Tidligere Siemens-topper møter i retten i dag

Ingen av de tre korrupsjons-tiltalte i forbindelse med Siemens’ påståtte smøretur for forsvarsansatte i 2004 erkjenner straffskyld. I dag begynner saken i Oslo tingrett.

  • SIRI GEDDE-DAHL
Publisert:

Konstituert økokrimsjef Trond Eirik Schea er aktor når Siemens-toppene Frank Almås og Hans Lødrup samt Stortingets ombudsmann for forsvaret, Kjell Arne Bratli, møter i retten. De tre har nektet å vedta forelegg på 75000 kroner for simpel korrupsjon.

Golfreise.

Lødrup og Almås var henholdsvis adm. direktør og divisjonsdirektører i Siemens AS da de reiste på golftur til Alicante med fire forsvarstopper. Siemens finansierte golfspill og hotellopphold for forsvarstoppene. Konsernet hadde store, løpende kontrakter med Forsvaret og var stadig aktuell for nye oppdrag.
Bratli er tiltalt som tilrettelegger for turen. Økokrim mener Siemens ville smøre forsvarstoppene, men har ikke funnet det bevist at forsvarstoppene forsto at de ble smurt. Siktelsene mot forsvarstoppene ble frafalt.

Vil tilbakevise.

–Bratli er av den bestemte oppfatning at beskyldningene mot ham er uriktige. Han vil tilbakevise at det har foregått korrupsjon og at han har hatt en rolle i et korrupsjonsopplegg, sier Bratlis forsvarer Bjørn Stordrange. De to andre forsvarerne bekrefter at heller ikke deres klienter erkjenner straffskyld.
Saken har en lang forhistorie med Per-Yngve Monsens varsling av Siemens’ overfakturering av Forsvaret. Monsen ble grovt trakassert i bedriften, men fikk oppreisning i en arbeidsrettssak. Etter mye om og men innrømmet Siemens overfakturering og tilbakebetalte store beløp, men nektet å vedta et forelegg for bedrageri. Bedragerisaken kommer for retten senere.

Forelegg.

Økokrim etterforsket en rekke mulige korrupsjonsforhold, men har henlagt det meste. Siemens AS nektet å vedta et forelegg på 2 millioner kroner for Alicante-turen. Også dette forholdet kommer for retten senere.
Les flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Frifunnet for korrupsjon

  2. Korrupsjonstiltalte fastholder uskyld

  3. Siemens-toppene frikjent for korrupsjon

  4. Siemens nekter for overfakturering av Forsvaret

  5. Siemens erklærte seg ikke skyldig