Reagerer på forholdene i Bring: – Vi kan ikke ha det slik at staten bidrar til at markedet blir useriøst
Stortingsrepresentant krever umiddelbar handling etter at statseide Bring nok en gang er anklaget for sosial dumping. Næringsdepartementet bekrefter at de ser på saken.
– Staten skal være en spydspiss i næringslivet som tar samfunnsansvar. Det må være forskjell på gull og søppel, her bryter Bring ned den norske kvaliteten vi ønsker å være kjent for, sier stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap).
Det var Statens vegvesen som rapporterte transportselskapet Bring til Arbeidstilsynet for sosial dumping som følge av inspeksjoner ved en kontrollstasjon i Helleland, skrev Aftenbladet tirsdag kveld.
Selskapet har også tidligere blitt anklaget og rapportert for lignende hendelser.
– Det som kommer frem her er helt uakseptabelt, det er ikke første gang Bring blir rapportert inn for slike forhold. Jeg forventer at Næringsdepartementet rydder opp, sier Aasland.
Transportselskapet Bring rapportert for sosial dumping
Næringsdepartementet etterlyser svar
Den ene sjåføren kjørte for Bring Trucking, og den andre kjørte for Agreta, som var på oppdrag for Bring Norge. Bring Trucking er et slovakisk datterselskap av Bring Cargo, som igjen er heleid av Posten Norge. En av sjåførene tjente langt under norsk minstelønn.
Pressesjef John Eckhoff skriver i en e-post til NTB at de bestrider påstanden til Statens vegvesen om sosial dumping.
– Påstanden om sosial dumping er uriktig. Våre sjåfører i Bring Trucking lønnes etter slovakiske betingelser på internasjonale oppdrag og får norsk minstelønn når de kjører kabotasje. Det dokumenterer vi også i våre svar til Arbeidstilsynet, sier Eckhoff.
Statssekretær i Næringsdepartementet, Magnus Thue (H), sier i en melding til E24 at de ønsker svar fra Posten i saken.
– Jeg registrerer at Posten tilbakeviser påstandene som fremkommer. Departementet har bedt om informasjon om forholdene fra Posten. Konkrete spørsmål knyttet til denne saken bør rettes til selskapet, sier han.
Sjåførene kjørte på kabotasjeoppdrag, det vil si at utenlandske sjåfører gjør oppdrag internt i Norge, og har da rett på norsk minstelønn.
Posten mener på sin side at sjåførene ikke kjørte på kabotasjeoppdrag, og det er det som er stridens kjerne i denne saken.
Hundrevis av Posten-jobber i fare i flere byer
Staten bidrar til et useriøst marked
Aasland mener det er ekstra viktig at statlige selskaper viser veien og en høyere standard enn det som finnes i det private næringslivet.
– Vi kan ikke ha det slik at staten bidrar til at markedet blir useriøst, sier Ap-politikeren.
Han mener logistikkbransjen er preget av hard konkurranse, hvor de mest useriøse aktørene ofte vinner.
Statssekretær Thue sier de med jevne mellomrom tar opp spørsmål knyttet til krav i arbeidslivet med selskapene staten eier.
– Staten forventer at selskaper med statlig eierandel respekterer og bidrar til et anstendig arbeidsliv. Det innebærer at grunnleggende arbeidsstandarder og rettigheter ivaretas og at arbeidstagerne gis en lønn de kan leve av. Oppfølgingen av disse og andre forventninger tar staten som eier opp i dialogen med selskapet, sier Thue og understreker:
– Posten Norge skal drives etter forretningsmessige prinsipper, og det er styret og ledelsen i selskapet som har ansvaret for å følge relevante regler og standarder.