Frykter for norsk skogindustris fremtid
Bergene Holm-sjef sier bransjen er avhengig av nye rammevilkår for at det skal være «liv laga» for norsk skogindustri.
- Vi har forberedt oss på dette. Vi kunne ikke gamble på at de skulle overleve, sier Erland Løkken, administrerende direktør i trelastkonsernet Bergene Holm As, til E24.
Mandag ettermiddag kom sjokkmeldingen om at cellulosefabrikken på Hurum legges ned og 295 ansatte mister jobben.
Som leverandør av celluloseflis til Södra Cell på Tofte må Bergene Holm nå finne seg andre mottakere av cellulosen.
Selv om skuffelsen var stor blant ansatte da beskjeden ble kjent, har de fleste leverandørene fryktet for nedstengningen og tatt forholdsregler, ifølge Løkken.
Likevel byr nedleggelsen på store utfordringer for norsk skogindustri.
Og for noen flisleverandører oppstår problemene umiddelbart, mener Løkken.
- For hver tømmerstokk vi lager trelast av ender rundt 30 prosent av stokken opp som celluloseflis. Det er denne flisen som blir problematisk å kvitte seg med for oss når Tofte legger ned, sier Løkken, og fortsetter:
- De fleste av oss har sikret seg gjennom avtaler med andre fabrikker, i inn- eller utland. Noen har derimot ikke nye mottakerer på plass. Disse får umiddelbart en stor utfordring.
- På sikt er det ingen som kjenner konsekvensen for hele skogindustrien, sier han.
- Brutal omstilling
Nå mener han regjeringen må ta tak og ordne opp i bransjens rammevilkår, slik at norsk skogindustri blir konkurransedyktig med nabolandene.
- Det er mye som gjør arbeidet vanskelig i Norge, herunder rammevilkår for transport. Vi må ha de samme rammevilkårene som våre konkurrenter i Sverige om vi skal stå i mot konkurransen. Får vi det er det liv laga for norsk skogindustri, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
- Èn fjerdedel av tømmeret
Administrerende direktør, Gudbrand Kvaal, i Norges skogeierforbund ser heller ikke lyst på bransjens utsikter fremover.
- Jeg er skuffet og trist. Det er en trist dag for norsk skog- og trenæring, sier han til E24.
Kvaal forklarer at dette kan få store konsekvenser for industrien.
- Dette er veldig alvorlig. Fabrikken på Tofte har tatt imot nesten én fjerdedel av alt tømmeret som hugges til industrielt formål i Norge.
- Det sier seg selv at det ikke er lett å finne alternativer til fabrikken på Tofte, sier Kvaal.
LES OGSÅ: Södra Cell selger fabrikk i Trøndelag
- Skuffet over Södra Cell
Kvaal opplyser til E24 at de føler Södra Cell kunne gjort mer for å berge fabrikken.
- Vi er skuffet over Södra Cell. Vi synes de har vist liten vilje til å finne løsninger.
- Det ser ut som om de har vært mest opptatt av å legge ned fabrikken for å få produksjonskapasitet ut av markedet, og lite opptatt av å ha en samlet skog- og trenæring, sier Kvaal.
Kvaal forteller at økonomien i driften nå bør være bedre fordi salgsprisen på cellulose har gått opp og råvareprisen har gått ned, etter at Södra Cell i vinter annonserte at de forsøkte å selge cellulosefabrikken på Tofte.
- Jeg hadde trodd at vi i dag skulle være nærmere en løsning enn vi var i vinter.
LES OGSÅ: Viken Skog gir opp Tofte
Ingen konkrete tiltak
Gudbrand Kvaal har tidligere etterlyst grep fra politikerne.
- Jeg synes regjeringen har stilt opp med en god del virkemidler for rammebetingelsene for industrien generelt.
Men tiltakene for å redde cellulosefabrikken på Tofte spesielt, har vært fraværende, forteller Kvaal.
