KRISEN I NORSK FOTBALL: Nå blir småklubbene rammet av krisen

Det er ikke bare toppklubbene i fotballen som sliter med dårlig økonomi.

I TRØBBEL: Ullensaker/Kisa har fått mindre sponsorinntekter enn ventet.

Lien, Kyrre
  • Roar Wold
Publisert:

Andredivisjonsklubben Ullensaker/Kisa har sagt opp samtlige kontrakter med sine spillere og kutter lønningene med 50 prosent.

Tidligere har klubber som Randaberg og Ulf/Sandnes kommet ut for et økonomisk uføre. Den økonomiske krisen i norsk fotball har definitivt nådd divisjonene under toppen.

Rammer alt og alle

Fotballprofessor Arild Hervik ved Høgskolen i Molde mener korreksjonen i fotball-Norge vil ramme alle klubber.

- Tørken i sponsormarkedet vil ramme alt idretts – og kulturliv. Det vil nok variere hvor hardt det rammer rundt omkring, men det er grunn til å forvente at også klubber i andre divisjon vil få trøbbel.

- Det er det samme som gjelder her som i toppen. Sponsormarkedet har tørket inn og kostnadene har vært for høye, sier han til E24.

Mot stort underskudd

At Tippeliga – og Adecco-ligaklubbene sliter har vært kjent lenge. Høye kostnadsnivå og svikt i inntektene, blant annet fra sponsorer, gjør at mange toppklubber febrilsk bruker sparekniven for å få kontroll.

Mandag skriver Romerikes Blad at Jessheim-klubben Ullensaker/Kisa ligger an til 800 000 kroner i minus på årets budsjett og tilsvarende sum i gjeld.

- Vi hadde budsjettert med 1,5 millioner kroner i sponsorinntekter, men har bare fått inn 900 000 kroner. På grunn av finanskrisen har en del av våre sponsorer halvert beløpene de støtter oss med. Prognosen for årets regnskap tilsier 800 000 i minus og av dette er da 600 000 kroner bortfall av sponsorinntekter, sier styreleder i klubben Per Berg – Buan til E24.

Han innrømmer samtidig at gjelden klubben har opparbeidet seg best kan omtales som "gammel moro".

Klubben har derfor fristilt hele spillerstallen fra kontraktene sine og tilbyr nye kontrakter den 1. August. Men da med halvert lønn.

Sliter med å betale lønn

Ifølge Romerikes Blad har klubben de siste to månedene slitt med å betale spillernes lønninger, og en privatperson skal ha lånt ut 83 000 kroner for at de skulle komme i mål.

Hervik mener de som har langsiktige og solide sponsorer vil kunne slippe lettere unna i tiden som kommer.

- Det vil være mye vanskeligere å få fornyet avtaler fremover og i tillegg har du de sponsorene som ikke er så solide og kanskje teller på knappene allerede, sier han.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Nå kommer krakket

  2. Lyns Ullevål-fremtid bestemmes onsdag

  3. - Det lønner seg å ha en bank som sponsor

  4. Annonsørinnhold

  5. Så mye tjente Premier League-stjernene

  6. Adidas inngår tidenes største draktavtale med Manchester United