Bedrageritiltalt kunstner: – Det er en del av kunstprosjektet

Kunstner John Hedemark må møte i retten fordi han signerte bildene med et fiktivt navn. Om han dømmes, mener forsvarerne det vil få konsekvenser for hele kunstbransjen.

TILTALT: Kunstneren John Hedemark hadde holdt hemmelig siden 90-tallet at han sto bak navnet «Werner Jensen». Nå er han tiltalt for bedrageri.
Publisert: Publisert:

Mandag møter han i Oslo tingrett, tiltalt for bedrageri og underslag.

Men John Hedemark, alias «Werner Jensen», mener han ikke har gjort noe galt, og at han kun har utvist normal, kunstnerisk frihet.

Han mener han har malt bilder under et pseudonym. Politiet mener han har villedet og svindlet i en årrekke.

– Det er jo ikke sånn at Folkeregistret som bestemmer hvem som er gode kunstnere og hvem som ikke er gode kunstnere, sier den bedrageritiltalte kunstneren til E24.

Storaksjon

I august 2020 aksjonerte politiet mot et kunstgalleri på Frogner i Oslo.

Ifølge NRK, som var til stede under razziaen, ble det beslaglagt over 200 kunstverk. Mannen bak bildene ble satt under etterforskning.

I flere tiår har John Hedemark solgt verker av kunstnerne Werner Jensen, Knut Olesen og Erik Krohn fra galleriet.

Etter aksjonen måtte han krype til atelieret, og avsløre for omverdenen at det er ham selv som er alle de tre kunstnerne.

I saken som nå skal behandles i retten vil han bli anklaget for å ha villedet og bedratt kunder ved å holde hemmelig hvem bildene er laget av.

Ifølge tiltalen har han lurt kunder til å tro at de tre fiktive navnene var «renommerte kunstnere, samtidig som han fortiet at bildene var laget av ham selv».

– Det er jo kunstnernavn, altså pseudonymer. Det har eksistert siden 1300-1400-tallet, så det er ikke noe nytt. Både innenfor kunsten, litteraturen og musikken. Det er ikke noe nytt. Pushwagner het jo ikke Pushwagner. Banksy heter jo ikke Banksy, sier Hedemark.

«WERNER JENSEN»: John Hedemark har byttet navn, og heter i nå John Werner Jensen Hedemark. Slik skal han slippe å havne i trøbbel med politiet i fremtiden.

Han forteller at han har malt som Werner Jensen siden 90-tallet. Dette er kunstneralibi han trives godt i. Derfor kunne han også referere interesserte kunder til CV-er for de ulike, fiktive kunstnerne.

– Hva er historien bak disse CV-ene? Hvorfor hadde de det?

– Det var jo en del av kunstprosjektet, i og med at det er en person bak, så måtte de differensieres litt, fordi hver kunstner måtte ha sin bakgrunn.

– Hva svarte du om noen spurte deg hvem Werner Jensen var?

– Da forklarte jeg at Werner Jensen er en kunstner som maler abstrakt, og at han bodde i Berlin. Det var egentlig bare et tilfeldig valgt sted, fordi i den perioden så var det mange kunstnere som dro til Berlin. Det var først i 2011 jeg lagde en CV, sier han.

– Er dette kontroversielt i kunstnermiljøet?

– Nei, det er jo veldig mange kunstnere som jobber under pseudonymer, sier kunstneren.

Les også

Vikar siktet for underslag av nær 75 millioner fra Sparebank 1 SMN

Rare følger

Et sentralt spørsmål i saken vil være hvor langt kunstnerisk frihet strekker seg.

Forsvarerne Gard Lind-Iversen og Martin Hay fra advokatfirmaet Storrvik sier de er spente på hva en eventuell domfellelse vil bety for kunstnerfriheten.

Forsvarer Gard Lind-Iversen mener en domfellelse vil være en innskrenkning av kunsterfriheten.

– Vi mener dette er forhold som omfatter en del av kunstnerfriheten. Det handler om å anonymisere seg gjennom pseudonymer og antonymer, sier Hedemarks forsvarer Gard Lind-Iversen.

De mener en domfellelse kan få store konsekvenser for kunstnere.

– Det vil jo også styre andre kunstnere. Det vil jo egentlig fjerne en mulighet og en måte å identifisere seg på. Det vil i hvert fall skape en presedens som kunstner må forholde seg til. Det må jo i så fall være en advarsel, med pseudonymene. Hvordan skal man løse det? Det er jo spennende. Det må jo da være en advarsel til potensielle kunstnytere, sier Hay.

Han mener det han beskriver som potensielt underlige utfall taler Hedemarks sak.

– Når konsekvensen blir rare, så er det også noe som taler mot domfellelse, sier han.

E24 har vært i kontakt med påtaleansvarlig for politiet, politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen, men han ønsker ikke å uttale seg om saken før den behandles i retten.

RARE KONSEKVENSER: Forsvarer Martin Hay sier en fellende dom kan gi underlige konsekvenser, og at det taler for frifinnelse.

Holdt det hemmelig

Inntil 2021 hadde Hedemark aldri fortalt noen at det var han som sto bak pseudonymene.

– Det var en del av greia. Ikke engang min egen familie visste det. Og skal du holde en hemmelighet, så kan du jo ikke si det til noen, for da vil den personen fortelle det til en til, og så mister du kontrollen, sier han.

For å slippe problemer med politiet i fremtiden har han nå skiftet navn til John Werner Jensen Hedemark. Han maler fremdeles bilder som han signerer med «Werner Jensen».

– Det var jo fordi at jeg fikk jo ikke noe gehør hos politiet, og jeg var redd for at de skulle komme omtrent hver uke og hente alle bildene til Werner Jensen. Det tok meg akkurat fem minutter, og da regner jeg
med at kunsten i politiets øyne ble mye bedre.

Les også

Avskiltet advokat og sykepleier anklages for å ha loppet kvinne i 90-årene for 7,4 millioner

– Driver John Hedemark med kunst?

– Nei, John Hedemark har jo levd godt i skyggen av de tre andre. Og jeg synes jo egentlig den mest ærlige måten å selge kunst på, er at personen bak ikke er den som skal selge bildet. Da er det jo det du ser på bildet som faktisk er avgjørende for om kunden kjøper det eller ikke, sier Hedemark.

Det er satt av ni dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Publisert: