Norsk laksenæring med på globalt soya-opprør mot Brasil

– Vi er sterkt bekymret over den økende avskogingen i Brasil og over at enkelte lokale soyabønder jobber for å demontere soya-moratoriet i Amazonas, sier Grieg Seafoods Kristina Furnes.

Sommerens mange branner i Brasils regnskog har fått flere til å reagere. Bildet er fra et nedbrent område av Amazonas tatt i august i år.

CARL DE SOUZA / AFP
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

I et globalt opprop maner 84 selskaper, investorer og organisasjoner til fortsatt kamp for bevaring av regnskogen i Brasil.

Selskapene, som alle har soya i sin verdikjede, advarer om at deres handel med brasiliansk soya står i fare hvis ikke en avtale om beskyttelse av regnskogen opprettholdes.

Nesten halvparten av den globale laksenæringen, med norske oppdrettere i spissen, har signert uttalelsen: Grieg Seafood, Cermaq, Lerøy, Mowi, Bremnes Seashore, Nordlaks, Nova Sea, Multiexport Foods, Scottish Sea Farms, samt fôrprodusenten BioMar.

Brasil er blant verdens største produsenter av soya, en viktig ingrediens i dyrefôr som blant annet brukes i norsk lakseoppdrett. Selv om de norske selskapene ikke kjøper soya fra regnskogen, har flere reagert på utviklingen.

– Etter brannene tidligere i høst har vi engasjert oss i saken. Vi får ikke soya fra regnskogen, men når situasjonen er så bekymringsfull, så mener vi det er viktig å bruke vår innkjøpsmakt og stemme til å påvirke det som skjer med brasiliansk soyaproduksjon som en helhet, sier kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafood til E24.

Hun håper også at oppropet vil spre seg til andre store soyaforbrukere, for eksempel storfeprodusenter.

Soya-moratoriet i fare

«Vår posisjon er klar: Vi ønsker å kunne fortsette å bruke eller investere i brasiliansk soya, men hvis ikke moratoriet opprettholdes, vil det utgjøre en risiko for vår handel med brasiliansk soya», heter det i oppropet.

I 2006 ble det opprettet et soya-moratorium som kun tillater utvidelse av soyaindustrien på eksisterende jordbruksareal.

Siden implementering av moratoriet har avskoging knyttet til soya i Amazonas gått ned fra 30 prosent til under 1,5 prosent.

Samtidig har produksjonen av soya i Amazonas økt med 400 prosent, fordi eksisterende jordbruksareal blir tatt i bruk. Det viser at lokal økonomisk utvikling er mulig å kombinere med beskyttelse av skog, mener Furnes.

– Vi er sterkt bekymret over den økende avskogingen i Brasil og over at enkelte lokale soyabønder jobber for å demontere soya-moratoriet i Amazonas, sier hun.

Store brasilianske jordbruksorganisasjoner kjemper nå for å stoppe den frivillige avtalen om regnskogsbeskyttelse. De hevder også å ha støtte fra Brasils president Jair Bolsonaro, ifølge Reuters.

Les på E24+

Melk, korn, kjøtt og gjødsel: Spill på børs som en ekte bonde

Berømmes av Regnskogfondet

– Det er veldig bra at laksenæringen går foran i arbeidet for å stanse avskoging fra soya og krever at soyamoratoriet må opprettholdes. Flere kjøttprodusenter som har soya fra Sør-Amerika i verdikjeden sin må også komme på banen, og si tydelig ifra om at de ikke vil kjøpe soya produsert på ødelagt regnskog fra Brasil, sier Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet til E24.

Hun mener myndighetene har feilet:

Etter flere forsøk fra brasiliansk jordbrukslobby på å svekke reguleringer som beskytter skogen i Brasil, er det oppmuntrende å se at selskaper tar ansvar når myndighetene ikke gjør det.

Verdens største lakseoppdretter, norske Mowi, truet allerede i august med å stoppe soyakjøp fra Brasil.

I tillegg til lakseoppdrettere, har Norgesgruppen og investorer som totalt forvalter over tre tusen milliarder dollar, inkludert Storebrand og KLP, undertegnet oppropet.

Norge har siden 2008 utbetalt 8,3 milliarder kroner til Brasil i bytte mot at det hugges mindre regnskog. I august kunngjorde regjeringen at de holder tilbake årets utbetaling fordi Brasil har brutt avtalen med Norge.

Se det åpne brevet og listen over selskaper herFinancial Times om oppropet: (+) Brazil urged to renew limits on Amazon soya productionLes saken fra Reuters her
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Amazonas
 2. Regnskog
 3. Grieg Seafood
 4. Regnskogfondet
 5. KLP
 6. Cermaq
 7. Nova Sea

Flere artikler

 1. Grieg Seafood og britisk dagligvaregigant i samarbeid: Ber om milliardstøtte for å stoppe avskoging i Brasil

 2. Nå nekter norske oppdrettere å kjøpe soya fra selskaper som hugger regnskog

 3. Full stans i norsk Amazonas-støtte

 4. Laks banker biff og kylling: Mowi topper bærekraftskåring

 5. Urfolk mot norske oppdrettere i Canada: – Det er et angrep mot vårt folk