Industriselskapet Rapp Bomek i alvorlig pengeknipe

Bodø-bedriften kjemper en desperat kamp mot klokken etter at DNB sa opp låneavtale.

Rune Nilsen / Rapp Bomek AS
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Torsdag forrige uke fikk Rapp Bomek beskjed om at hovedbankforbindelsen DNB har sagt opp låne- og kredittengasjementet. Noe som førte til at selskapet nå står uten finansiering til videre drift.

Det bekrefter administrerende direktør Terje Bøe i Rapp Bomek til E24 tirsdag morgen.

Rapp Bomek leverer sikkerhetsløsninger for dør-, vindu- og veggsystemer til energi-, sivil- og forsvarsmarkedet. Selskapet sto blant annet bak leveringen av 200 branndører til Johan Sverdrup-feltet.

– Vi har avdekket betydelige kostnadsoverskridelser i store prosjekter knyttet opp mot offentlig sektor, noe som naturlig nok fører til press på likviditeten, sier Bøe til E24.

Han forklarer at ledelsen har vært kjent med dette noen uker nå. I denne perioden har de hatt drøftelser med både banker og aksjonærer for å få inn nye penger i selskapet.

Les også

Les også: Slik lages Johan Sverdrups 200 branndører (fra 2016)

Avgjørende dager

Tirsdag formiddag er de 156 ansatte i bedriften innkalt til allmøte, ifølge Bodø Nu og Avisa Nordland som først omtalte saken. Det skal også ha blitt avholdt et ekstraordinært styremøte i bedriften mandag kveld.

– Vi prøver å finne løsninger til videre drift, og har et kraftig tidspress for å finne frem til en løsning, sier Bøe til E24.

Han forklarer at planen bedriften jobber med nå inkluderer alt fra lønnskutt blant ansatte, til samtaler med leverandører for å få ettergitt eller utsatt gjeld. Samtidig arbeides det med å sikre likviditet primært fra aksjonærer eller banker.

– Vi mener summen av dette kan gi grunnlag for videre drift, forteller Bøe.

Det skal ikke være satt noe tidsfrist for når selskapet må ha nye penger på bordet. Toppsjefen forklarer at ledelsen har kontinuerlig samtaler med styret.

– Så lenge vi beveger oss i riktig retning, så vil det ikke bli tatt noen beslutning rundt oppbud i selskapet. Det er avhengig av hva som vil skje de kommende dagene, og hvordan vi lykkes med å komme i mål.

Her testes en branndør.

Rapp Bomek AS

Forsinkelse utsatte Nasjonalmuseet

Et av prosjektene som har ført til kostnadsoverskridelser skal være knyttet til leveranser til det nye Nasjonalmuseet, ifølge Avisa Nordland.

I november ble det kjent at åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt med rundt et halvt år til våren 2021 etter forsinkelser knyttet til to kritiske leveranser, hvorav leveransen fra Rapp Bomek skal være en av disse.

Da avtalen med Statsbygg, som er ansvarlig utbygger, ble inngått tilbake i 2017 omtalte selskapet den som den «største kontrakten i selskapets historie». Avtalen har en verdi på rundt 123 millioner kroner, og størstedelen av leveransene skulle i utgangspunktet skje i 2018, skrev selskapet i en pressemelding.

Betalingsanmerkninger

I 2018 hadde Rapp Bomek en omsetning på 252 millioner kroner, en økning på 80 millioner kroner sammenlignet med året før.

Det resulterte i et overskudd på 2,6 millioner kroner, opp fra et underskudd på 17,5 millioner kroner i 2017.

«Selskapet har historisk hatt vesentlige deler av sin omsetning inn mot olje- og gassrelaterte markedsområder. Som følge av en mer krevende markedssituasjon for leverandørindustrien har selskapet gjort en rekke tiltak for å styrke sin konkurranseposisjon og herunder betydelig satsing inn mot nye markeder, omfattende produktutvikling og endret forretningsmodell», skriver styret i sin årsberetning.

E24 har tirsdag morgen innhentet tall som viser at selskapet har fått 25 betalingsanmerkninger i forbindelse med inkassosaker de siste fire månedene. Disse kravene har totalt vært på 2,18 millioner kroner.

Rapp Bomek skylder millioner til ulike selskaper – to giganter har tatt pant (for abonnenter)Ansatte frykter å gå uten lønn i januar: – Vi er i en prekær situasjon (for abonnenter)Har lidd store tap: – Situasjonen er dramatisk (for abonnenter)

Her kan du lese mer om

 1. Rapp Bomek
 2. Gjeld
 3. Bodø
 4. Industri
 5. Johan Sverdrup-feltet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Industriselskapet Rapp Bomek kan være reddet fra konkurs

 2. Rapp Bomek konkurs – eier jobber for videre drift

 3. Rapp Bomek er sikret videre drift etter konkurs

 4. Annonsørinnhold

 5. Nær fem milliarder i kontantstøtte: Bodø-bedrift fikk klagen avslått - kan ha gått glipp av 6 millioner i krisepenger

 6. Sportsforretningen Birk Sport konkurs: – Flere interessenter har tatt kontakt