XXL innrømmer «uheldig dugnadskultur»: Flere varehus fikk ansatte til å jobbe gratis

Eks-ansatte som ikke ville arbeide uten lønn sier de ble konfrontert.

Illustrasjonsfoto.
Publisert:

Da ledelsen ved XXLs nye butikk på Storo bestemte at ansatte som jobber på 1. mai ikke skal få betalt, tok de den samme beslutningen som andre varehussjefer i sportskjeden har fattet før dem.

Flere XXL-varehus i Norge har nemlig arrangert slike «dugnadsdager», hvor ansatte har blitt oppfordret til å møte på jobb og arbeide uten lønn, får E24 bekreftet.

Ifølge XXL selv er dette et «klart brudd på regler og retningslinjer». Arbeidsrettseksperter E24 har snakket med er enige.

Omfanget av gratisarbeidet er fortsatt uklart.

Sportskjeden har avslått flere forespørsler fra E24 om å liste opp varehusene som har arrangert ulønnede arbeidsdager.

– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer her, men det jeg kan si er at det har vært en uheldig dugnadskultur i XXL tilbake i tid, skriver sportskjedens Norge-sjef Anders Kjellén til E24.

– Dette avdekket vi i 2017, og da tok vi et klart oppgjør med dette og ryddet opp, fremholder han.

XXL-sjefen gir få detaljer om dette opprydningsarbeidet, som ikke klarte å forhindre at det samme skjedde igjen denne våren.

Les også

Varslet Nav om «militærleir» – rådet til å bli i XXL

Bedt om å jobbe gratis: – Drøyt

Blant varehusene som arrangerte dugnadsarbeid før det omtalte tilfellet på Storo 1. mai i år, er XXLs gigantbutikk på Majorstua i hovedstaden.

Varehuset har gjentatte ganger bedt sine ansatte om å jobbe gratis på helligdager, og i flere tilfeller reagert mot dem som ikke stilte opp, ifølge flere personer som jobbet der.

– Jeg syntes det var drøyt, sier en tidligere ansatt, som i likhet med andre forespurte anonymitet for å snakke med E24.

– Lønnen var i utgangspunktet dårlig, så det føles veldig spesielt når en butikk med 100 millioner i årlig omsetning ber deg sette av fridagen til å jobbe gratis.

Selv om ledelsen gjorde det klart at oppmøte var frivillig, forteller flere ansatte at de ble konfrontert med sin manglende laginnsats etter at de ikke møtte opp til gratisjobbingen.

– Jeg fikk smake det i ettertid, sier en annen person som jobbet på Majorstua.

Kjellén er forelagt disse kildebeskrivelsene.

XXL-sjefen kommenterer slik:

– At ansatte i butikker, blant annet på Majorstua, ble bedt om å jobbe på «dugnad» er noe vi ble klar over for noen år siden, og da ryddet opp i.

Han opplyser at ledelsen i XXL ikke er kjent med at praksisen har fortsatt etter denne opprydningen, da med unntak av årets hendelsen ved Storo. E24 har heller ikke opplysninger om dette.

Les også

Nytt surt år for XXL-sjefen: Tapte over 100 millioner kroner i fjor

XXL: Ga tydelig beskjed til hele organisasjonen

– Hvordan ryddet dere opp?

– Vi gikk igjennom og endret rutiner og avtaler, og ga tydelig beskjed til hele organisasjonen skriftlig og muntlig at dette ikke er en måte vi driver butikkene på.

Da Kjellén først uttalte seg om dugnadsarbeidet ved Storo i år, som E24 omtalte tirsdag, forsikret han at ledelsen i XXL tok tak i hendelsen «umiddelbart».

Ifølge Kjellén ble det arrangert møter med alle varehussjefene i Norge og Sverige i midten av september, der XXLs holdning «ble veldig tydelig kommunisert».

– Men hvordan kommuniserte dere XXLs holdning om at gratisjobbing var uakseptabelt da dere først oppdaget tilfeller av dette for flere år siden? Hvordan kan det ha seg at XXL ved Storo gjør det samme igjen i år, gitt opprydningen du viser til?

– Som sagt: Vi avdekket dette i 2017 og tok samtidig et klart oppgjør med dette. Vi har ikke gjennom varslingsrutiner eller annet fått beskjed om at dette fortsatt skjedde på Storo. Dette er et rutinebrudd som ikke skal forekomme, svarer Kjellén.

Les også

XXL starter ekstern gransking etter prisjuks

Inngår i eksterngjennomgang

Han fastslår at XXL-ansatte under ingen omstendigheter skal arbeide uten lønn, heller ikke selv om de på forhånd informeres om at det er frivillig å møte til arbeid de ikke får betalt for.

– Det er helt uakseptabelt å be ansatte om å jobbe frivillig dugnad, understreker Kjellén.

Etter at E24 først begynte å spørre om omfanget av ulønnet arbeid, har sportskjeden opplyst at de har vært i kontakt med både jurister og Arbeidstilsynet «for å drøfte saken».

Det pågår også et bredere evalueringsarbeid, både internt og eksternt, hvor Kjellén opplyser at denne saken vil inngå.

Men ettersom evalueringsarbeidet fortsatt pågår, sier XXL-sjefen det blir feil å besvare flere av E24s mer detaljerte spørsmål om dugnadsarbeidet.

Blant spørsmålene han foreløpig avslår å besvare er om ansatte som har jobbet gratis i sportskjeden har fått etterbetalt lønn.

LO oppfordret tirsdag XXL-ansatte til å ta kontakt med dem, slik at de kan fremme lønnskrav på vegne av dem som ikke har fått betalt.

Les mer om XXL:

Les også

XXL-ansatte ble nektet lønn for jobbing på 1. mai

Les også

XXL kjøper krisehjelp fra PR-byrå etter avsløringer

Les på E24+

Derfor kan XXLs børscomeback være gjemt på et overfylt lager

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om