Ferske NHO-tall: – Finner snart ikke ord lenger

56 prosent av NHOs medlemmer har allerede permittert ansatte. Likevel vurderer 75 prosent fortsatt å permittere flere.

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO er bekymret over nok en forverring for medlemsbedriftene etter ukens medlemsundersøkelse.

Ole Berg-Rusten/NTB scanpix
  • Nora Rydne
Publisert:

Arbeidsgiverorganisasjonene gjennomfører ukentlige undersøkelser for å holde øye med situasjonene i medlemsbedriftene gjennom coronakrisen.

Det er dyster lesning for fjerde uke på rad for NHOs medlemsbedrifter:

56 prosent av bedriftene som har svart, oppgir at de har permittert ansatte – seks prosentpoeng flere enn forrige uke.

75 prosent oppgir at de vurderer å permittere flere ansatte om kort tid.

Les på E24+

Disse gruppene blir hardest rammet av den økonomiske krisen

– Tallene var ille i starten, og nå er de verre. Jeg finner snart ikke ord lenger, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til E24.

Én av tre frykter konkurs

Samme dag som resultatene av den fjerde undersøkelsen kom, la regjeringen frem forslaget om en kompensasjonsordning for kriserammede bedrifter. Forslaget er utarbeidet i samarbeid med NHO, Virke, LO og Finans Norge.

Almlid mener resultatet av den siste undersøkelsen viser hvor viktig denne kompensasjonen er.

– Nå svarer én av tre bedrifter at de opplever reell risiko for å gå konkurs. Blant de mindre bedriftene med ni eller færre ansatte svarer 42 prosent at det samme. Disse tallene illustrerer supergodt hvorfor det er viktig at myndighetene går ut og sender en melding til bedriftene om at de vil gjøre alt de kan for å redde dem, sier han.

NHO har denne uken for første gang inkludert spørsmål om oppsigelser i undersøkelsen. Fire prosent av bedriftene som har svart, oppgir at de har gjennomført oppsigelser. 15 prosent svarer at de har planer om oppsigelser.

Live: Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset

Frykter bunnen ikke er nådd

NHO-sjefen peker på at også tiltakene for oppstartsbedrifter og gründere, som ble lagt frem fredag, er viktige for at næringslivet skal greie seg også etter at krisen er over.

– Bedriftene må fortsatt kunne bidra til omstilling av norsk næringsliv. Derfor er det viktig at de får kraften til å fortsette å utvikle seg, så vi også har arbeidsplasser i fremtiden, sier Almlid.

Selv med flere nye tiltak på plass, frykter han at dette ikke kommer til å bli den verste målingen i coronakrisen.

– Det er vanskelig å si, men jeg frykter nok at vi har verre tider foran oss. For hver gang jeg ser disse målingene ... Det er sånne tall at man blir helt satt ut.

Les også

Dette er de økonomiske tiltakene mot coronakrisen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. NHO
  3. Ole Erik Almlid
  4. Arbeidsliv
  5. Permittering
  6. Oppsigelse

Flere artikler