Nortura-sjefen må gå etter «manglende resultatoppnåelse»

Administrerende direktør Arne Kristian Kolberg i Nortura er ferdig i selskapet. – I det siste er det dessverre for mange piler som peker i feil retning, sier Norturas styreleder.

MÅ GÅ: Skuffende resultater fører til at Nortura-sjefen må forlate stillingen sin.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Arne Kristian Kolberg går av som toppsjef i Nortura «grunnet manglende resultatoppnåelse», opplyser selskapet.

«Nortura har det siste året ikke oppnådd de resultater som styret har forventet. Konsernstyret har derfor blitt enig med konsernsjef Arne Kristian Kolberg om at han fratrer sin stilling og forlater selskapet på grunn av manglende måloppnåelse, for svake resultater – samt krevende utfordringer i forbindelse med nytt IKT-system», heter det i en melding.

– I det siste er det dessverre for mange piler som peker i feil retning, og vi har ikke tid til å vente for lenge på betydelige forbedringer. Styret ser seg derfor nødt til å gjøre denne endringen nå, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i meldingen.

Svake resultater

I fjor endte driftsresultatet i selskapet på 153 millioner kroner, ned fra 546 millioner kroner året før. Bunnlinjen endte på 44,6 millioner, mot 351,9 millioner kroner året før.

Hittil i år er heller ikke stemningen spesielt positiv. I selskapets siste resultatrapport som ble lagt frem i utgangen av oktober, kom det frem at selskapet i andre tertial (perioden mai – august) hadde et driftsresultat (ebit) på minus 27 millioner kroner.

Det er 132 millioner kroner svakere enn i samme periode året før.

– Nortura har alle muligheter til å være et sterkt og lønnsomt selskap med dedikerte eiere, sterke merkevarer, og dyktige medarbeidere. Nå skal vi vende blikket fremover og vi skal ha stort trykk på veien videre, sier Vaag.

Når Kolberg nå forlater stillingen blir visekonsernsjef Hans Thorn Wittussen konstituert som ny konsernsjef, mens konserndirektør for produksjon, Lisbeth Svendsen, konstitueres som ny visekonsernsjef.

Styret opplyser videre at de umiddelbart vil starte letingen etter Kolbergs etterfølger.

Får minst 3,7 mill. i sluttpakke

– Når jeg nå ikke klarer å oppnå de resultatene som styret forventer, er det deres rett og plikt å gjøre noe med det. Det har jeg full respekt for, og jeg vil ønske konsernet all lykke til videre, sier Kolberg i meldingen.

Ifølge selskapet har Kolberg og konsernstyret blitt enige om at han skal fratre.

I årsregnskapet for 2017 opplyser Nortura at konserndirektører i selskapet får beholde sin lønn og sosiale ytelser i 12 måneder, dersom konsernet bringer arbeidsforholdet til opphør.

Kolberg hadde i 2017 en lønn på 3,7 millioner kroner. Dermed ligger den nå avgåtte sjefen an til å få minimum dette etter arbeidsforholdet nå opphører.

E24 har forsøkt komme i kontakt med Arne Kristian Kolberg og Trine Hasvang Vaag. Foreløpig har ingen av dem besvart våre henvendelser.

Flere artikler

  1. Kjøttsmell for Nortura

  2. Betalt innhold

    Disse fallskjermene ble utløst i 2018

  3. To pågrepet for grov korrupsjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Tidligere Nortura-salgsleder og to andre tiltalt for korrupsjon

  6. Finansdirektør Geir Karlsen blir visekonsernsjef i Norwegian