Pharmaq hadde nesten en milliard kroner i inntekter i fjor

Vaksineselskapet økte driftsresultatet med 49 prosent fra året før. Ifølge årsberetningen kommer inntektsveksten av økende etterspørsel etter vaksiner mot fiskesykdommene PD og SRS vaksiner. 

VAKSINESELSKAP: Pharmaq er et av verdens ledende vaksineselskap innenfor akvakultur. Illustrasjonsfoto.

Foto: Francisco Negroni AFP
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Selskapet Pharmaq, som utvikler vaksiner og innovasjon innen akvakultur økte inntektene med omtrent 200 millioner kroner i fjor, sammenlignet med 2017, viser tall fra Brønnøysundregistrene.

I 2018 lå selskapets inntekter på 943,7 millioner kroner, opp fra 731,7 millioner. Driftsresultatet havnet på 363,6 millioner kroner, som er en økning på 49 prosent fra 244,5 millioner kroner i 2017.

I tillegg hadde selskapet en operasjonell vekst på 28 prosent.

Økende etterspørsel

I årsberetningen begrunner styret inntektsveksten med en økt etterspørsel av vaksiner.

PHARMAQ: Administrerende direktør i Pharmaq, Morten Nordstad.

Foto: Pharmaq

«Pharmaq fortsetter å holde sterke markedsposisjoner i laksemarkedene. Inntektsveksten i 2018 kommer av en økende etterspørsel etter PD-vaksine i Norge og Storbritannia, og en økning i etterspørsel av SRS-vaksinen i Chile».

– PD-vaksinen er et nytt markedssegment for oss, hvor vi tok en betydelig markedsandel i 2018, sier administrerende direktør i Pharmaq, Morten Nordstad.

Han forteller videre at SRS er en sykdom chilensk oppdrett har hatt store utfordringer med i mange år, og at Pharmaq i 2016 lanserte en ny vaksine for sykdommen.

– De oppdretterne som tok i bruk denne vaksinen ved lansering har hatt svært gode resultater, og basert på det bruker de aller fleste oppdrettsselskaper denne vaksinen i 2018.

PD står for Pankreassykdom, og er en av de mest alvorlige sykdommene i dagens oppdrettsnæring. Det er en smittsom virussykdom som rammer laksefisk i sjøvannsoppdrett, ifølge Veterinærinstituttet.

Pankreassykdom hos fisk: Flere tilfeller enn i fjor

SRS er en forkortelse for Salmonid Rickettsial Septicaemia, som anses å være den mest utbredte sykdommen i den chilenske lakseoppdrettsnæringen. Sykdommen er forårsaket av en bakterie, og har ført til store økonomiske tap i havbruksnæringen siden 1989. Ifølge Pharmaq er vaksinen deres Alpha Ject Livac SRS den første svekkende vaksinen for å beskytte mot bakterien.

Hovedutfordringen er lakselus

Videre skriver selskapet at lus fortsetter å være hovedutfordringen for lakseindustrien, og begrenser den samlede veksten. De påpeker også at lakselus-problemet har mindre påvirkning på de samlede resultatene enn tidligere, ettersom det nåværende salget av legemidler til bekjemping av lakselus er mindre.

Videre står det at behovet for andre løsninger på problemet er et nytt fokusområde for selskapet.

Nordlaks med marginal resultatvekst i 2018: Tror på lavere lakseslakt i 2019 etter algeangrep

– Lakselus er som kjent et stort problem i alle lakseproduserende land. Vi har store prosjekter pågående for å finne nye løsninger, og ett av disse produktene er nær lansering i Chile, uten at jeg vil utdype det ytterligere, sier Nordstad til E24.

Han legger til at de arbeider med konvensjonelle farmasøytiske- og bio-farmasøytiske produkter som vil komme på markedet i løpet av de neste tre til fem årene.

I tillegg har selskapet vektlagt utviklingen av vaksiner til andre raser, slik som Tilapia (en paraplybetegnelse for mer enn et dusin Cichild-fisk, journ.anm.) og Pangasius (betegnelse på importert ferskvannsbasafisk, journ.anm.). Likevel utgjør denne satsingen kun en marginal del av selskapets drift, ettersom lakselusindustrien i større grad er industrialisert.

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nytt virus forklarer høy dødelighet i merdene

 2. Betalt innhold

  Investere i oppdrett? Dette er fiskesykdommene du bør vite om

 3. Betalt innhold

  Sykdommer og lus trakk ned resultatene til Vestland-oppdretterne

 4. Annonsørinnhold

 5. Helomvending for Vistin Pharmas oljeveddemål

 6. Staten kvitter seg med selskap