Selvstendige kjøpmenn sliter: – Taper flere tusen kroner hver dag jeg åpner butikken

Kostnadene har skutt i været, men samtidig får ikke selvstendige kjøpmenn økt inntektene sine. Fordi det er Norgesgruppen som bestemmer prisen i kassen.

BEKYMRET: Spar-kjøpmann Gjermund Knotten i Larvik kommune har betalt dobbelt så mye i strøm hittil i år som hele fjoråret.
Publisert:

– For min del er det kanskje ikke et spørsmål om når jeg går konkurs, men når jeg velger å slutte å bruke opp pengene mine. For det er det jeg gjør hver dag nå, sier Gjermund Knotten.

Han eier og driver en Spar-butikk i Svarstad, et tettsted i Larvik kommune.

Spar er en Norgesgruppen-eid kjede, men Knotten er en selvstendig kjøpmann.

Det betyr at han driver butikken for egen regning og risiko, samtidig som han omfattes av Norgesgruppens fellesavtaler.

Over halvparten av handelshusets matbutikker er basert denne modellen.

Les på E24+

Derfor er prisveksten fortsatt høy: – Kan ta ett til to år

– Bruker gradvis opp egenkapitalen

Avtalene innebærer at han får tilgang til Norgesgruppens innkjøpspriser og distribusjon.

Samtidig er det konsernet som bestemmer hvor mye penger Knotten kan tjene, på den måten at han ikke har anledning til å sette opp prisene ut til forbruker.

Med økte priser på så å si alle innsatsfaktorer for det å drive butikk, er lønnsomheten fullstendig borte for Spar Svarstad, forteller kjøpmannen.

– I 2020 betalte jeg 212.000 kroner i strøm. I fjor økte det til 438.000. Mens hittil i år er summen 830.000 kroner.

Gjermund Knotten var én av flere næringsdrivende som talte i Bølgen kulturhus i Larvik mandag. Kommunens ordfører og tre stortingspolitikere tok inntrykkene inn.

Setter man det opp mot fjorårets resultat på 695.000 kroner, er det lett å skjønne at det er tøffe tider om dagen.

– Status nå er at jeg gradvis bruker opp egenkapitalen min. Hver dag jeg setter nøkkelen i døren og åpner butikken, taper jeg flere tusen kroner.

Vi ønsker å snakke med næringsdrivende som har, eller står i fare for å legge virksomheten ned som følge av kostnadsbildet. Ta kontakt med E24s journalist her.

Les på E24+

Det kan bli ny «vedkrise»: Historisk høy pris og etterspørsel

Trimmet hardt av Norgesgruppen

Sammen med en rekke andre mindre næringsdrivende i området, deltok Knotten på et åpent møte om strømstøtten i Larvik mandag.

Gjennomgangsmelodien var tydelig: Uten en bedre strømstøtteordning enn den regjeringen har lagt frem, vil en rekke bedrifter bli nødt til å kaste inn håndkleet.

Joker-kjøpmann Torgrim Elvstedt i Sandefjord frykter særlig for selvstendige kjøpmenn som ham selv.

– Jeg lever ikke i mai, det er helt garantert, hvis disse strømregningene fortsetter å komme.

Joker-kjøpmann Torgrim Elvstedt poengterer at han har frihet til å sette ned prisene som han vil.

Han betalte 138.000 kroner i strøm i fjor. Til og med september i år er summen 426.000 kroner.

– Jeg har sagt opp ansatte og tatt ned strømforbruket med 32 prosent. Men på inntektssiden er jeg prisgitt Norgesgruppen-eide Kjøpmannshuset. De bestemmer maksprisen en vare kan ha. I den anledning har vi blitt trimmet såpass stramt de siste årene at det ikke ligger mye igjen på bunnlinjen, sier Elvstedt.

Les også

Familiebedrift legger ned i frykt for strømregninger: – Tør ikke å møte vinteren

– Blankosjekk til de store konsernene

Kjøpmannen legger til at Norgesgruppen har tatt noen grep som hjelper på situasjonen. Det gjør ikke regjeringens strømstøtte, sier han.

Den inneholder et krav om at de samlede strømkostnadene må utgjøre minst tre prosent av bedriftens omsetning, målt ut ifra første halvår 2022. Elvsteds Joker-butikk ligger på 2,23 prosent i den perioden, har han beregnet.

– Dette vil trolig felle meg. Jeg hadde vel akkurat klart meg med fjorårets strømpris-nivå.

Elvstedt etterlyser nå et hastevedtak. Hvis ikke frykter han for eksistensen til en rekke selvstendige kjøpmenn.

– At regjeringen ikke gjør mer er i realiteten å gi en blankosjekk til de store konsernene.

Les også

Leverandørene setter minst pris på Rema 1000

Frykter butikkdød i distriktene

Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, forteller at det kan bli tøft for mange av deres kjøpmenn fremover.

– Dersom de høye strømprisene fortsetter, og få av butikkene kommer inn under regjeringens nye strømpakke, så er det dessverre en reell fare for at kjøpmenn vil stenge dørene. Det er tøft for næringsdrivende for tiden.

Pressekontakt Stein Rømmerud i Norgesgruppen.

– Hva gjør Norgesgruppen for å hjelpe? 

– Vi bidrar først og fremst med tiltak som kan bedre likviditetssituasjonen, for eksempel ved utsatte betalingsfrister og hyppigere utbetaling av bonuser. Vi går også i dialog med kjøpmenn som står i en spesielt krevende situasjon.

En rekke opposisjonspartier mener regjeringen må skru til strømstøtteordningen. Høyre ønsker å gi pengestøtte til nærbutikker i nød.

– Vårt viktigste innspill er at myndighetene sikrer forutsigbarhet for en levelig strømpris. Dagens svært høye strømpriser vil kunne medføre omfattende butikkdød i distriktene, sier Rømmerud.

Publisert:
Gå til e24.no