Telenor-styret fastholder tilliten til Brekke

Etter litt over en uke med bråk rundt Telenors sjef Sigve Brekke og selskapets styreleder Gunn Wærsted, har styret nå konkludert med at Brekke sitter trygt. Begge næringslivstoppene blir i Telenor.

BACK TO BUSINESS? Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærstad skal møte pressen på onsdag. Styret i selskapet skriver tirsdag kveld at de enstemmig har tillit til Brekke som konsernsjef, og at alle saker rundt hans fortid som sjef for Telenor Asia er ferdigbehandlet av styret.
Konflikten mellom Gunn Wærsted og Sigve Brekke
 • Kristin Norli
 • Geir Molnes
Publisert:

FORNEBU (E24/VG): – Styret har i møtet fastholdt sin tillit til konsernsjef Sigve Brekke. Etter styrets oppfatning er Brekke den rette til å lede Telenors arbeid med å implementere den nye strategien, skriver Telenors styre i en uttalelse tirsdag kveld.

Etter et to dager langt styremøte, som kronet flere dager med medieoppslag, spekulasjoner og påstander om både Brekkes og Wærsteds posisjoner, legger nå Telenor-styret saken død.

Men Telenor avslører at det har vært uenigheter:

– Styret har de siste måneder hatt flere komplekse saker på sitt bord, knyttet til blant annet strategi, virksomhetsstyring og compliance. Det har vært ulike synspunkter innad i styret på de forskjellige temaene, skriver styret.

Men disse legger man nå bak seg:

– Styret har enstemmig samlet seg om følgende punkter, heter det i uttalelsen:

 • Styret og administrasjonen har konkludert på selskapets strategiske retning mot 2020. Styret vil fremover ha fullt fokus på videreutviklingen av Telenor som et verdiskapende, innovativt og ansvarlig selskap.
 • Styret har i møtet fastholdt sin tillit til konsernsjef Sigve Brekke. Etter styrets oppfatning er Brekke den rette til å lede Telenors arbeid med å implementere den nye strategien.
 • Media har i den senere tid referert til saker fra Sigve Brekkes tid som leder for Telenor i Asia. Disse sakene er tidligere ferdigbehandlet av styret.
Les også

Lederstriden blusset opp midt i avgjørende milliardbeslutninger

Begge fortsetter

Pressemeldingen ble sendt ut samtidig som det to dager lange styremøtet ble avsluttet på Fornebu.

E24/VGs journalist på stedet rapporterer at kommunikasjonsdirektør Severin Roald var svært ordknapp på spørsmål fra pressen.

Roald bekrefter imidlertid at både Brekke og Wærsted fortsetter i sine stillinger.

– Er det slik at både Wærsted og Brekke kommer til å fortsette i Telenor?

– Det fremgår av pressemeldingen, ja.

Onsdag formiddag kan det komme flere svar. Da er nemlig presse-Norge invitert til Fornebu, og selskapet varsler at både Gunn Wærsted og Sigve Brekke der vil være tilgjengelige.

Lederstriden

Den såkalte lederstriden i Telenor kom til overflaten da Dagens Næringsliv i forrige uke publiserte en artikkel basert på anonyme kilder der det kom frem at styreleder Wærsted i høst hadde bedt Brekke om å forlate sin stilling som konsernsjef.

Det har også kommet frem at næringsminister Monica Mæland har kjent til konflikten, og at hun var klar over at Wærsted ville ha ham ut. Mæland var den som utpekte Wærsted som ny styreleder etter at hun ba tidligere styreleder Svein Aaser om å fratre i kjølvannet av korrupsjonsavsløringene i Telenors datterselskap Vimpelcom i fjor høst.

Sakene ble fulgt opp av flere medier, og det kom blant annet frem at bakgrunnen for at Wærsted ville kvitte seg med konsernsjefen, handlet om Brekkes fortid som Asia-sjef i Telenor.

Les også

Professor Aarebrot: – Brekke hadde vært sparket av Røkke

Det ble for også hevdet at Wærsted ikke fikk med seg resten av styret på å kaste Brekke, samtidig som hun selv sa i pressen at hun sørger for å ha ryggdekning i styresaker.

Mandag denne uken sendte Telenor ut en pressemelding der selskapet selv gjorde rede for hva disse sakene besto i. Det dreide seg blant annet om at det ble avdekket elleve brudd på Telenors etiske regelverk i datterselskapet Grameenphone i Bangladesh. Bruddene skal ha skjedd blant annet i den tiden da Brekke var Asia-sjef og styreleder i Grameenphone.

Back to business?

Basert på uttalelsen som styret nå har sendt ut, ser det ut som Telenor nå vil forsøke å legge lederkonflikten bak seg, med begge toppene på plass.

Akkurat dét har mange ment ville være umulig etter at en så betent konflikt og kamp om makt er blitt kjent offentlig.

Flere eksperter har sagt at de vanskelig kan se en ende påkonflikten uten at enten Wærsted eller Brekke går av. Professor Frank Aarebrot tok tidligere tirsdag til orde for at dersom Brekke var ansatt i et privateid selskap - så hadde hans tid vært ute.

Også E24s redaktør Per Valebrokk konkluderte med at det ikke er plass til begge: og skrev på kommentatorplass at det var klart at det var Brekke som måtte gå.

Isfronter

I mediestormen som oppstod etter saken ble offentlig kjent, er det kommet kritikk mot begge de to næringslivstoppene.

Wærsted er blitt kritisert i en styreevaluering, men samtidig har næringsministeren bekreftet at hun har tillit til Wærsted. Staten eier 54 prosent av aksjene i Telenor.

På den andre siden uttalte forvalter Jan Petter Sissener at han har ingen som helst tillit til Sigve Brekke som sjef for Telenor, mens andre aksjonærer også har krevd opprydding.

Brekke har også fått støtte: Tirsdag ble det kjent at fagforeningen Tekna i Telenor ba om ro rundt ledelsen, samtidig som de slo ring rundt Brekke.

Les også

Dette er Telenor-konsernsjefen styreleder Wærsted vil kvitte seg med

– Utfordrende markeder

Helt til slutt i pressemeldingen tirsdag skriver Telenor-styret litt om at de møter på ekstra risiko i de markedene de har valgt å gå inn i.

Videre skriver selskapet at Telenor gjennom det siste året har hatt et særskilt fokus på å forbedre styring og oppfølging av virksomheten i de ulike markedene.

– Telenor opererer i flere utfordrende markeder og må også i fremtiden håndtere risiko knyttet til korrupsjon og etisk forretningsdrift. Styret og administrasjonen forsterker derfor ytterligere det forebyggende arbeidet, samt utviklingen av gode systemer for å avdekke og løse saker som oppstår, avsluttes uttalelsen.

Les også

Investor om Telenor-bråket: – Dette virker rett og slett tåpelig

Les også

– De lager mer og mer røyk. Til slutt kommer eksplosjonen

Les også

Telenor-bråket: Næringsministeren har visst om mistilliten til Brekke

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konflikten mellom Gunn Wærsted og Sigve Brekke
 2. Telenor
 3. Sigve Brekke
 4. Monica Mæland
 5. Gunn Wærsted

Flere artikler

 1. LO-tillitsvalgt varsler at Brekke kan møte ny mistillit

 2. Investor om Telenor-bråket: – Dette virker rett og slett tåpelig

 3. DN: Telenor utbetalte 6,2 millioner i Bangladesh

 4. Telenors internrevisjon avdekket 11 brudd på egne regler

 5. Telenor-aksjen faller etter Brekke-avklaring