Ber om at Dubai-investorer frifinnes: – Fremstilt som svindlere

Forsvarerne mener Rolf Gunnar Hultin og Terje Oddvar Steinsland må frifinnes for skattesvik, og ber retten se bort fra medieomtalen.

Rolf Gunnar Hultin (73) i retten for å vitne i saken mot familien hans tidligere i høst. Denne uken startet hans egen rettsmaraton.
Publisert: Publisert:

Dubai-investorene Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70) står begge tiltalt for grovt skattesvik i Agder tingrett.

Ifølge tiltalen skal de sammen eller alene ha jukset til seg totalt 28,5 millioner kroner i uberettiget næringsstøtte, penger som staten vil ha tilbakebetalt, i tillegg til at de to risikerer fengselsstraff.

Les på E24+

Eiendomsbaroner i eksil

Hultin og Steinslands forsvarere mener deres klienter må frifinnes både for straffskyld og erstatningsansvar.

Det kom frem under forsvarernes åpningsinnlegg i Agder tingrett torsdag.

– Jeg legger ikke ned noe påstand, men det ligger i sakens natur at min klient erkjenner ingen straffskyld og ingen erstatningsansvar, sa Steinslands advokat, Knut Henning Larsen i Sørlandsadvokatene.

Det var også oppsummeringen fra Hultins advokater.

– Jeg avslutter med å nedlegge påstand om at Hultin frifinnes både for straffansvaret og det sivile kravet, sa Silje-Marie Wahl Blomkvist i advokatkontoret Elden under sitt innledningsforedrag.

Oppdiktet

Mesteparten av saken dreier seg om det politiet mener er omfattende misbruk av Skattefunn, en statlig støtteordning for næringslivet.

Ifølge tiltalen diktet de opp til sammen 179 millioner kroner i forsknings- og utviklingskostnader i 12 selskaper, og fikk på den måten utbetalt 28,5 millioner kroner i støtte.

Under sitt innledningsforedrag tirsdag påpekte statsadvokat Elisabeth Frankrig at slik politiet ser det, er kjernen i saken at Hultin og Steinsland har gitt villedende opplysninger til skattemyndighetene.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng og statsadvokat Elisabeth Frankrig (t.h.) i Økokrim er aktorer i straffesaken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Steinsland. Spesialetterforsker Anne Eide (t.v.) er bisitter.

Reelle eller ikke reelle

Hultin og Steinslands advokater sa i retten i dag at de mener kostnadene i forretningspartnernes selskaper var reelle og at utbetalingene til dem var rettmessige.

– Slik vi forsvarerne ser det, dreier saken seg utelukkende om at de kostnadene som er påstått ikke reelle, er reelle, sa Hultins advokat, Kristian Bodding Gjendemsjø.

Han la også til at i den grad det skulle dreie seg om erstatningsansvar, ville det kun gjøres gjeldende for kostnader som ikke var reelle.

– Det kan ikke kreves erstatning for utbetalinger som var rettmessige, supplerte hans kollega Sile-Marie Wahl Blomkvist etterpå.

Gjendemsjø påpekte også at ingen av de ansatte i Hultins selskaper har vært avhørt eller forsøkt avhørt.

Steinslands advokat, Knut Henning Larsen i Sørlandsadvokatene, oppfordret retten til å se bort fra medieomtalen av Hultin og Steinsland.

– I mediene, der har de blitt fremstilt som svindlere. Det er veldig viktig at dere legger dette bort, sa Larsen.

E24 avslørte tidligere i år at Hultin og Steinsland er registrert som eiere av til sammen 12 eiendommer i Dubai. I et lekket datamateriale fra Dubais eiendomsregister, er Hultin oppført med åtte leiligheter og et butikklokale.
Les også

Dubai-investorene i retten: Ba om å få saken utsatt

Lenge etterlyst

Forretningspartnerne Hultin og Steinsland ble først tiltalt i 2017, men forsvant før rettssaken mot dem skulle starte året etter.

De har vært internasjonalt etterlyst av Økokrim, som ikke lyktes å få dem utlevert fra Dubai der de skal ha oppholdt seg de siste årene.

E24 avslørte tidligere i år at Hultin og Steinsland er registrert med henholdsvis åtte og tre eiendommer i Dubai.

I september i år ble duoen pågrepet da de landet på Oslo Lufthavn. Begge ble da varetektsfengslet.

Hultin står tiltalt for 51 straffbare forhold, noen av dem sammen med Steinsland. I retten mandag erklærte Hultin seg «ikke skyldig» i 49 av tiltalepunktene, og «delvis skyldig» i to.

De to sistnevnte seg om uriktige skattefradrag på til sammen rundt to millioner kroner i to selskaper i 2013.

Steinsland står tiltalt for 13 straffbare forhold, de fleste av dem i fellesskap med Hultin. Han svarte «nei» eller «ikke skyldig» da tiltalepunktene ble lest opp.

Det er satt av en hel måned til saken, til og med 22. desember.

Les på E24+

Dubai-saken: Kone, datter og svigersønn dømt til å betale erstatning

Les på E24+

Tiltalt eiendomsbaron om saksøkt familie: – Jeg har ingen mulighet til å hjelpe

Les også

Dubai-investorene fikk ikke rettssaken utsatt

Les også

Ut mot Emiratene: – Frihavn for kriminalitet begått i Norge

Publisert:
Gå til e24.no