Treningssenterkjede satser på å reddes av helsetjenester

Norges nest største treningssenterkjede, Family Sports Club, håper at deres helsetjenester vil redde selskapet under coronakrisen. Samtidig er dørene stengt på sentrene.

EIERE: Investor Trond Mohn og grunnlegger Arne Instebø er største eiere i Family Sports Club, gjennom selskapet Norsk Treningshelse.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix og Jan Torkel Torstensen.
Publisert:

Norges største treningssenterkjede, Sats, gir kundene muligheten til å sette medlemskapet på vent, i perioden på to uker som regjeringen har bestemt at treningssentrene landet over skal holde stengt.

Nummer to, Family Sports Club, som også driver med helsetjenester og på den måten vil bidra med blant annet legehjelp på nett, tar seg betalt av medlemmene i perioden, på tross av stengte dører på treningssentre.

Daglig leder Arne Instebø i Norsk Treningshelse, som eier Family Sports Club, sier det er helt nødvendig for de fleste treningssentrene i Norge at medlemmene fortsetter å betale for at sentrene skal overleve denne krisen.

– Family Sports Club har imidlertid heller ønsket å verdiøke medlemskapene ved å gi helsetjenester til alle medlemmene nå når behovet for dette er så stort. Vi har opplevd en svært positiv respons på dette fra våre medlemmer, sier Instebø.

Family Sports Club er landets nest største treningssenterkjede etter at de i fjor slo seg sammen med Stamina Trening. Kjeden har 58 treningssentre og 75.000 medlemmer rundt om i Norge.

Family Sports Club eies av Norsk Treningshelse, der grunnlegger Arne Instebø og investor Trond Mohn er største aksjonærer.

Les også

Sats taper 190 millioner grunnet coronastenging

– Kan gå under

Sats har sendt et brev til sine kunder der medlemmene får muligheten til å få kompensasjon i perioden treningssentrene holder stengt, men kundene kan også velge å la være å kreve kompensasjon og på denne måten støtte selskapet økonomisk gjennom krisen.

Family Sports Club har på sin side sendt et brev til kundene om at «vanlige betingelser i medlemskontrakten fortsatt gjelder».

«Virusutbruddet og vedtaket om midlertidig stenging av alle Family Sports Club sine treningssentre er en ekstraordinær hendelse. Den innebærer at Family Sports Club etter medlemsvilkårene ikke er ansvarlig for begrensningen av treningsmuligheter som følge av virusutbruddet og stengningen. Det er en situasjon som er utenfor vår kontroll», heter det i brevet.

«Utbruddet av koronaviruset er en såkalt force majeure-begivenhet, som innebærer at Family Sports Club etter medlemsvilkårene ikke er ansvarlig for den midlertidige stengingen av våre treningssenter», står det forklart i brevet.

– Hvis det blir et stort trykk på at medlemmer ikke skal betale så kan mange treningssentre gå under i løpet av noen uker. Det å sammenligne vår ordning med andre treningssentre blir som å sammenligne epler og appelsiner, ettersom vi gir reelle helsetilbud til kundene i perioden vi holder sentrene stengt, sier Instebø.

Les også

Treningssenterkjede permitterer 1.900 ansatte

Trenger en buffer

Instebø avviser at selskapet tjener penger i perioden når inntektene fra medlemsavgiftene fortsetter å komme inn, samtidig som 1.900 ansatte er permittert.

– Jeg skjønner at folk kan tenke at sentrene kunne ha tjent på dette, men hvis ikke vi får inntektene fra medlemmer under nedstengningen så har ikke de ansatte jobber å komme tilbake til når sentrene kan åpne opp igjen, sier Instebø, og da vil alle de enkeltstående sentrene som folk er så glade i forsvinne.

Instebø sier situasjonen uansett blir et stort tapsprosjekt for alle treningssentrene.

– Det vi sparer på lønnskostnader i permitteringsperioden blir en liten buffer som kanskje gjør at vi kan overleve. Blir det snakk om flere uker med stengte sentre så tikker klokken mot den store katastrofen, sier Instebø.

Instebø sier fokuset ikke bør være på hvorvidt medlemmene skal betale eller ikke, men på hvilken rolle treningssentre skal ha i samfunnet.

– Vi må se på verdien til bransjen, og det er ekstremt viktig å tenke på hva som er nytten med treningssentre, blant annet med trender som en aldrende befolkning og livsstilssykdommer.

Satser på videoleger

– Family Sports Club er, i likhet med alle landets treningssentre, hardt rammet av situasjonen knyttet til coronaviruset. Torsdag forrige uke ble vi pålagt av myndighetene å stenge alle våre treningssentre. Vi har full forståelse for at slike tiltak er nødvendig, også i vår bransje, i den situasjonen landet er i, heter det i en melding fra selskapet.

Selskapets helsetjenester berøres ikke av permitteringene, og selskapet styrker i stedet bemanningen på dette forretningsområdet for å møte det økende behovet.

– Vi gir nå alle våre medlemmer fri tilgang til våre videoleger. Gjennom dette kan Family Sports Club og medlemmene bidra til å redusere ventetiden for å få kontakt med fastlege, legevakt og offentlige helsetjenester. Dette vil også redusere smitterisikoen da man ikke må møte fysisk hos lege, skrev selskapet i en melding mandag.

Les på E24+ (for abonnenter)

Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite