Omsetningen for kjøpesentre flater ut: – Vil bli større endringer de neste fem årene enn de 20 som har gått

Antall fysiske butikker faller jevnt, og det er satt konkursrekord i Norge. Kjøpesenterledere tror også sentrene må omstilles.

FORANDRES: Det er stadig viktigere med andre tilbud enn bare kles- og skobutikker på kjøpesentrene, ifølge senterledere. Her fra Strandtorget i Lillehammer.
Publisert:

Senterleder Erik Skjellerud ved Strandtorget i Lillehammer har jobbet med kjøpesenter i 25 år. Han tror bransjen vil oppleve større endringer de neste fem årene enn det som har skjedd de siste 20 årene.

– Det er de som makter å være med på omstillingen som vil lykkes, sier Skjellerud til E24.

Tall fra Kvarud Analyse viser at Norges 60 største kjøpesentre hadde en bruttoomsetning på 61,24 milliarder kroner i årets tre første kvartaler, om du ser bort fra «annen virksomhet». Det er en økning på 1 prosent sammenlignet med de tre første kvartalene i fjor.

Les også

Kommentar: En kur mot butikkdøden

Flatet ut

Strandtorget, som forvaltes av Citycon, ble i de tre kvartalene landets 30. største kjøpesenter målt i omsetning. Omsetningsnedgangen på 3,4 prosent kom blant annet av ombygging av dagligvarebutikken og dreneringsprosjekt på parkeringsplassen. Men Skjellerud sier at den overliggende trenden er at salget flater ut.

Senterleder Erik Skjellerud ved Strantorget.

– Tidligere har vi kunnet oppnå fem prosents vekst lett, men nå har det flatet ut. Bare det å klare å få samme tall som året før, uten å gjøre noe med butikkmiksen, er bra. Om vi tar høyde for dreneringen og ombyggingen ligger vi bare litt bak fjoråret, sier Skjellerud.

Kjøpesenterdøden kommer til Norge, spådde forfatter Ronny Spaans i fjor høst. Til Bergens Tidende sa han at netthandel er den viktigste grunnen, selv om det finnes andre grunner.

Tøffere kamp

Hverken Skjellerud eller senterleder Ann Elin Marthinussen ved Amanda Storsenter i Haugesund tror at det vil bli en omfattende kjøpesenterdød.

– Jeg tror kampen for å overleve i Norge også vil bli tøffere etter hvert. Mindre og mellomstore sentre, som konkurrerer med de store, vil nok få de største utfordringene, sier Marthinussen til E24.

Også Skjellerud tror at noen norske sentre vil få det tøft.

– Det handler om hvilken omstillingsevne man har. Vi har allerede jobbet i flere år med å utvikle denne eiendommen til å være mer enn shopping. Det blir viktig, sier Skjellerud.

Les på E24+

På innsiden av brusselskapet som gjør Coca-Cola rasende

Amanda Storsenter i Haugesund hadde en omsetningsnedgang på 3,7 prosent i årets tre første kvartaler, til 874 millioner kroner, ifølge Kvarud Analyse.

Ikke bare shopping

Senterlederne ved både Amanda Storsenter og Strandtorget sier at kunder nå kommer til kjøpesentrene sjeldnere, men handler mer når de først er der.

– Vi ser at det blir viktigere å tilby kundene noe mer enn å bare handle, for det kan man gjøre alle steder og til alle tider nå, sier Marthinussen.

OMSETNINGSFALL: Ann Elin Marthinussen, Senterleder ved Amanda Storsenter erkjenner at det er utfordrende

Skjellerud forteller at flere store kjøpesentre jobber med å få bibliotek og kino inn i tilbudet.

– Det er selvfølgelig utfordrende i vår langsiktige strategi å spå både endringstakten og trenden i varehandelen, men jeg mener viktigheten av vår møteplassfunksjon ikke blir mindre i vår digitale verden. Jeg tror derfor at gode serveringssteder og ekstra gode kundeopplevelser er en riktig satsing, sier Marthinussen.

Også Strandtorget satser på spisesteder.

– Den store tyngden på sko og tekstil er i ferd med å endre seg, sier Skjellerud og viser til at en skobutikk skal ut, og ett spisested inn i begynnelsen av 2019. I tillegg skal det private helseforetaket Volvat åpne på senteret i februar.

Les også

Sjeføkonom: – Må regne med flere butikk-konkurser

Les også

Selger medisin i butikk og på nett til forskjellig pris

Les også

Mener XXL burde snakket om retailkrasjet for ett år siden

Publisert:

Her kan du lese mer om