Ryanair hevder Norwegian kutter pilotlønninger: – Ikke korrekt

Ryanair hevder overfor sine ansatte at Norwegian skal gjøre et lønnskutt på 7 prosent. Samtidig har de forsøkt å lokke Norwegian-piloter til seg. Norwegian avviser lønnspåstanden blankt. 

VANSKELIGE TIDER: Det er tøffe tider i flybransjen, også for Ryanair. Til tross for at de skal sette på bremsen hva gjelder rekruttering, fremholder de at Norwegian-piloter er velkomne hos dem.
Publisert:

I et internt notat til sine ansatte datert 18. januar gir Ryanair informasjon knyttet til et resultatvarsel de gikk ut med samme dag.

HR-direktør Eddie Wilson skriver at inntjeningen er kraftig svekket av lavere billettpriser, høyere oljepris og høyere lønnskostnader som følge av tøffe forhandlinger med pilotene og kabinpersonalet.

Dette var samme uke som Norwegian varslet innstramming i kostnadene, som innebar nedleggelse av flere baser og ruter. I notatet fra Ryanair står det også at Norwegian skal gjøre lønnskutt.

– Dette er vanskelige tider i den europeiske luftfartsindustrien. Denne uken kunngjorde også Norwegian nedleggelse av seks baser, kutt i Dublin-flåten fra seks til ett fly og lønnskutt på 7 prosent, heter det i notatet.

Det er imidlertid ingen offentlig informasjon om at Norwegian, i tillegg til å skalere ned rutenettet, også skal kutte i lønningene.

Les på E24+

Bjørn Kise snakker ut om Norwegian-salget som falt igjennom: – Ja, jeg var skuffet

Norwegian: – Ikke korrekt

E24 stusset over påstanden fra Ryanair-toppen, og tok derfor kontakt med Norwegian for å høre om det forelå planer om lønnskutt.

– Dette er ikke korrekt, skriver kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i en e-post til E24.

– Vi er i dialog med ansattrepresentanter om hvordan vi i fellesskap skal nå selskapets mål om å redusere kostnader med minst to milliarder kroner i 2019. Flere tiltak er allerede godt i gang, men flere tiltak er på vei og de diskuteres løpende internt, sier Sandaker-Nielsen.

En pilot ansatt i Norwegian fremholder også overfor E24 at det ikke foreligger slik informasjon internt i selskapet.

E24 har gjentatte ganger forsøkt å få svar fra Ryanair på hvorfor det virker som om de gir feilinformasjon til sine ansatte om tilstanden i Norwegian, men selskapet har ikke besvart henvendelsene.

Dette er langt ifra første gangen Ryanair og konsernsjef Michael O'Leary har kommet med utspill mot Norwegian. O'Leary har opp gjennom årene gjentatte ganger dømt selskapet nord og ned, og ment at de er på konkursens rand, uten at han har fått rett så langt.

– Jeg tror Norwegian vil tape et par hundre millioner (dollar, journ.anm.) til sommeren, og jeg har lenge ment at Norwegian ikke vil overleve, sa Ryanair-sjef Michael O'Leary i forrige uke da selskapet la frem kvartalstallene.

– Det er jo nesten litt søtt å lese hvor opptatt Ryanair er av Norwegian. De benytter omtrent hver eneste mulighet de får til å snakke om oss, så det må jo bety at de synes vi er en brysom konkurrent og det tar vi som et kompliment, sier Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Les også

Norwegian henter tre milliarder i en emisjon

Skal bremse rekrutteringen

Det interne notatet faller i hendene til E24 i forbindelse med saken om at Ryanair nå vil lokke Norwegian-piloter til seg, etter varselet om kostnadskuttene hos det norske flyselskapet.

I notatet kommer det imidlertid frem at Ryanair skal ta en skikkelig overhaling av kostnadene sine, og eksempelvis se på hvilke ruter og baser som ikke er lønnsomme nok.

Samtidig skal de vurdere kostnadsbesparende tiltak som å legge til rette for flere midlertidige kontrakter, sesongåpne baser, reforhandlinger av kontrakter med flyplasser og muligens lavere vekst i flyflåte sin over de neste par årene.

– Dette vil bremse rekrutteringen av piloter og kabinpersonale, og forfremmelser, skriver Eddie Wilson i notatet.

Likevel har selskapet vært ordentlig på ballen etter at Norwegian varslet sine kutt, og oppfordret Norwegian-piloter til å søke jobb hos dem.

Rekrutteringssjef Mark Duffy skrev på LinkedIn at de skulle ha en haste-rekrutteringsprosess ut februar for Norwegian-pilotene.

Les også

Ryanair-sjefen tror ikke konkursbølgen er over: – Uunngåelig at flere av de svakere flyselskapene vil falle

Tapte 190 millioner i fjerde kvartal

Mandag morgen la Ryanair frem resultatrapport for kvartalet som endte ved utgangen av desember.

Der kommer det frem at de tapte 19,6 millioner euro, tilsvarende 189,33 millioner kroner i sitt finansielle tredje kvartal. Det er et fall fra et overskudd på 105,6 millioner euro i tilsvarende periode året før.

Selskapet opplyser at årsaken til resultatfallet er knyttet til fall i billettprisene på 6 prosent til under 30 euro i de tre siste månedene av 2018.

– Selv om et tap på 20 millioner euro i tredje kvartal er skuffende, tar vi med oss at dette var utelukkende på grunn av at flybillettprisene var lavere enn forventet, noe som gjør at flypassasjerene fikk glede av rekordbillige billetter, som er bra for fremtidig vekst, sier Ryanair-sjef Micael O’Leary i en uttalelse.

Nettotapet på nær 20 millioner euro er ekskludert tapet et tap selskapet har tatt på 46,5 millioner euro. Dette tapet knytter seg til oppkjøpet av 25 prosent av Laudamotion.

Selskapet hadde inntekter på 1,53 milliarder euro i tredje kvartal, opp fra 1,41 milliarder euro i samme kvartal året før.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om