Streiker lammer fly- og togtrafikken i Frankrike

Millioner av reisende i Frankrike blir rammet når ansatte i togselskapet SNCF og flyselskapet Air France går ut i streik mandag kveld.

STREIK: Det blir mange dager med tomme togskinner i Frankrike i ukene og månedene som kommer.

Foto: Laurent Cipriani AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Den første runden med togstreik starter klokka 19 mandag kveld og skal etter planen vare fram til morgenen torsdag 5. april. Deretter går det i runder på to streikedager og tre normaldager helt fram til slutten av juni.

Togtrafikken ventes å bli hardest rammet, og de 4,5 millioner passasjerene som hver dag kjører tog i Frankrike, må regne med store forsinkelser og mange innstilte tog. Både lokal- og langdistansetrafikken rammes.

Også deler av utenlandstrafikken får merke streiken. Eurostar-togene til London og Brussel går som normalt, det samme gjør Thalys-togene til Belgia og Nederland. Men alle tog til Spania, Italia og Sveits blir innstilt, opplyser SNCF.

Også ansatte i Air France streiker, men kun en dag, tirsdag.

Togstreiken blir den mest omfattende protesten i sitt slag i Frankrike på mange år. De fagorganiserte i en rekke fagforbund protesterer mot president Emmanuel Macrons økonomiske politikk og arbeidsreformer. Flere fagforbund sammenligner Macrons reformer med Margaret Thachers beinharde kamp mot fagforbundene i den britiske kullindustrien på 1980-tallet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Frankrike
  2. Luftfart

Flere artikler

  1. Hver tredje Air France-avgang er innstilt: Oslo-avgang rammes

  2. – Macron har veldig mye å tape på å gi etter

  3. Frankrikes generalstreik kan bli den største på flere tiår

  4. Partene enige – togstreiken er avblåst

  5. Fransk streik lengste på over 30 år