Lakseprisen til himmels etter algekrise
Lakseprisen har holdt seg på skyhøye nivåer etter nyttår. Men nå skal prisen litt ned igjen, tror analytikerne.
– Prisnivået har ligget på rekordnivåer inn mot påske, men nå skal det tilføres mer laks til markedet, sier senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegaard i Nordea Markets til E24.
Tall fra Statistisk sentralbyrå, som kom denne uken, viser at prisen for en kilo laks i uke 12 lå på 62,51 kroner.
Spotprisen var på samme tidspunkt omtrent 68 kroner. Det er like under rekordprisene som strakte seg over 70-tallet rundt jul.
– Det begynner å nærme seg det nivået hvor det blir prissensitivt for forbrukerne, sier megler Simen Thorbeck hos laksebørsen Fish Spot.
Hør Valebrokk og Co om sjømateventyret: – Vi har bare så vidt sett starten
Katastrofe i Chile ga høye priser
Hovedgrunnen til de høye prisene var den enorme laksedøden i Chile i mars.
En giftig algeoppblomstring førte til at cirka 100-125.000 tonn med laks gikk tapt. Det tilsvarer omtrent fem prosent av den totale biomassen for atlanterhavslaks på verdensbasis.
Den norske laksekjempen Marine Harvest meldte alene at det hadde mistet 2,7 millioner fisk og at de gjenværende 0,2 millionene antakeligvis også var tapt.
– Det som har skjedd i Chile har endret hele markedet. På grunn av en varm og tørr sommer var det gode forhold en algeoppblomstring i Chile, sier Giskeødegaard.
– Hva er sjansen for at noe slikt kan skje her til lands?
– Den er til stede, men den er klart lavere. I Chile står merdene mye tettere og de står på steder hvor de er mindre eksponert for vær og vind. Men det er ikke lenge siden de mistet flere tusen tonn fisk til algeoppblomstring i Finnmark, sier Giskeødegaard.
Spent på lusesituasjonen i Norge
Både Giskeødegaard og Thorbeck blir svært fåmælte på spørsmål om hvor prisen skal videre.
Begge er dog enige om at den skal litt ned, men hvor mye er usikkert.
– Vi forventer jo en høyere produksjon i Norge og Chile, men det er vanskelig å si om man har fått bukt med luseproblemene, sier Giskeødegaard.
– Fjoråret ble tungt preget av tvangsslakt og statlige reguleringer. Det store spørsmålet er jo om disse tiltakene har hjulpet nok, sier Thorbeck.
I fjor kostet lakselusa norske oppdrettere cirka fem milliarder kroner i utgifter. Det la en stor demper på et ellers fantastisk år for næringen.
– For Midt-Norge sin del er det bare nødt til å bli bedre i 2016 enn i 2015. På Vestlandet er det spennende. Mye snøsmelting kan føre til lavere lusetall på grunn av mer ferskvann i fjordene, men det er litt for tidlig å avgjøre hva snømengdene i fjellet ender på, sier Giskeødegaard.