Storebrand-sjefen om børsuroen: – Ikke større enn vi må forvente

Med 725 milliarder kroner plassert i markedene merker Storebrand at det stormer på børsene. Handelskrig, sentralbanker og brexit skaper mest usikkerhet, mener toppsjef Odd Arild Grefstad.

OPTIMIST: Tross uro i markedene og usikkerhet i verdensøkonomien mener Storebrand-sjef Odd Arild Grefstad det går godt.
Publisert: Publisert:

Verdens aksjemarkeder har blitt rystet av kraftige fall denne høsten og vinteren.

Både i USA, Europa og Asia er børsene blitt rammet av uroen, selv om flere har fått en positiv start på det nye året.

En hel rekke faktorer har fått skylden for markedsuroen, deriblant frykt for vekstbrems i de store økonomiene, økte renter i USA, handelskrigen mellom USA og Kina, og Storbritannias kaotiske skilsmisse fra EU.

I USA er den brede børsindeksen S&P 500 ned 12 prosent fra toppen i september. Hjemlige Oslo Børs har falt tilsvarende siden rekordnivået satt samme måned.

I Europa har aksjemarkedet falt 13 prosent det siste året, mens de største børsene i Asia er ned mellom 15 og 25 prosent i denne perioden.

– Merker et visst aksjefall

– Vi har vært i en veldig lang periode med bare oppgang. Så vi er kanskje ikke så vant med at det er svingninger, men det er jo svingninger i finansmarkedene, og de svingningene vi nå har sett er ikke større enn vi må forvente, sier Storebrand-sjef Odd Arild Grefstad til E24.

Les også

NHOs årskonferanse: Næringsministeren sier at Norge ruster seg for alle tenkelige brexit-scenarioer

Han har i likhet med mange andre næringslivstopper tatt turen til NHOs årskonferanse onsdag.

Selskapet Grefstad leder er en stor aktør i kapitalmarkedet, ikke minst gjennom forvaltning av nordmenns pensjonspenger.

Storebrand Asset Management forvalter 725 milliarder kroner, og er Norges største private kapitalforvalter. I tillegg til egne fond eier Storebrand blant annet Delphi-fondene samt Skagenfondene som ble kjøpt på slutten av 2017.

– Vi merker selvfølgelig at vi har fått et visst aksjefall. Ikke veldig mye, et par prosent ned på året i Norge. Så er det en syv-åtte prosent ned på verdensindeksen, sier Grefstad.

Uroen setter også i spor i kredittmarkedene, der renter på antatt trygge havner som tiårige amerikanske statsobligasjoner har falt, mens lånekostnaden i markedet for bedrifter har økt.

– Vi merker at kredittspreadene går ut. Rentebanen, som spesielt for lange renter har vært økende en lang periode, den har flatet ut. Det slår på våre finansresultater umiddelbart, men ellers er det innenfor den normale risikostyringen. Det vi har sett nå, må vi forvente med jevne mellomrom, sier Grefstad.

Les også

Toppene på NHOs årskonferanse: Her er våre Brexit-planer

Forvaltere kan ha en andel av aksjer i porteføljen som er større eller mindre enn normalt, avhengig av markedssyn. I sin taktiske plassering har Storebrand en såkalt normalvekt på aksjer, altså hverken mer eller mindre enn det man vanligvis har.

Grefstad viser til at det er forventninger om økonomiske vekst på to til tre prosent i USA og Europa.

– Den underliggende økonomien går bra, i realiteten i hele verden. Det skal borge for at du har en normal utvikling i finansmarkedene. Det spesielle nå er at det er så mye geopolitisk usikkerhet som slår inn.

Handelskrig, sentralbanker og brexit

Grefstad lister opp tre usikkerhetsfaktorer. Den største usikkerheten er den internasjonale handelskrigen, spesielt mellom USA og Kina, mener han.

Les også

E24-redaktør Gard L. Michalsen: «Hvilket fylke eksporterer mest varer og tjenester? Svar: Oslo»

USA har ilagt straffetoll på importvarer fra Kina, som selv har gjengjeldt med økt toll på amerikanske varer.

Det kan også komme nye runder med straffetoll, men før jul, ved G20-møtet i Buenos Aires, ble det kunngjort en våpenhvile i handelskrigen, som innebærer at USAs president Donald Trump utsetter innføringen toll på en mengde kinesiske varer.

Landene er nå i handelssamtaler, hvilket har gitt et visst håp om at man kan nærme seg en løsning.

– Signalene vi har fått i det siste er at begge sider ønsker å oppnå avtaler. Så lenge man går i den retningen vil det være en viktig forutsetning for videre økonomisk vekst, sier Grefstad.

Sentralbanker, spesielt den amerikanske, er nå i ferd med å reversere de enorme stimulansetiltakene etter forrige krise. Usikkerheten er om dette skjer for raskt, at rentene heves i for stort tempo, påpeker Storebrand-sjefen.

– Vi tror ikke det. Vi tror sentralbankene har en finger på pulsen for å kunne håndtere dette på en god måte.

I midten av januar skal Parlamentet i Storbritannia etter planen stemme over skilsmisseavtalen som statsminister Theresa May har fremforhandlet med EU.

Avstemmingen ble utsatt i desember etter sterk motstand, og det er fortsatt høyst usikkert om britene får en ordnet vei ut av EU. Det motsatte, en exit uten avtale, kan blant annet skape problemer med vareflyten inn og ut av Storbritannia på kort sikt, og skape uro i finansmarkedene.

– Det er nok en mer isolert hendelse, men selvfølgelig veldig viktig for Storbritannia, sier Grefstad.

Selv er Storebrand forberedt, hvis det skulle bli en såkalt hard brexit, ifølge Grefstad.

Les også

– Medlemmene våre må forberede seg på det verste

Les også

Telegraph: EU og Storbritannia diskuterer forsinket Brexit

Les også

Storbritannia har brukt 1,1 milliard kroner på ferjer i tilfelle «no deal»

Publisert:

Her kan du lese mer om