Regnet skylte vekk Aas-formuen: – Et skikkelig slag for kraftmarkedet

Mandag 10. september kom det en rekke værmeldinger om tungt nedbør. Så rant milliardformuen til Einar Aas vekk.

TROLIG KONKURS: Krafttrader Einar Aas.
Publisert:

Den mediesky krafttraderen fra Grimstad meldte torsdag at han trolig er personlig konkurs, etter «ekstraordinære» prisendringer som rammet hans posisjoner i kraftmarkedet.

– Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet, vedkjenner Aas i sin pressemelding.

Mandagens nedbørsvarsler kom etter lang tids tørke, og utløste kraftig prisfall. Samtidig steg prisene i det tyske kraftmarkedet.

Aas er kjent for å satse hardt og ta store posisjoner, ifølge energianalytiker og partner Marius Holm Rennesund i Thema Consulting.

– Risiko og profitt går hånd i hånd. Han har tatt risiko og det har betalt seg, og det har gått bra – kanskje overraskende lenge, vil noen mene, sier han til E24.

– Aas har antageligvis ligget feil med store posisjoner i både nordisk og tysk kraft. Det har vært tørt veldig lenge, før det plutselig kom varsler om mye nedbør på kort tid, og det nordiske markedet falt kraftig. Dette har ført til at differensen mellom nordisk og tysk kraftpris ble rekordhøy, noe som antagelig ledet til Aas' fall, forklarer Rennesund.

Les også

Krafttrader Einar Aas er trolig personlig konkurs etter stortap i kraftmarkedet

– Vil få store konsekvenser

Tirsdag ble Aas satt under administrasjon av Nasdaq-børsen, som onsdag kveld tvangssolgte porteføljen til Aas.

En kilde i kraftmarkedet, som selv kjenner Aas, kaller saken svært trist.

– For vi som kjenner han er det trist på et personlig plan, men også et skikkelig slag for kraftmarkedet, sier E24s kilde, og forklarer:

– Dette vil få store konsekvenser. Tap må dekkes av markedet. Saken viser dessuten at Nasdaq ikke helt har klart å håndtere en så stor aktør, sier personen.

Kommentar: (+) Milliardtapet er skremmende. Så skremmende at myndighetene bør gripe inn umiddelbart

Ifølge Rennesund i Thema Consulting har Nasdaq slitt med dårlig likviditet i lang tid. Nå kan den bli enda dårligere.

– Aas er en som har handlet mye, så hvis han ikke kan handle lenger, vil det påvirke likviditeten i markedsplassen negativt. Det er ikke bra for markedet som helhet eller for de andre som handler på Nasdaq, fordi det da blir vanskeligere å gjøre handler og komme ut av posisjonene, sier Rennesund.

Les på E24+

Einar Aas mot personlig konkurs: Historien om den mystiske kraftmilliardæren

– Likviditet skaper et ønske om å bruke markedsplassen. Vi ser allerede at stadig flere heller velger å gjøre bilaterale handler, det vil si at de går rett til et annet selskap, og da får du en motpartsrisiko, som ikke var tilfelle i denne saken her, forklarer han.

– Ikke bra for markedet

Markedsanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy mener også Aas' handelssmell kan få konsekvenser for markedet, men først og fremst kortsiktige:

– Hvis Aas forblir ute av markedet, blir det én mindre tung markedsaktør. Det er ikke bra for markedet. Prisen kom opp i dag, sannsynligvis siden kraftprisene var oversolgt, da de skulle dekke kontraktene som ble misligholdt, sier Brottemsmo.

– Har det vært en stor sak innenfor industrien?
– Ja. Vi har daglige møter med våre kunder, og andre aktører på kontinentet. Dette har vært en snakkis, men det vil ikke påvirke våre dag-til-dag-operasjoner.

Les også

Grimstad-ordføreren om Aas sitt milliardtap: – Vil utvilsomt få en innvirkning på kommuneinntektene

Nasdaq forsvarer seg

I en pressemelding forsvarer Nasdaq seg mot kritikk av håndteringen av Einar Aas sine spread-posisjoner.

– Vi tvangssolgte posisjonene på onsdag, og vi mener at dette ikke fikk konsekvenser for prisene i markedet, sier sjef for råvaremarkeder i Nasdaq, Cathrine Hovemyr, til Montel.

Hun vil ikke kommentere volumene overfor nettstedet.

Les mer her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om