Grieg Seafood satser i Canada: – Unik mulighet til å starte fra bunn

Grieg Seafood ser enormt potensial i det nyoppkjøpte området i Newfoundland, som kan bli på størrelse med Finnmark. Analytikerne er spente på om de store investeringene vil lønne seg.

Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood, ser svært optimistisk på prosjektet i Newfoundland.

Amundsen, Paul S. / E24
Publisert:

Lakseoppdretter Grieg Seafood øker det operasjonelle driftsresultatet til 357,3 millioner kroner i årets fjerde kvartal, opp fra 350,7 millioner året før.

Konsernsjef Andreas Kvame brukte imidlertid hoveddelen av torsdagens presentasjon på å redegjøre for oppkjøpet i Newfoundland i Canada, som ble annonsert forrige uke.

Aksjen stiger rundt fire prosent til 138 kroner torsdag formiddag.

En forklaring på det er dagens klargjøring av investeringsbehovet på Newfoundland, tror DNB Markets-analytiker Alexander Aukner.

– Vi fikk en bedre redegjørelse for investeringsbehovet i Newfoundland i dag, og det har vært spørsmål rundt hvor mye man faktisk skal bruke der, sier han til E24.

– Dette er en helt ny region som skal bygges fra scratch, så det vil jo være ganske investeringsintensivt i begynnelsen, men vi ser verdi i prosjektet, legger han til.

Totalt planlegger selskapet å investere 1,66 milliarder kroner i 2020, opp fra 535 millioner i 2019.

Ellers mener Aukner at resultatene for kvartalet var litt bedre i Norge, og litt dårligere utenfor Norge, uten at det var noen store overraskelser.

Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets. Bildet er fra en tidligere anledning.

Amundsen, Paul S. / E24
Les på E24+ (for abonnenter)

Norges «ukjente» oppdrettsrikinger

På størrelse med Finnmark

Grieg Seafood har et langsiktig mål om oppdrett av 30.000-45.000 tonn laks i Newfoundland, med 15.000 tonn i første fase innen 2025.

– Dette er en unik og fantastisk spennende mulighet. Det er det eneste stedet i verden der du har mulighet til å bygge en region på størrelse med Finnmark helt fra bånn, sier Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame.

En av de store fordelene ved oppdrett i Canada er nærheten til USA, som for tiden er det raskest voksende markedet, ifølge Kvame.

Det reduserer kostnader og gjør transporten mer bærekraftig.

I tillegg fremhever han gode geografiske forhold, fordelaktige havtemperaturer og stor avstand til andre lakseoppdrettere.

– Når venter dere å bli lønnsomme i dette området?

– I startfasen er det jo sånn at du får høye kostnader til du når et kritisk volum, men i slutten av planperioden (rundt 2025) begynner vi å nærme oss en kontantstrøm vi kan leve med, sier Kvame til E24.

Foreløpig er det snakk om 11 lisenser i Placentia Bay i Newfoundland, men Kvame ser rom for å øke etter hvert.

– Vi har veldig støtte i lokale myndigheter, og det er absolutt mulig å ha flere lisenser, men vi å ta en ting om gangen, sier han.

Grieg Seafood har også virksomhet på Shetland (Skottland), British Columbia (Canada), og i Rogaland og Finnmark.

Totalt har selskapet et mål om å slakte 100.000 tonn i 2020 med kostnader på eller under snittet i industrien.

Til sammenligning slaktet Grieg Seafood 83.000 tonn i 2019. Det er ny rekord for selskapet.

Innen 2025 er ambisjonen på over 150.000 tonn.