Til tross for de store mulighetene er materialet fortsatt i en tidig fase.

I en rapport fra konsulentfirmaet Deloitte i 2016 ble verdien av grafénmarkedet anslått til noen titalls millioner dollar.

Les også

Vaksine kan gi gigantavkastning for Gjelsten

Det kan også ta flere tiår før man ser det fulle potensialet til materialet, skrev Deloitte, som vurderte at grafén trolig vil være i en forskningsfase det neste tiåret.

I rapporten ble det også vist til at veien til massemarkedet har tatt tiår for andre viktige materialer, blant annet aluminium som ikke tok av før flyet ble oppfunnet.

– Hvis du ser på andre materialer, fra de blir oppdaget til de blir brukt mye, så er det faktisk ganske kort tid så langt, sier Helvig.

Han sier hovedproblemet har vært at materialet ikke er tilgjengelig i store kvanta.

– Du kan lage det lett i laboratorium, det gjøres i akademia, men i store kvanta har man ikke fått det til.

Ny produksjonsmetode

Det er ifølge Cealtech-sjefen flere som tilbyr grafén i dag.

Den er fremstilt fra naturlige grafittforekomster, mens Cealtech bruker en annen produksjonsmetode som selskapet mener det er først ute med.

Les også

Norsk knekkebrødeksport øker kraftig

– Grafén som selges i dag er laget av grafitt, blir behandlet på ulike måter, men det blir ikke hva det skulle vært. Skal du få den gode kvaliteten, må du gro det, atom for atom. Det gjør vi gjennom en plasmateknologi, og hydrogen- og karbonkilde.

Maskinen har selskapet fått laget i Tyskland.

Cealtech-sjef Helvig regner med at installasjonen i Stavanger blir gjort over sommeren, før testing, innkjøring og regulær produksjon i Stvangerområdet i årets siste kvartal.

– Først og fremst vil vi rette oss mot forskere, for å gi dem muligheten til å utvikle et materiale i produkter. Det er en del interesse. Når vi begynner å produsere får vi omsetning, sier teknisk sjef Jakobsen.

Både Helvig og Jakobsen har tro på lønnsomhet i produksjonen.

– Det finne mange avarter av grafén, og er avhengig av typen grafén kunden ønsker. Men profitten vil være veldig god, sier Jakobsen.

Les også

Elsykkelsalg eksploderer – regjeringen kutter tilskudd til sykkelveier

Les også

– Viser det er mulig å produsere tradisjonelle ting i høykostnadsland

Les også

– Asia-satsing rammes av Russland-floke

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Gründere
  2. Erna Solberg

Flere artikler