ØLPRISENE EKPLODERER: Her er Norges dyreste øl

Øltørste risikerer å måtte betale godt over 80 kroner for en kald pils i sommervarmen. Utestedene sitter igjen med størsteparten.

Bjørnbakk, Jan-Morten
  • Morten Samdal
Publisert:

Flytende væske er gull verdt for tiden. På flyplassene går flaskevannet for 35 kroner halvliteren, og bensinprisene har brakt harnisk over mang en bilfører det siste året.

VG uhøytidelige pristest på utepils er heller ikke gode nyheter for dem som må snu på krona for å få tilgang til tappekranen. Årets utepils er nemlig dyrere enn noensinne.

88 for halvliter

Nylig ble det kjent at en halvliter øl gikk for 88 kroner under årets Moldejazz, men styreleder Britt Flo bekrefter at dette viste seg å være prisen på restaurantkjeden Egons 0,6 liter øl. Likevel vil dette tilsvare 74 kroner for halvliteren.

VGs lesere har meldt om lignende tilstander ved uteserveringer landet rundt. 10 av utestedene i testen opererer med priser over 80 kroner.

– Det er fullt mulig å selge en halvliter mye billigere. Utesteder med sesong er verstingene. De spekulerer og tar seg alt for godt betalt. Blant annet gjemmer de seg bak 0,4- og 0,6 litersglass, sier ølekspert og forfatter Espen Smith.

Sesongprising

Flere i bransjen setter opp ølprisen i sommer og opererer med andre priser enn ellers i året. Dette resulterer i at mange klunker til med en halvliterpris på godt over 80 kroner, viser VGs test. Gjennomsnittsprisen har økt drastisk de siste årene.

– Utestedene har ekstrem avanse på salg av øl fra tappekran. Driftskostnader og leieutgifter har gått drastisk opp og legitimerer en prisvekst, men det er langt fra 50 kroner, som halvliteren kostet for et par år siden, til 80 kroner i dag, mener Smith.

Han forklarer at utestedene ikke betaler mer enn 35 kroner til bryggeriene for en liter øl. Dette utgjør 17 kroner og 50 øre av din halvliter. Alkoholavgiften til staten er 8,50 kroner halvliteren.

Bergen er dyrest

Bryggeloftet & Stuene på Bryggen i Bergen er blant de som tar seg best betalt for utepilsen i sommer: 85 kroner halvliteren.

– Vi er et rent spisested og fokuserer ikke på øl. De som sitter ute er der først og fremst for å spise. Jeg tror ikke noe flykter på grunn av ølprisen. 80 prosent av omsetningen har vi på mat, og der har vi helt greie priser, sier daglig leder Terje Svensen.

Han avviser at de spekulerer i at folk betaler uansett pris.

– Nei, vi har hatt fast lav pris på øl i fem år, men satte opp nå på grunn av at ølprisene har steget. Jeg synes folk heller bør reagere på prisene hos puber som bare selger øl, sier Svensen på Bryggen i Bergen.

Tar man med innendørsservering og nattklubber, er det enda større grunn til å bli skremt på vegne av lommeboken. Utestedet Javel i Stavanger varter opp med en halvliterspris på snertne 106 kroner mens Yayas Restaurant i Oslo "nøyer" seg med 93,94 kroner (omregnet fra 0,33 liters flaske).

Til E24-forsiden

Publisert:

Flere artikler