Yara ber hviterussisk gruveselskap om å slutte å straffe ansatte: – Situasjonen er ikke holdbar

Yara krever forbedringer fra et av Hviterusslands største selskaper, etter at flere ansatte ble sagt opp for å ha deltatt på demonstrasjoner.

Flere Belaruskali-ansatte streiket etter valget i Hviterussland denne høsten.
Publisert:

Yara ber sin hviterussiske samarbeidspartner om å slutte å straffe ansatte for å delta i streiker, og krever raske og vesentlige forbedringer i arbeidsforholdene.

– Den nåværende situasjonen er ikke holdbar for Yara, sier administrerende direktør Tore Holsether i en uttalelse.

Yara er en av de største kundene til gruveselskapet Belaruskali. Det statlige selskapet produserer og eksporterer pottaske – eller kaliumkarbonat.

– Til tross gjentatte forsøk på å gjøre endringer gjennom dialog, har vi ikke sett betydelige forbedringer i situasjonen for Belaruskali-ansatte, sier Holsether.

– Vi er spesielt bekymret over flere meldinger om oppsigelser av arbeidere som har uttrykt sine demokratiske rettigheter på en fredelig måte. Vi har også opplevd selskapets eksterne kommunikasjon som ufullstendig.

Nyhetsbyrået Reuters, som omtalte saken først, har ikke lykkes i å få en kommentar fra Belaruskali.

Les også

Hviterussisk opposisjon ber Yara bryte samarbeid med selskap

Protester og streik

Det har pågått protester i Hviterussland etter at Aleksandr Lukasjenko sikret seg en ny presidentperiode i august.

Demonstrantene og opposisjonen mener valget var preget av juks, og utenlandske observatører har sagt at valget ikke var fritt og rettferdig.

Tusenvis har blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene, og ifølge NTB har det kommet meldinger om tortur og mishandling i fengslene.

Flere ansatte ved Belaruskali gikk ut i streik i forbindelse med protestene, noe som tvang selskapet til å stanse produksjonen i gruvene sine, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Ifølge Reuters har selskapet siden uttalt at de har sagt opp 49 ansatte for å ha deltatt i protestene, og en streikeleder har blitt dømt til 15 dager i fengsel.

Les også

Yara foreslår tilleggsutbytte etter sterkere resultat

– Må se raske forbedringer

Holsether understreker at han har gjort Yaras posisjon «veldig klar» i møte med en rekke aksjonærer i selskapet, inkludert Hviterusslands ambassadør til Skandinavia.

Yara har også jevnlig hatt kontakt med ledelsen i Belaruskali, med støtte fra det hviterussiske fagforbundet BITU, norske LO og Industri Energi, ifølge uttalelsen.

I september besøkte Holsether gruveselskapet i Soligorsk, sammen med konserntillitsvalgte Geir Sundbø.

– Vi må se raske og vesentlige forbedringer av betingelsene for og forholdet til Belaruskalis arbeidsstyrke, og en slutt på bruk av represalier samt forbedrede sikkerhetsforhold, sier Holsether.

Han sier ikke noe om hvorvidt Yara skal kutte sine bånd med Belaruskali. Tidligere har den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja bedt Yara om å bryte samarbeidet.

Publisert:

Her kan du lese mer om