Stup i grensehandelen – nordmenn «harryhandlet» for 14 milliarder kroner mindre i fjor enn i 2019

Reiserestriksjonene under pandemien førte til en kraftig nedgang i grensehandelen i fjor. I alt handlet nordmenn for 2 milliarder kroner i Sverige.

I begynnelsen av desember i fjor var det nesten tomt på parkeringsplassen til Nordby shoppingcenter i Strömstad som ligger like ved grensen til Norge.

Adam Ihse / TT / NTB
 • NTB
Publisert: Publisert:

2 milliarder kroner tilsvarer en nedgang på 87,7 prosent fra rekordåret 2019 da vi handlet for 16 milliarder kroner i Sverige, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Beløpet er mindre enn vi har brukt på grensehandling hvert eneste enkeltkvartal de siste ti årene, sier rådgiver Guro Henriksen i SSB.

Hovedårsaken til nedgangen i grensehandelen er reiserestriksjonene som følge av koronapandemien.

– Selv om det ble lettet noe på reiserestriksjonene i kortere perioder i løpet av sommeren, ble grensehandel som aktivitet mer eller mindre borte for nordmenn flest i 2020. At vi ikke har hatt mulighet for å handle over grensene ser vi tydelig i detaljhandelen, hvor det ble satt flere rekorder gjennom fjoråret, sier Henriksen.

Ifølge Dagligvarerapporten til analyseselskapet NielsenIQ, som kom i forrige uke, ble det handlet for 30,5 milliarder kroner mer i norske dagligvarebutikker i fjor. Noe av økningen kommer også som følge av at mange serveringssteder har holdt stengt, at færre reiste utenlands og at flere måltider ble spist hjemme som følge av hjemmekontor.

Også antallet dagsturer til Sverige falt kraftig. I fjor ble det gjennomført 1,5 millioner dagsturer fra Norge til Sverige, mot 9,6 millioner turer i 2019.

SSB understreker at det er usikkerhet rundt tallene for fjerde kvartal i fjor fordi undersøkelsen er basert på telefonintervjuer, og at svært få av respondentene oppga å ha dratt på dagstur til utlandet i 2020.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Grensehandelen
 2. Grensehandel
 3. Dagligvarebransjen
 4. Sverige
 5. Coronaviruset
 6. SSB

Flere artikler

 1. Stengte grenser rammet Sverige: Her forsvant to tredjedeler av inntektene

 2. Staten tjente seks milliarder på coronastengte grenser

 3. Har solgt «grensevarer» for rekordbeløp – nå får de ny hjelp av Stortinget

 4. Nordby-sjefen om grensehandelsfall: – Jeg har omdøpt Svinesund til Checkpoint Erna

 5. Solberg: Nordmenn kan reise på harryhandel igjen i juni