Drar inn 60 mill. på å skrive søknader til staten - for andre

Hvis Innovasjon Norge gir et miljøprosjekt én million kroner - havner en betydelig andel i Nofas.

KONSULENTEN OG KUNDEN: Lars Henrik Krogh (venstre) i Nofas har hjulpet Telenor-eide Maritime Communications Partner med å få offentlig støtte.
  • Line Midtsjø
Publisert:

Drammensselskapet Nofas har spesialisert seg på hjelpe innovasjon- og teknologibedrifter til å hente ut offentlige midler fra Norge og EU.

Som motytelse tar de prosenter av støtten som tilfaller kunden, bekrefter daglig leder og gründer Lars Henrik Krogh til E24.

- Stemmer det at dere tar 20 prosent av midlene som kommer inn?

- Det varierer fra hva vi avtaler at skal være leveransen vår i prosjektet, sier han.

Dette har genert millioninntekter for Nofas. I 2012 er omsetningen over 60 millioner. Dette er noe svakere enn året før.

Om lag to tredjedeler kommer fra å hjelpe andre med å få offentlig støtte fra instanser.

Hvor stor andel av midlene som kommer inn fra Innovasjon Norge ønsker Nofassjefen ikke å gå ut med.

Fra 2005 til 2011 har de hjulpet norske teknologiselskaper med å fremskaffe over 1,2 milliarder kroner, opplyser gründeren til Drammens Tidende.

Solid lederlønn

Lederlønnen til Krogh var i 2011 3,965 millioner kroner, og 2,9 millioner i 2012, opplyser selskapet. Bakgrunnen for reduksjonen er at partnerne ønsker å ta ut mindre bonus.

- Ja, lønnen er bra. Men husk at vi ikke tar ut utbytte fra selskapet, presiserer Nofassjefen.

Til sammenligning tjente Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge, to millioner kroner i 2011, mens Schibsteds konsernsjef Rolv Erik Ryssdal er bokført med tre millioner kroner.

Nofas ble etablert i 2005. Syv år senere er det over 35 årsverk i bedriften.

E24 BEDRIFT: Se Nofas sterke veksttall

Mener skepsis skyldes uvitenhet

En prosentdel av støtten til prosjektet havner altså i Nofas, og ikke til innovasjonsprosjektet som Innovasjon Norge og andre myndigheter har tildelt skattekroner.

- Det er kanskje ikke dette Trond Giske og myndighetene håper midlene skal bli brukt til, når Innovasjon Norge fordeler seks til syv milliarder kroner i året?

- Nofas opplever svært sjeldent skepsis på dette i markedet, men den antydede skepsisen baserer seg nok på uvitenhet om hva vi leverer og hvordan vi jobber. Nofas har et langsiktig forhold med klientene og er med på å strukturere FoU- prosjekter, sikre gjennomføringsevne og utløse finansiering. Klientene til Nofas ser stor nytte av å outsource denne delen av jobben til en profesjonell partner.

Telenor-selskap på listen over kunder

Nofas har ifølge daglig leder rundt 900 aktive kundeforhold p.t. Til andre medier har han vært tilbakeholden på hvilke disse er, men til E24 forteller Krogh at Numascale og Electromagnetic Geoservices ASA er blant disse.

På nettsiden deres er det tre selskaper som benyttes som egenreklame.

Dette er Telenoreide Maritime Communications Partner, som blant annet takker for hjelpen til søknadsskrivingen.

Videre har Eide Marine Services og vindkraftgründerne i Kitemill vært, eller er, kunder. Sistnevnte nevner Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd som bidragsytere til kapital.

LES MER: Innovasjon Norge økte pengesekken med 10 prosent i fjor

E24 har tidligere i år avdekket at Innovasjon Norge ikke samler en oversikt over selskaper de støtter som går konkurs. Dermed blir suksesstallene deres mangelfulle. Senere har det også kommet frem at de bruker en tvilsom metode for å beregne antall arbeidsplasser som generes etter pengebruken.

LES MER:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge

Flere artikler

  1. Har dratt inn 190 millioner kroner på å skrive søknader til staten - for andre

  2. Kundene til Nofas har fått hver femte krone: - De melker Skattefunn

  3. - Regner man på timeprisen, blir det helt avsindig

  4. - Skjemaene til Nofas og Skattefunn er svært like

  5. E24-kilder: - Hemmelig provisjon til Nofas-ansatte