Brussalget faller kraftig

Salget av brus i Norge har gått ned med 12 millioner liter hittil i år.

KRAFTIG NEDGANG: Nye tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser en nedgang i brussalget på 12 millioner liter siden nyttår.
Publisert:

Bryggeri- og drikkevareforeningens oversikt viser at salget av brus tilsatt sukker alene har gått ned med 12,48 prosent.

Foreningen mener at innføringen av den omstridte sukkeravgiften har store deler av skylden.

– Det er helt åpenbart at salgsnedgangen skyldes avgiften. Folk handler heller andre steder, sier Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til P4.

Hamstret

Også salget av sukkerfri brus har gått ned. Sukkeravgiften rammer også denne brustypen, og salget har falt med 8,52 prosent hittil i år. Salget av brus tilsatt fruktjuice har gått ned med hele 37,16 prosent.

Les også

Halvparten mister jobben ved Telemark Kildevann i Fyresdal

Nome understreker at nedgangen ikke bare skyldes sukkeravgiften ettersom tallene viser at mange hamstret brus før nyttår med tanke på avgiften, og at brussalget derfor var uvanlig høyt i desember både til butikkene og til butikkenes kunder.

– Mange hamstret mye i forkant av avgiftsendringen. Så la oss trekke fra noen prosent på nedgangen, men at det er minimum 6 prosent salgsnedgang er nokså sikkert, sier Nome.

Salget av vann på flaske har økt med 4,37 prosent hittil i år.

Grensehandel

Petter Nome tror ikke at salget av brus nødvendigvis har gått ned totalt, og peker på grensehandelen. I fjor økte grensehandelen med 9 prosent, og både Hovedorganisasjonen Virke og NHO venter at grensehandelen har økt ytterligere når tallene fra første kvartal i år kommer.

– Jeg tror ikke folk handler mindre brus. Alt tyder på at helseeffekten av denne avgiften er negativ fordi folk hamstrer på nettet eller på grensen i stedet for å kjøpe normale mengder i Norge, sier Nome.

Les også

– Folk handler mye mer enn normalt

Les også

Coca-Cola permitterer og legger storinvestering på is etter avgiftshopp

Les også

Slik unngår nordmenn sukkerskatten – med regjeringens momskutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om