- Vi har spilt inn en rekke konkrete forslag på hva som kan gjøres, men vi har ikke fått de svarene vi har ønsket, sier han.
LES OGSÅ: Redningsplan for Södra Cell Tofte strandet
Får flere konsekvenser
Kvaal forteller at nedleggelsen særlig får tre konsekvenser for norsk skog- og trenæring:
** Det blir stadig færre treforedlingsmiljøer igjen i Norge.
** Prisene til skogeier går ned, noe som fører til lavere aktivitet for norske skogeiere.
** Sagbrukene sender i dag flis til treforedlingsindustrien. Norske sagbruk kan få store problemer, fordi de ikke får solgt flisen fra tømmeret det produseres planker av.
- Bruker penger på feil virkemidler
Finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp er ikke nådig i sin kritikk av regjeringen, som følge av nedleggelsen mandag.
LES OGSÅ: Ap-plan for skognæringen redder ikke Tofte
- Jeg synes det er trist at Södra Cell nå legges ned og jeg føler med de som nå mister jobben. Regjeringen har lenge visst at næringen sliter, men bruker penger på feil virkemidler, sier Solvik-Olsen til E24.
- Avskrivingsreglene burde vært kraftig forbedret, samt at jeg savner satsingen på infrastruktur som denne næringen er avhengig av for å få ned transportkostnader som er høye sammenlignet med for eksempel Sverige.
- Ingen overraskelse
- Næringen må ha bedre rammebetingelser, bedre avskrivningsregler å forholde seg til, og bør kunne forvente en offensiv satsing på infrastruktur for å få ned skyhøye transportkostnader.
Dette har FrP foreslått flere ganger tidligere, men har ikke blitt hørt, ifølge Solvik-Olsen.
- Jeg minner også om at den sittende regjeringen skulle redde Union i Skien, så dagens situasjon for næringen bør ikke komme som noen overraskelse på regjeringspartiene eller statsråden.
Håper industrien finner nye markeder
Terje Lien Aasland, Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann, synes også det er trist at fabrikken på Tofte legges ned. Han mener likevel det var lite regjeringen kunne ha gjort for å forhindre nedleggelsen.
- De siste 15 åra har norsk treforedlingsindustri blitt presset mot nedadgående markeder, som papirproduksjon. Industrien må finne nye og mer betalingsvillige markeder, og satse enda mer innen forskning og utvikling.
- Hva slags markeder mener dere industrien bør satse på?
- Vi vet at det er veldig mye spennende på gang. På sikt kan trevirke trolig erstatte de fleste oljerelaterte produkter og komposittmaterialer. Så gjelder det å kommersialisere de gode ideene og tankene, sier Aasland.
- Umulig å konkurrere med Frp
Han har lite til overs for Solvik-Olsens uttalelser.
- Det blir meningsløst. Frp har mer penger til flere forhold til enhver tid. Det er umulig å konkurrere med slikt, sier talsmannen.
I fjorårets reviderte nasjonalbudsjett kom regjeringen med en tiltakspakke for skogbruksnæringen på 100 millioner kroner.
I år kom en nytiltakspakke, hvor summen var økt til 750 millioner kroner. 500 av disse millionene var øremerket styrking av skog- og treforedlingssektoren gjennom det statlige statlige investeringsselskapet Investinor.
Dette, sammen med de 508 milliardene regjeringen vil bruke gjennom Nasjonal transportplan, utgjør tidenes satsing på skognæringen, ifølge Aasland.
- Vi jobber for å få ned transportkostnadene, og vi vil bygge ut en større og bedre infrastruktur. Men det aller viktigste er at regjeringen har en trygg økonomisk styring. Dersom det sprer seg en urolighet om hvordan norsk økonomi styres, kan renten bli ustabil, og det vil norske bedrifter tape stort på, avslutter Aasland.
LES OGSÅ: