«Milliardmaskinen» Black Friday

Klarna: 30 prosent høyere omsetning i Black Week

Netthandelstatistikken fra Klarna tyder på at salgsuken har fått en sterkere start enn i fjor. Virke tror det blir nok en Black Friday-rekord.

 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Klarnas salgsstatistikk viser at omsetningen i netthandelen de tre første dagene av Black Friday-uken har økt med 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Klarna håndterer opp mot halvparten av alle betalingstransaksjoner i det nordiske netthandelsmarkedet. I Norge bruker 5.000 nettbutikker deres løsning.

– Mye av veksten skyldes nok at Black Week i år er en uke nærmere jul, og smelter sammen med julehandelen, sier markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna.

Les på E24+

Derfor våger ikke butikkene å stå over Black Friday

Nærmere jul

I 2018 falt salgsdagen på 23. november, og i år er det den 29. november.

Ifølge statistikken er det elektronikk, mote og skjønnhet som er kategoriene som øker mest i år.

I fjor handlet nordmenn for 3,7 milliarder på Black Friday. I 2017 og 2016 var omsetningen henholdsvis 3,6 milliarder og 3,3 milliarder. Virke har tidligere fortalt at de tror at det blir nok en salgsrekord på fredag, med 3,8 milliarder i dagsomsetning.

Les også

Halvparten tror konkurrentene jukser med Black Friday-prisene

– Ødelegger julehandelen

Black Friday har de siste årene tatt over som årets store salgsperiode. Tidligere var det januarsalget som var størst i varehandelen.

NHO anslår at november vil stå for 48 prosent av varehandelen i årets to siste måneder, og på netthandel har det gått enda lenger, hvor seks av ti kroner anslås brukt i november.

– Jeg synes Black Friday ødelegger julehandelen, men det er her for å bli, og vi mobiliserer slik at Thon-sentrene blir vinnerne, sa Thomas Rønning som er direktør for kjøpesenter og utviklingsavdelingen i Thon Eiendom, som er landet største kjøpesentergruppering, til E24 i forrige uke.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. «Milliardmaskinen» Black Friday
 2. Black Friday 2019
 3. Black Friday
 4. Klarna
 5. Julehandel
 6. Netthandel
 7. Varehandel

Flere artikler

 1. Thon Gruppen er en av vinnerne på Black Friday, men liker det ikke: – Det ødelegger julehandelen

 2. Spår salgsrekord på fredag

 3. – Neste år kan det være færre butikker å velge i

 4. Ny Black Friday-rekord for norsk netthandel

 5. 40 millioner kortkjøp under Black Week