Rema med svært svak start på året – comebacket blåst bort
Det er fremdeles lavprisaktørene som er i føringen i norsk dagligvare – men Rema går betydelig tilbake og må se at 2018-fremgangen er blåst bort.
Den ferske rapporten fra analysebyrået Nielsen viser at Rema 1000 sin markedsandel går tilbake 0,5 prosentpoeng i første kvartal 2019.
Det er i sterk kontrast til snuoperasjonen kjeden viste i 2018, hvor Rema økte mest av alle kjedene, med en oppgang på 0,4 prosentpoeng fra 2017 – som var et trøblete år for kjeden.
Etter tallslippet er Reitan-familiens lavpriskjede tilbake på nivåer de så ved utgangen av 2017, og hele veksten man fikk i 2018 er borte, ifølge rapporten fra Nielsen.
Dermed står Rema nok en gang i oppoverbakke etter at ekspertene friskmeldte kjeden for ett år siden.
Fremdeles lavpris-vekst
Verdiveksten i norsk dagligvare økte med 698 millioner kroner i årets tre første måneder, det tilsvarer 1,7 prosent opp fra første kvartal i fjor.
Administrerende direktør Trond Bentestuen i Rema 1000 i Norge sier at kundeveksten i perioden viser at de lykkes.
– Vi møter gode tall fra i fjor, og har noe lavere andeler hittil i år, mye på grunn av forskyvning av påsken, og generelt lavere priser på varene vi selger mye av, sier Bentestuen.
Meny.no solgte dagligvarer for 250 mill. i 2018 – Kolonial.no endte på rett under milliarden
Til tross at Rema mister markedsandeler, fortsetter erkerivalene å fosse frem.
Mest øker Extra som ser en vekst på 1,2 prosentpoeng i markedsandel, mens Kiwi øker med 0,7 prosentpoeng.
Sammenlignet med fjoråret har det også blitt 35 flere lavprisbutikker, mens det har forsvunnet 21 nærbutikker og 10 supermarkeder.
Til sammen står lavpris for 68,5 prosent av det norske dagligvaremarkedet.
Coop: Vi har beholdt Rema-kundene
Extra hadde høyest organisk vekst av lavprisaktørene på 3,5 prosent, og mener de ferske resultatene fra Nielsen viser at butikketablering ikke er nok i kampen om markedsandeler.
– Vi tok over mange av Rema-kundene i 2017, og har jobbet med kommunikasjonen for at de skal bli, både når kommer til pris og utvalg, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop.
Når Nielsen måler organisk vekst tar selskapet ikke med butikker som har hatt omsetningen i mindre enn ett år, og luker derfor ut nyetableringer fra tallene.
Friis sier Extra vil fortsette å bygge butikker, men når den pågående omprofileringen av Prix-butikker til Extra-kjeden er ferdig, vil det være et enda større fokus på organisk vekst per butikk.
– Det er ingen hemmelighet at organisk vekst er livsviktig, det handler om å vokse bærekraftig, sier Friis som til tross for gode Extra-tall har en ganske flat utvikling for Coop total.
Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin. sier at de er strålende fornøyd med starten på året, og stolte og ydmyke over å fortsette andelsveksten.
– KIWIs andelsvekst skyldes i all hovedsak organisk vekst, altså vekst i eksisterende butikker. Bak disse tallene ligger det mye hardt arbeid av alle de flinke folkene i våre 669 butikker, sier Arvin.
Norgesgruppen tar grep
Rema 1000 økte omsetningen med 3,8 milliarder i fjor
Landets største dagligvarekonsern fortsetter å sementere dominansen i markedet, hvor på Norgesgruppen nå styrer 43,9 prosent av den totale handelen.
Det er opp 0,7 prosent fra i fjor, og går på bekostning av de to andre store grupperingen.
I tillegg til Remas tilbakefall går også Coop tilbake 0,1 prosentpoeng totalt, mens Bunnpris mister 0,1 prosentpoeng.
Coop Prix har mistet mange butikker til Extra-kjeden, og er kjeden som går mest tilbake i første kvartal hvor den mister markedsandeler verdt 0,7 prosentpoeng.
Den organiske vinneren
– Vi er utrolig fornøyd med veksten så langt i 2019, våre matarbeidere har levert det sterkeste kvartalet på fem år, sier en fornøyd Meny-sjef, Vegard Kjuus.
I den ferske kvartalsrapporten fra analysebyrået Nielsen går Meny frem skarve 0,1 prosentpoeng, men det er ikke det Meny er glade for.
– Den organiske veksten er høyest i hele bransjen på 5,6 prosent. Vi går motstrøms og har lyktes, fordi vi har utviklet nye produkter kunden liker og flere kunder verdsetter våre dyktige fagfolk, sier Meny-sjefen.
Totalt vokste markedet organisk med 1,2 prosent, ifølge Nielsen. Men Meny har også måtte senke prisene for å svare på presset fra lavpriskjedene.
– Vi har kuttet prisene med flere prosenter sammenlignet med første kvartal i fjor. Vi har nå over 500 produkter hver uke, blant annet First Price, hvor vi tar nøyaktig samme pris som i lavprisbutikkene, sier Kjuus.