Kvartalsrapporter

Grieg Seafood satser i Canada: – Unik mulighet til å starte fra bunn

Grieg Seafood ser enormt potensial i det nyoppkjøpte området i Newfoundland, som kan bli på størrelse med Finnmark. Analytikerne er spente på om de store investeringene vil lønne seg.

Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood, ser svært optimistisk på prosjektet i Newfoundland.

Amundsen, Paul S. / E24
  • Camilla Knudsen
Publisert:

Lakseoppdretter Grieg Seafood øker det operasjonelle driftsresultatet til 357,3 millioner kroner i årets fjerde kvartal, opp fra 350,7 millioner året før.

Konsernsjef Andreas Kvame brukte imidlertid hoveddelen av torsdagens presentasjon på å redegjøre for oppkjøpet i Newfoundland i Canada, som ble annonsert forrige uke.

Aksjen stiger rundt fire prosent til 138 kroner torsdag formiddag.

En forklaring på det er dagens klargjøring av investeringsbehovet på Newfoundland, tror DNB Markets-analytiker Alexander Aukner.

– Vi fikk en bedre redegjørelse for investeringsbehovet i Newfoundland i dag, og det har vært spørsmål rundt hvor mye man faktisk skal bruke der, sier han til E24.

– Dette er en helt ny region som skal bygges fra scratch, så det vil jo være ganske investeringsintensivt i begynnelsen, men vi ser verdi i prosjektet, legger han til.

Totalt planlegger selskapet å investere 1,66 milliarder kroner i 2020, opp fra 535 millioner i 2019.

Ellers mener Aukner at resultatene for kvartalet var litt bedre i Norge, og litt dårligere utenfor Norge, uten at det var noen store overraskelser.

Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets. Bildet er fra en tidligere anledning.

Amundsen, Paul S. / E24
Les på E24+

Norges «ukjente» oppdrettsrikinger

På størrelse med Finnmark

Grieg Seafood har et langsiktig mål om oppdrett av 30.000-45.000 tonn laks i Newfoundland, med 15.000 tonn i første fase innen 2025.

– Dette er en unik og fantastisk spennende mulighet. Det er det eneste stedet i verden der du har mulighet til å bygge en region på størrelse med Finnmark helt fra bånn, sier Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame.

En av de store fordelene ved oppdrett i Canada er nærheten til USA, som for tiden er det raskest voksende markedet, ifølge Kvame.

Det reduserer kostnader og gjør transporten mer bærekraftig.

I tillegg fremhever han gode geografiske forhold, fordelaktige havtemperaturer og stor avstand til andre lakseoppdrettere.

– Når venter dere å bli lønnsomme i dette området?

– I startfasen er det jo sånn at du får høye kostnader til du når et kritisk volum, men i slutten av planperioden (rundt 2025) begynner vi å nærme oss en kontantstrøm vi kan leve med, sier Kvame til E24.

Foreløpig er det snakk om 11 lisenser i Placentia Bay i Newfoundland, men Kvame ser rom for å øke etter hvert.

– Vi har veldig støtte i lokale myndigheter, og det er absolutt mulig å ha flere lisenser, men vi å ta en ting om gangen, sier han.

Grieg Seafood har også virksomhet på Shetland (Skottland), British Columbia (Canada), og i Rogaland og Finnmark.

Totalt har selskapet et mål om å slakte 100.000 tonn i 2020 med kostnader på eller under snittet i industrien.

Til sammenligning slaktet Grieg Seafood 83.000 tonn i 2019. Det er ny rekord for selskapet.

Innen 2025 er ambisjonen på over 150.000 tonn.

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Grieg Seafood
  3. Canada
  4. DNB Markets
  5. Rogaland
  6. Skottland
  7. Finnmark
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Grieg Seafood økte resultat og slaktevolum

  2. Betalt innhold

    Grieg kjøper Grieg

  3. Grieg Seafood-resultatet faller – opprettholder guiding

  4. Annonsørinnhold

  5. Lave laksepriser senket Salmar-resultatet

  6. Mowi betaler milliardutbytte i fjerde kvartal